2017. november 30., csütörtök

Novemberi könyvörömök és csalódások

Tovaszáguldott november és itt kopogtat már december, meg is mutatta magát kellően, ma reggel csupa hóporcukor volt minden ház teteje Budán. Fura dolog az, ha az embernek van egy kedvenc évszaka, akkor abból soha nem lehet elég, én az ősszel vagyok így, sajnálom, hogy a végére értünk. A napsütéses vénasszonyok nyarát idéző délelőttöket, a hűvös és ködfoltos reggeleket és az esti korai naplementés időszakokat idén ősszel is nagyon élveztem. 
Az ősz lezárásaként novemberben nem voltam visszafogott a vásárlásokat tekintve, viszont olvasásügyileg eléggé le vagyok lassulva, de van mentségem.

BESZERZÉSEK

Már októberben tudtam, hogy novemberben kicsit többször fogok a megrendelem gombra nyomni, mint az eddigi havi átlagom. Több olyan könyv jelent meg, amire nagyon fentem már a fogam. Az első ilyen Dennis Lehane Egymásba veszve c. története. Két értékelést olvastam eddig róla, kicsit vegyes a kép, de remélem, nem lesz csalódás, vágyom már egy jó kis Lehane-élményre. Aztán a 21. század Kiadó Kult könyvei csábítottak el: így került hozzám Sarah Perrytől Az essexi kígyó és Rose Tremain legújabb könyve, A Gustáv-szonáta. Mindkettő csodálatos kiadás lett, öröm rájuk nézni, szerintem az olvasásuk is az lesz. A Libri karácsonyi akciója keretében megvettem a díszkötetben megjelent Oscar Wilde könyvet, A boldog herceget. Nem olvastam még tőle semmit, ezt amúgy decemberre tartogatom, remélem jó lesz hangolódásnak az ünnepekre. Az utolsó beszerzésem igazi szívcsücsök, végre megjelent Anna Gavaldától az Életre kelni. Csak ránézek a borítóra és elfog a tipikus annagavaldás érzés, alig várom, hogy olvassam. Ezt is.



OLVASÁSOK

Ami miatt az új beszerzéseimre nem vetettem rá magam rögtön, az annak köszönhető, hogy egész novemberben csak 2 könyvet olvastam és a másodikba majdnem beletörött a bicskám, avagy a könyvjelzőm. A könyvtárból olvastam elsőként Elizabeth Strout A nevem Lucy Bartonját, amely viszonylag rövid történet, gyorsan haladós könyv, és újra az anya-lánya kapcsolat áll a középpontban. Kell idő, amíg leülepedik az emberben, a sorok között szomorú történet rajzolódott ki számomra. És akkor a második olvasmányom: Donna Tarttól Az Aranypinty. Annyira, de annyira rákészültem, örültem neki, vártam és ... nagy csalódás a vége. Nem is tudom mi vitt félre ennyire, vagy épp velem van gond (amúgy szerintem ez is probléma, nem a legjobb időszakomban olvastam), de hihetetlen egy depresszív könyv, a 800 oldalt több mint 3 hete olvasom már (még mindig van pár oldal, de ezt akkor is novemberhez sorolom). Sem a főszereplő nem került hozzám közel, sem a történetet nem tudta úgy alakítani Tartt, hogy érdekeljen és faljam a lapokat, ennek megfelelően csigatempóban mentem előre, szó szerint szenvedtem esténként a könyvvel. Gondolkodtam, hogy félbe is hagyom, de Tarttnak mégis "tartozom" ennyivel, hisz A titkos történetet imádtam. Az sem volt egy boldog és felemelő regény, ugyanakkor az atmoszférája erős volt, be tudott "rántani", érdekelt, kedvenc lett kérdés nélkül. Ezért is sajnálom Az Aranypintyet. Nagyon.


Amúgy november jó kis hónap volt. Sok munka, sok elfoglaltság jellemezte, de mégis volt egy kis időm pár napra elmenni pihenni, csak ülni egy tóparton, sétálni a természetben a lehullott falevelek között (klisé halmok, tudom), moziban is eljutottam a legújabb Agatha Christie filmadaptációra és a koronát a múlt hétvégi Andrea Bocelli koncert tette fel a hónapra, soha-el-nem-felejtős élményt kaptam. Decemberre kezdenek sokasodni a programok, e mellett nagyon várom már az ünnepek alatti-közötti pihenést, ahogy látom a környezetemben, nagyon sokunkra rá fog férni. Az időjárás már alapozza a téli hangulatot, én könyvekkel igyekszem felzárkózni mellé.


A többiek zárása:

8 megjegyzés:

Heloise írta...

Én is sajnálom az őszt, olyan szép volt idén is. :) viszont az ünnepek előtti készülődést is úúúgy szeretem meg persze azt a pár napot, amikor csak otthon vagyunk és pizsamában majszoljuk a sütihegyeket és nem csinálunk semmit :D szóval, a decembert is nagyon várom.
Az essexi kígyóra nagyonnagyon kíváncsi vagyok, gondolkodtam rajta erősen, hogy megveszem a kiadó Black Fridayos akciójában, de aztán elmaradt.
Szépséges decembert neked! :)

katacita írta...

