2014. szeptember 13., szombat

Egy tucat kérdés

Forrás
Megint körbejárt egy kérdezz-felelek poszt a blogok között, amely a héten Szilvamag jóvoltából hozzám is elért. Ha még valaki nem unja ezeket a bejegyzéseket, akkor itt olvashatóak a válaszaim.

1. Szoktál nassolni olvasás közben?
Ez változó. Alapból inkább nem, mert általában este van időm hosszabb olvasásra, olyankor meg már tiltólistás nálam bármilyen nass. De pl. hétvégén ha itthon kuckózós napot tartok, akkor a kedvenc kombinációm egy jó kis délutáni olvasásra a könyv-kávé-home made süti :) Ma épp vágytam valami ilyesmire ebben a tipikus őszi időben, úgyhogy összedobtam az egyik kedvenc muffinom még délelőtt, az almás-fahéjas verziót, amelyet imádok az íze és az illata miatt is.

2. Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?
Évszak függő, de - mint tudjátok - kávé bármikor és bárhogyan jöhet. Igen, ez még igazából késő délután, este is, mert simán el tudok aludni utána. De a héten már többször iszogattam este egy nagy bögre forró teát és tegnap hazafelé jövet vettem egy doboz King's Crown epres teát, ami nem fog sokáig bontatlanul állni.

3. Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?
Tankönyvekbe minden további nélkül jegyzetelgetek, kiemelek, aláhúzok, de a regényekbe soha nem szoktam beleírogatni. Illetve csak akkor ha ajándékba adok egy könyvet és tudom, hogy az ajándékozó örül pár szónak a könyv elején.

4. Mindig el kell jutnod a fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?
Bárhol abba tudom hagyni, sajnos van, hogy a fáradtság miatt el is alszom olvasás közben és az általában nem egy fejezet végén szokott megtörténni. :)

5. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha  idegesítő regényt olvas?
Nem, nem szoktam könyvet hajigálni, egyszerűen csak leteszem és maximum magamban puffogok pár sort.

6. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?
Az idegen nyelven történő olvasás során az első egy-két könyv esetében bőszen szótáraztam, aztán hagytam a fenébe, hisz a gyakorlat hozta magával azt, hogy ki lehet következtetni vagy rá lehet érezni a szavak jelentésére. Magyar könyvek esetében általában egy-egy régiesebb szó, kifejezés szokott az lenni, aminek utánanézek.

7. Mit olvasol most?
Jelenleg épp semmit. Tegnap fejeztem be Márqueztól a Bánatos kurváim emlékezetét és ma még töprengek, hogy mit olvassak. John Scalzitól esélyes a Vének háborúja, de még ez sem biztos. :)

8. Milyen könyvet vettél legutóbb?
A Rosie-projektet és a Salamon király szorong c könyvet. 

9. Van kedvenc helyed és időpontod az olvasásra?
A hétvégi délutáni itthoni olvasások tudnak a legjobban kikapcsolni, de ha az idő engedi nagyon szeretek egy közeli parkba kiülni olvasni, élvezni a napsütést. Általában erre is csak hétvégén délután szokott időm jutni.

10. Sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?
Általában az egyrészeseket, de idén rajongója lettem egy sorozatnak is. Tehát ha jó a könyv, akkor lehet sorozat is.

11. Van olyan könyv, amit mindig előrehozol és szeretettel ajánlasz mindenkinek?
Nincs. Ha valakivel könyvekről beszélünk és ki tudom tapasztalni az ízlését, akkor esetleg ajánlok, de alapból nem.

12. Hogy rendszerezed a könyveidet?
Sehogy, kész káosz van a könyvespolcokon. A sorozatok persze egymás mellett, meg az ugyanattól az írótól származó könyvek is, de egyébként nincs semmi rendszer benne. Mondjuk a még olvasatlan könyveket próbálom azonos helyen gyűjteni, de talán csak ennyi "szabályom" van.

6 megjegyzés:

horsegirl írta...

A Vének háborúját támogatom, nagyon jó! :)
Èn sem szoktam kikeresni angol könyvnél, az utóbbi időben nagyon sokszor éreztem rá a jelentésükre.

Nikkincs írta...

Tegnap este elkezdtem. Eredmény: majdnem a felénél járok, elég sokáig fent maradtam olvasni és nagyon tetszik a humora, a szereplői, a megalkotott világ. Ha ilyenek a sci-fik, akkor nem leszünk rosszban :)
Kell egy kis idő, amíg az ember eljut az idegen nyelven való olvasáskor erre a szintre, de aztán sokkal gördülékenyebbé válik maga az olvasás.

katacita írta...

Jaj lányok, tényleg ennyire jó ez a Vének háborúja? Nem hiszem el :D De annyi mindenkinek tetszik - akinek adok a véleményére - muszáj lesz nekem is belekóstolni. :)

Nikkincs, rég volt már kávés-pados poszt, most jut eszembe;)

Nikkincs írta...

katacita: hát ha azt veszed, hogy én olvasás terén eddig sci-fi szűz voltam és igazából alig tudom letenni, talán ez mond valamit :) Jók a karakterek, a főszereplő szerintem alapból mindent visz, humoros és az alaptörténet meg ez az egész gyarmatosító világ nagyon jól ki lett találva. Egy próbát mindenképp megérne :)

Igen, mert pados olvasásom nem igazán volt a nyáron. Pedig párszor fotóztam ám, miközben beültem valahová kávézni, de akkor legközelebb fotón túl majd poszt is születik belőle, amolyan őszi verzió :)

katacita írta...

Igen, mond. :)) Megpróbálom, bár aztán a Csodaidőket is mindenki imádja, de én elég hamar félretettem. Na majd meglátjuk, mindenképpen észben tartom :)

A fotókat szerintem mind szívesen látjuk :) Persze nem akarok erőszakoskodni :)

Nikkincs írta...

Na azt még nem olvastam, így nyilatkozni sem tudok. De a Vének háborúja kapcsán azt érzem, hogy neked is tetszene. John Perry, a főszereplő karaktere szerintem akkor is motivál majd a regény elolvasására, ha maga a sci-fi vonal nem lenne bejövős.

Oké, örülök neki, akkor majd lesz valamikor poszt is a fotókhoz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...