2018. június 10., vasárnap

A medence mellé, avagy nyári könyves terveim

A listamániás énem nem tudott a nyárnak ellenállni, így június beköszöntével összeírtam, hogy mik azok a könyvek, amelyek szerintem tökéletesek a nyaralásra, a medencepart melletti heverészésre. Persze ha valakinek nem adatik meg nyaralás, akkor ezek a könyvek arra is pont megfelelőek, hogy az ágyban heverészve kicsit bejárjuk velük a nagyvilágot és pár órára elfeledjük velük a valós életet. Hat könyvet szedtem most össze, amelyből 3 ismeretlen történet számomra, de a másik 3 újraolvasás lesz, ráadásul ebből kettő nagy kedvencem lett az első olvasás alkalmából, így nagyon várom az ismételt találkozást velük.



Olaszország

Dan Brown: Inferno

Már olvastam korábban Dan Browntól A Da-Vinci kódot és az Angyalok és démonokat, de aztán leálltam vele való további ismerkedéssel. Ám az Inferno és főleg annak helyszíne, Firenze régóta piszkál, így a 2018-as várólista-csökkentésbe is beválogattam. Valahogy nyaralós könyvnek tűnik nekem, ha máshogy nem, legalább így biztos eljutok majd idén Olaszországba.

Jess Walter: Szép romok

Hasonló indíttatásból került a nyári listámra a Szép romok is. Bár romantikus sztorinak tűnik, mégis úgy gondolom, hogy nem a szirupos, csöpögően nyálas, egy kaptafára megírt történet lesz ez. Persze felkeltette a figyelmemet az is, hogy a fülszöveg szerint betekinthetünk majd egy kicsit a két híres színészfenomén, Elizabeth Taylor és Richard Burton szerelmébe. Ráadásul a színhely ezúttal is a csodálatos Olaszország, így érzésem szerint ezzel a könyvvel nem lehet a nyári hőségben nagyon mellényúlni.

Egyiptom

Agatha Christie: Halál a Níluson

Azt hiszem ez a könyv is a legismertebb Christie-krimik között szerepel. Bár filmen már többször láttam, eddig könyvben nem volt hozzá szerencsém. De mivel érkezik hamarosan az újabb filmfeldolgozás, ezért idén ennek is helyet szorítottam a várólista-csökkentésben. A helyszín az egzotikus Egyiptom és a Nílus, de mielőtt vagyonokat költenék egy ilyen útra, első körben a képzeletbeli utazás is pont olyan jó lesz, mint a valódi. Főleg, hogy a kedvenc kis belga detektívem lesz az egyik kalauz a hajóút során.

Görögország

Madeline Miller: Akhilleusz dala

Kicsit kakukktojás ez a könyv, ugyanis az ókori Görögország a helyszín, és a mindannyiunk által ismert híres görög hős, Akhilleusz történetét meséli el. Ez újraolvasás lesz, közel 1,5 év távlatából csak, de én egyszerűen imádtam ezt a könyvet. Azt a történetet, ami az ember könyökén jön ki az iskolai tanulmányoknak, meg a filmfeldolgozásoknak köszönhetően Madeline Miller képes volt úgy megírni, hogy végig izgultam a főhősökért, meg a trójai faló szerepéért. A nyelvezete is nagyon szép, szóval alig várom, hogy újra ezzel az olvasmánnyal kalandozzak egyet Görögországban.

Amerikai Dél

Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Szintén egy kedvenc regényem ez a könyv, amit először 2014-ben olvastam. Most június elején újra levettem a polcomról és az első pár oldal után ugyanúgy "berántott" a hangulata, mint első olvasáskor. Az Amerikai Délen játszódik, központban három barátnő életével, fontos témákat (szegregáció, betegség, barátság) feldolgozva. Bár női regénynek tartom, de a minőségi fajtából, ami egyik pillanatban mosolyt csal az olvasó arcára (nagyon jó a humora), aztán meg kicsit megfacsarja az ember lelkét. Ha jó nyári olvasmányt keres valaki, ezt mindenképpen ajánlom!

Franciaország

Joanne Harris: Ötnegyed narancs

Bevallom, hogy Franciaország nem áll előkelő helyen az utazós listámon, de Joanne Harrisszel mindig szívesen térek be ebbe az országba. Az Ötnegyed narancs ráadásul egy olyan újraolvasás lesz, ami első alkalommal nem igazán talált meg engem, így most nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire leszek vele másodjára kompatibilis. Harrist imádom, bármit ír szinte látatlanban vevő vagyok rá, így nem volt kérdés, hogy az új kiadás kapcsán az Ötnegyed narancs is kap tőlem egy újabb esélyt. Franciaország is egy olyan hely, ahol sok felfedeznivaló vár az olvasóra, nyáron nem is lehetne a Loire menti kis falunál érdekesebb helyszínt találni.

 

5 megjegyzés:

PuPilla írta...

Pont tegnap próbáltam összerakni a nyárra betervezett könyveimet. :D Persze én megint egy totálisan elszállt listával jövök majd, 15 könyvvel, merthogy 30-at szeretnék ebben a 3 hónapban kivégezni (haha :D), és gondoltam akkor a felét be merem tervezni... Sosem sikerül teljesíteni a nyári terveket. :)

Az Inferno tényleg jó kis könyv, és ideális nyárra is. Remélem tetszeni fog! :)
A Halál a Nílusont egyszer én is nyaralósnak válogattam be, kb 6-7 éve, de kissé unalmasnak találtam, elszoktam AC-től.
A Szikomorfán nekem vcs-listás is, és ideális nyári olvasmány lesz. ;)

Hajrá, szerintem simán teljesíted ezt a pár kiszemelt könyvet, és jó élményekkel leszel gazdagabb. :)

Nikkincs írta...

PuPilla: atyaég, Pupi, ez aztán bevállalós mennyiség a részedről! :) De nyáron valahogy a napok is sokkal gyorsabban telnek el, nem?

Szerintem szeretni fogom, a korábbi kettő is bejött tőle, csak utána a többi könyvéről több volt a negatív vélemény, mint a jó, így leálltam fele, de az Inferno régóta várólistás.
Oké, AC nem a pörgős könyveiről szól, hanem a megfigyelésről, az apró részletekről, és talán pont jó, hogy egy kis lelassulásra késztet, nem?
Hajrá a Szikomorfával, nagyon jó kis könyv az! *.*

Köszi, igyekszem, és neked is hajrá a tervekhez!

theodora írta...

Szuper lista!
Az Infernot most én is beterveztem, hála a bejegyzésedenek, ill. a Halál a Níluson is a polcomon vár :)

PuPilla írta...

Niki, tudod, ez "terv". :D Senki nem fogja elvárni, hogy teljesítsem is. :D
Valóban, gyakran gyorsabban telnek ilyenkor a napok, főleg ha nyaralsz... de amúgy nekem most néhány lassú nap figyelt be, és vánszorgott az idő, és néha a sokáig világos estéken is úgy érzem végtelenek a napok. :)


Igen, AC jó a lelassuláshoz, ez igaz, talán én akkor épp nem arra vágytam. :)

Nikkincs írta...

PuPilla: tuuuudom :) én is így tervezek, általában tudom, hogy 100%-ban amúgy sem fog összejönni. Ma van a leghosszabb nap, ma jóóóó sokat lehet akkor olvasni :)
Nagyon sok könyvnek szerintem jó időben és megfelelő lelkiállapotban kell megtalálnia az olvasót, hogy be tudja fogadni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...