+1 az ősznek, de most érdekes módon megdobbant a szívem, ahogy megláttam reggel a havat, valamiért idén ezt az évszakot is élem (mondjuk még el se kezdődött, de mindegy :D)

Az Aranypinty nem fogott meg a fülszövegével, pedig anno nagyon örültem, hogy jön újabb Tartt. Sajnálom, hogy csalódás lett neked, én is azt hallottam, hogy vannak uncsi részei, meg elég depresszív is.

Viszont tök jók a beszerzéseid, remélem, lesz időd olvasgatni őket decemberben! :) Az essexi kígyón gondolkoztam, de az eddigi értékeléseket olvasva egyelőre nem vagyok benne biztos, hogy az én könyvem.

theodora írta...

Azt hiszem igazán szép őszünk volt, legalábbis errefelé nem volt egy hétig tartó eső, vagy köd, ami nyomasztó lett volna.
A hónap ma nagyon megörültem és várom a telet, a decembert, az adventet :)

A XXI. Század Kiadó nagyon betalált sokunknál ezzel a KULT sorozattal, már nagyon kíváncsi vagyok mit mondasz róluk, és az új Gavaldáról is!

Az Aranypintyhez minden elismerésem, én eddig csak nézegettem hogy milyen hosszú, meg még korábban beleolvastam az elejébe - kell hozzá idő és hangulat az tény. Hajrá a befejezéséhez! <3

Decemberre meg jó olvasmányokat és sok pihenést kívánok neked! Remélhetőleg élőben is mondhatom :D

Amadea írta...

Sajnálom, hogy nem jött be az Aranypinty, de legalább rávetted magad és elolvastad ezt a böhöm nagy könyvet, én még mindig halogatom.
Az ősz valóban szép volt, többen nyafogtak, hogy ez nem is ősz, hanem nyár, én valahogy nem bántam, hogy nem szakadt az eső állandóan, ahogy Dóri is írta.
Remélem, az ünnepe (=hosszú hétvége:D) alatt tudsz majd pihenni.

Nikkincs írta...

Heloise: szerintem is szuper volt az idei ősz :) jövőre ilyet kérek megint. Decemberrel úgy vagyok, mint te, pont ezeket a pizsis napokat várom nagyon, sok olvasással, pihenéssel.
Jó érzésem van a KULT könyvekkel kapcsolatban, jók lesznek ezek.
Neked is szép, meghitt készülődős időszakot!

katacita: de jó, hogy te is ősz-párti voltál idén :) Amúgy most én sem zakkanok meg a tél gondolatától, kell ez is egy évben egyszer.
Kata, akkor jó a radarod, jól tetted, hogy elkerülöd és nem cseppet depresszív.
Köszi, várom is a dec.végét, hogy rávethessem magam a zsákmányra. Szerintem pedig bejönne neked aszexikígyó :) - de majd beszámolunk neked róla :)

Dóri: úgy látom, akkor nem volt gondunk az idei ősszel és most már kezdünk rákészülni a karácsonyra :)
Szerintem is jól eltalált "sorozat" lesz a KULT könyvek, igyekszem gyorsan sorra is keríteni őket.
Köszi, tegnap befejeztem, hálistennek vége. Rég szenvedtem könyvvel ennyit. Ha olvasod, kíváncsi leszek te mit mondasz.
Igen, majd személyesen is átadunk minden jókívánságot az ünnepekre :)

Amadea: én is, nagyon. Rettentő kíváncsi vagyok nektek hogy fog tetszeni.
Szerintem ez abszolút ősz volt - szép átmeneti évszak. Nem lett hirtelen nyárból tél, hanem megvolt az átmenet a hónapok között, erről szólna az ősz. Élveztem minden percét :)
Ez a terv, pizsis napok és olvasás, pihenés! Neked is ugyanezt kívánom majd!

PuPilla írta...

Nagyon hangulatos lett a könyvkupacos képed! :)
Én még nem jutottam el a zárásig, de majd most! :)
Sajnálom, hogy Az aranypinty végül csalódást okozott, és hogy eltöltöttél vele ennyi időt.

A Gavalda könyv engem is érdekel, egyszer lehet, hogy kölcsönkérném tőled, ha szabad. :)
Az Essexinek én se bírtam ellenállni és megvettem... :))

Nikkincs írta...

PuPilla: köszi :) Már olvastalak is, örülök, hogy Az essexi közös pontunk lett.
Én is sajnálom Az aranypintyet, nem is tudom mit vártam tőle, de nem ezt a biztos :/
Persze, hogy lehet, szólsz majd, viszem.
Pacsi! :)

Nita írta...

Az Aranypintyet annyira sajnálom, nálam is itt vár a polcon, azt hiszem, majd egy vidámabb időszakban veszem elő.
Az őszt én is hiányolom, annyira szépek voltak idén a színek, a napsütés, jó lenne még kint sétálgatni. Ezt a sötétet még a hóval együtt is elég nehezen bírom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...