2019. június 8., szombat

2 + 2 könyv az idei nyárra

Rég nem írtam évszakos posztot, igazából a mostani nyárra sem szándékoztam. Csakhogy ad1) olvastam a többiekét és kedvet kaptam ad2) én vagyok az kis szerencsétlen, aki pont egy ilyen szuper nyári idős 3 napos hosszú hétvégére betegszik le és ül otthon szomorúan a 4 fal között papírzsepikkel és vitaminokkal körbebástyázva. Úgy gondoltam ezzel a poszttal saját magamat vidítom fel a nyárra és a tervezett olvasmányokra gondolva. Hirtelen 2 + 2 könyv jutott az eszembe, ami tuti sorra fog kerülni az elkövetkező 3 hónap során. Ebből kettő egy ideje már vár a sorára, kettőt pedig szeretnék újraolvasni.



Szabó Magda: Zeusz küszöbén

Tavaly olvastam tőle a Hullámok kergetését, amely az írónő férjével megtett külföldi útjairól szóló amolyan napló volt. Nagyon élveztem és már akkor elhatároztam, hogy az idei nyaralásomra majd a Zeusz küszöbént fogom magammal vinni. Régóta nem volt részem amolyan igazi nyaralásban, picit minden évben döcög, billeg az egész, külföldi kiruccanásról már nem is álmodozom, azt majd Szabó Magda szállítja nekem. Vele eltölthetek pár napot Görögországban, amely amúgy is kedves hely a szívemnek, hiszen oda kétszer is eljutottam már és csodás emlékeket őrzök róla. Végül is arra is jó lesz ez a könyv, hogy értékelni tudjam azt amiben volt már részem, még akkor is ha azóta nem úgy alakultak a nyarak, ahogy szerettem volna. Tehát a Zeusz küszöbén tuti befutó lesz augusztusban. Reszkessetek görög istenek, jövök!

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Az Amit sohase mondtam el az egyik legnagyobb élményem volt idén télen, ezért utána rögtön megvettem a frissen megjelent Kis tüzek mindenüttet is. Érzem, hogy legalább olyan gondolatébresztő és gyomrost adó történet lesz, mint az elődje. És bár nyáron néha vágyom a vízpart melletti limonádékönyvek könnyedségére és gondtalan hangulatára is, mégis tudom, hogy ezt a könyvet nem fogom megbánni. Ezt már most június során igyekszem elolvasni és remélem majd az év végi visszatekintés során elmondhatom, hogy Celeste Ng írásaira ezután mindenképpen oda fogok figyelni.

Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Borítóját tekintve tiszta nyári laza olvasmányt sejtet ez a könyv és pont ez a tipikus esete annak, hogy ne ítéljünk a borító alapján. Ugyanis ezt a novellagyűjteményt már olvastam és elég kemény történeteket rejt. Mégis hatalmas élményként él bennem több története, ezért is gondoltam arra, hogy ideje lenne újra elolvasni az egészet. Az idei évben nagyon megszerettem a novellákat, hiszen ha nincs is ideje minden nap hosszabban olvasnia az embernek, egy-egy rövidebb írás a munkahelyre utazva, vagy este otthon még simán beleférhet. Ráadásul én pl. ha vízparton/uszodában olvasok, akkor van, hogy az olvasás mellett az aktívan fejemből kifelé bámulás a kedvenc elfoglaltságom, ami tevékenység szuperül kivitelezhető két rövidebb novella elolvasása között.

Emylia Hall: Nyarak könyve

Van ez a kis könyv, a Nyarak könyve, amely szerintem könyvespolcom legszebb kiadványa. Nagyon szép élményeket köthetek hozzá ezen felül is: ekkor találkoztam egy kedves barátnőmmel IRL is, együtt mentünk a könyvbemutatóra az egyik Könyvfesztiválon és hát maga a könyv is hatalmas szerelem számomra. Most PuPilla juttatta újra az eszembe, így csatlakozok mellé a nyári olvasásában. Számomra a Nyarak könyve az összes gyermekkori, ma már retróként emlegetett nyaraimat idézi fel. Azt, hogy mennyire boldogok és önfeledtek voltunk akkor, hogy mennyi szuper dolgot csináltunk egy nyár, nyaralás alatt mindenféle kütyük nélkül és hogy milyen csodás helyek vannak Magyarországon belül is. Nagyon-nagyon vágyom egy olyan nyaralásra, amitől visszakapom - ha csak néhány órára is - ugyanezeket az érzéseket, és ha idén ezt csak úgy kaphatom meg, hogy immár harmadjára olvasom el a Nyarak könyvét, akkor nem fogok hezitálni.


A posztot ihlető bejegyzések:

5 megjegyzés:

Szilvamag írta...

Mielőbbi jobbulást Nikkincs, nincs is annál szarabb dolog, amikor az ember ilyen dög melegben betegen nyomja az ágyat. A Kis tüzek mindenütt szerintem nagyon tetszeni fog neked :)
Nyarak könyve ♥ :)

theodora írta...

Jobbulást Niki!!
Szép könyveket terveztél be, most engem is elkezdett érdekelni Szabó Magda könyve. A többi nekem is jó olvasmányemlék, egyedül a Nyarak könyvr adott nekem kevesebbet mint amire számítottam.

Heloise írta...

Csudaklassz lista! Celeste Ng egyre jobban érdekel most már, nagyon kedvet csinaltàl hozzá!
Jobbulást kívánok neked! Ilyenkor tényleg szörnyű betegnek lenni... Ha nincs erőd olvasni, nézz valami jó kis sorozatot! Én most a The Crownra vagyok ràkattanva. (ha esetleg nem láttad és nincs sorozatötleted :) )

Nikkincs írta...

Szilvamag: köszi, Szilvi, hát én sem így képzeltem el ezt a hétvégét :( Tényleg, te azt már olvastad, ugye? Bízom benne, hogy szeretni fogom én is. A Nyarak könyve meg olyan szép emlék nekem :)

theodora: köszi! Szerintem is jó válogatás lett. A Nyarak könyvét megéri újból levenni a polcról, én mindig találok ilyenkor újabb szépséget benne.

Heloise: ugye? Celeste Ng tetszene neked.
Köszi, pont így tettem, eddig sorozatdarálás ment, a nátha miatt olvasni nem annyira komfortos most. Köszi a tippet, az első évadot néztem, folytatni is kellene :)

Nita írta...

Pont most ajánlottam a Nyarak könyvét egy FB posztnál, ahol kérdezték, ki mit ajánl nyári olvasmánynak. :)
Ha jól emlékszem, én akkor olvastam, mikor pár éve a Holt-Kőrösnél nyaraltam, ideje lenne nálam is egy újrázásnak. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...