2014. szeptember 13., szombat

Bővülő kívánságlista

Nem elég, hogy ebben a hónapban már négy könyvvel gazdagodtam (kettőt vettem és kettőt kaptam), de az új, őszre időzített megjelenések között is folyamatosan találok olyat, amelyekről úgy érzem, hogy épp nekem valóak lesznek. Igyekszem nagyon megszűrni azokat, amelyek első körben felkeltik az érdeklődésem, de az alábbi három jó eséllyel indul, hogy megtalálja a helyét a könyvespolcomon (főleg az első kettő, az utolsóban az ifjú főszereplője miatt még kicsit kételkedek).


Jaumé Cabré: Én vétkem

A hatvanéves, korai Alzheimer-kórral diagnosztizált Adria Ardevol megvizsgálja az életét, mielőtt még egytől egyig elveszítené az emlékeit. Visszaemlékszik szeretettelen gyermekkorára Lola Xica gondjaira bízva, aki dadaként dolgozott a tehetős családnak. Anyjára gondol, a visszafogott, hideg, gyakorlatias asszonyra, és a titokzatos apjára, akinek erőszakos halála miatt örökös bűntudatot érez. A család antikvitás boltja az egész világot jelentette a kis Adria számára. E világ középpontjában állt a legértékesebb kincs: a Storioni hegedű, melynek tokja egy évekkel korábbi, rejtélyes bűneset nyomait hordozta. Adria gyermekkora megválaszolatlan kérdésekkel, pasziánsszal és szeretetlenséggel telik. Történelmet és nyelveket tanul az apja kedvéért, hegedülni az anyja kedvéért. De egy baleset véget vet apja életének, ami után Adria világa megtelik bűntudattal, titkokkal és sötét kétségekkel. Visszaemlékezése pedig egészen távolra visz: a késő középkori kolostorok világától a náci koncentrációs táborokon át egészen a huszadik századi Kongóig. Jaume Cabré magával ragadó regényét, mely 2011-ben látott napvilágot, számos fontos irodalmi díjjal tüntették ki és eddig több mint 20 nyelvre fordították.

Kiadó: Libri
Oldalszám. 688
Várható megjelenés. 2014.10.01.


Benyák Zoltán: Csavargók dala

Minden úgy kezdődött, hogy három csavargó talál egy gyereket a szemétben. Három lehetetlen alak. A rovott múltú, aki többet volt már börtönben, mint szabadlábon. A bolond óriás, akitől minden sikátorban rettegtek, és éjszakánként magában beszélt. A fiú az összekuszálódott életével, és önpusztító hajlamaival.
És persze a kidobott kislány.
Azután minden a feje tetejére állt. Emberek haltak meg, utcákat emésztett fel a tűz. A városban elszabadult a pokol.
Mi pedig csak néztük a közönyösök világát, a nincstelenek harcát, ahol mindenki kitörni vágyik. Az őrület közepette azon gondolkodtunk, mi történik majd a magatehetetlen élettel, meddig marad meg ezen a helyen, ahol az élet egyszerre ilyen értékes, és értéktelen, és ahol olykor szemétre dobjuk mindenünket.

Kiadó: Grafoman
Oldalszám : 284


Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

1918-ban a világ az apokalipszis felé száguld. Félelem és zűrzavar uralkodik, ráadásul a világháború árnyékában halálos járvány tombol. A 16 éves Mary Shelley Black gyötrődve figyeli, ahogy a kétségbeesett gyászolók összesereglenek a spiritiszta szeánszokon és a szellemfényképészeknél. Mary Shelley maga soha nem hitt a szellemekben. A kilátástalanság percei azonban arra kényszerítik, hogy átgondolja addigi felfogását az életről és a halálról; első szerelme ugyanis – aki a fronton halt meg – szellemalakban tér vissza hozzá…

„Winters mesterien megírt debütáló könyve hatásosan festi le a háborús idők szerelmi kapcsolatait, az 1918-as spanyolnátha-járványt és a korszakot jellemző spirituális divatot – magával ragadó szerelmi történet izgalmas misztikummal keverve.”

Kiadó. Scolar
Oldalszám: 304
Várható megjelenés. 2014.09.18.

5 megjegyzés:

Szilvamag írta...

A fekete madarakra én is vevő leszek, igaz, hogy YA, de egye fene! :))

Amadea írta...

Jó kis könyveket szedtél össze.:)

Nikkincs írta...

szilvamag: na, akkor Te leszel az előtesztelő annál :)

Amadea: szerintem is. És a lista exponenciálisan nő ... de szerencsére az itthoni olvasatlanok elég visszatartó erőnek bizonyulnak :)

Nokedli írta...

Jé, az elsőt a listádról még évekkel ezelőtt láttam külhoniul valahol, aztán nemrég gondolkoztam rajta, mi lehetett a címe-írója, mert már csak a borítóra emlékeztem. Azt sanszos, hogy én is elolvasom majd egyszer :)

Nikkincs írta...

Nokedli: örülök, hogy tudtam új infóval szolgálni :) Ez is egy szép termetes történet, de jónak hangzik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...