2016. szeptember 10., szombat

Mit olvasok majd ősszel?

Remélhetőleg majd csupa jó könyvet! De egy új évszak kezdetekor - ami ráadásul a kedvencem is - muszáj listát gyártanom magamnak, mert olyan jó érzés leülni és tervezgetni egy kicsit. Persze az már más kérdés, hogy mennyire szoktam ezekhez a tervekhez tartani magam. A tavaszi és a nyári listákat visszanézve kb. 50%-osan teljesítek, és ez szerintem egész jó arány. Mert ugye az ember hangulata is irányítja azt, hogy mit olvas éppen, hiába tervezek egy Dickens-összeset, ha az agyi kapacitásom a nullához tart, én maximum valami könnyűre vagyok vevő. 

De most jön az ősz, remélhetőleg szép, hosszú vénasszonyok nyarával, így biztos lehet még majd olvasni odakint a parkokban, vagy esetleg a hűvösebb levegő elől behúzódva egy kávézóba, vagy hétvégéken otthon reggel, elnyújtva az ébredezést az ágyban. Ezekhez a pillanatokhoz szerintem sok jó könyvet szereztem be az elmúlt hónapokban. Mostani hangulatomban vágyom a krimikre, a komolyabb könyvekre, úgyhogy öt olyat válogattam be, amiket most szinte egyszerre kezdenék el.


Elsőként, szinte gondolkodás nélkül Robert Galbraith Gonosz pályája landolt a listámon. Az első két kötetet imádtam, és bár azonnal megvettem a folytatást, valahogy nem akartam elkezdeni, mert az őszre tartogattam. Már nem sokáig marad olvasatlan!

Az Agave Kiadó mostanában engem kilóra megvesz magának. Van kapásból vagy 3-4 könyvük, amit szeretnék a polcomon tudni, és ebből a legjobban egy 1888-ban, Barcelonában játszódó krimi fogott meg magának, a Vesalius titka. Ma megleptem magam ezzel a szépséggel, és már el is kezdtem. A borítója valami eszement jó, remélem, hogy a történet is az lesz!

Valami miatt a nagy hype-nak örvendő könyvek hozzám jókora késéssel futnak be. Így vagyok Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről könyvével is. Eddig nem akartam elolvasni, aztán idén, amikor a Gabo újra kiadta, úgy gondoltam, hogy ezt a történetet nekem is meg kell ismernem. Nagyon sokan mondtátok, írtátok már, hogy mennyire letaglózó, nagyon kíváncsi vagyok rá.

Múlt havi szerzeményem Gerbrand Bakker Az iker című könyve a Líra nyári akciójából. Bár nem került ez a könyv rögtön a figyelmem központjába, de miután felfedeztem magamnak, többen is mondták, hogy az egyik legjobb könyv, amit olvastak. Őrá is fenem a fogam, jó lesz, érzem!

Az ötödik egy kis jolly joker, bár termetre nem annyira kicsi. Ez bizony egy újraolvasás lesz, mert az Angyali játszmát Zafontól már pár éve olvastam, de nem volt saját példányom. Aztán az Európa Kiadó egy csodás új köntöst adott neki, aminek nem tudtam ellenállni (amúgy nem is akartam), úgyhogy így pont megvan az okom arra, hogy újra elmerüljek ebbe a krimibe, ami szintén Barcelonába kalauzol majd el.

Persze ezen könyvek mellett jó néhány várja a sorát ősszel még. Szeretném például a Vándorünnepet is újra elolvasni majd, illetve a várólista-csökkentés teljesítéséhez 4 könyv kell még a 12-höz, azokat is jó lenne olvasni, plusz az idén vásároltakat is apasztani kellene. Annyi jó könyv vár rám, hihetetlen!

6 megjegyzés:

theodora írta...

Nagyon hangulatos ez a csoportkép! :)
A Vesaliusra és Az ikerre én is nagyon kíváncsi vagyok - várom a véleményed róluk! :)
Szerintem ez egy jól teljesíthető lista, csupa jó könyvvel, de már az is jó ha az ember a felét 'teljesíti' a listáinak :)

PuPilla írta...

Nagyon jó ez a kép, és ISTENI a lista! :) Szerintem ezekkel nem fürödhetsz be, és biztos el is olvasod őket. :) Haha, én is megrendeltem a többi Cormoran Strike kötetet is a héten. :D ;)
Vesalius közös őszi olvasmányunk lesz! De a legjobban Kevint várom, hogy elolvasd! Szerintem egyébként ez kifejezetten nem egy hype-olt könyv volt. Okos könyv, igényes könyv, oké, lehet, hogy sokan olvastuk akkor, de nem volt hype-hisztéria. Mindenesetre tényleg letaglózó. Remélem neked is maradandó élmény lesz. Nem jönnek olyan kifejezések a számra vele kapcsolatban mint hogy: "tetszeni fog", "szeretni fogod"...

Nikkincs írta...

theodora: köszi, már készülök a puha takaróval az őszre :)
Vesaliust elkezdtem, jó, pont olyan, mint amire számítottam legalábbis az első 50 oldal alapján.
Hát igen, inkább ez csak amolyan sorvezető, semmi teljesítési kényszer nem hajt már :)

PuPi: köszi, totál így érzek én is.
Akkor Cormoran nálad is befutott? Éljen! :)
Oké, igazad van, rossz szót használtam a hype-pal, ennek van egy negatív tartalma, amikor valaminek nagyobb a füstje mint a lángja. Igazából úgy gondoltam, hogy sok sikerkönyv, amit nagyon dicsérnek mások nálam egy jó ideig parkolópályán van, nem érzem rögtön a késztetést. Azt hiszem Kevinnel is így voltam. De most már várom én is. És tuti, hogy nagyot fog ütni.

katacita írta...

Hmmm, pedig egy jó Dickens-összes... :D
Én szerintem lehet, hogy úgy halok meg, hogy nem olvastam tőle semmit.
Na de a te listádhoz visszatérve, Gonosz pálya nagyon jó lesz, tudom, kb neki is esnék már, ha nem lenne egy csomó megkedzett könyvem. A Vesaliusról várom majd a véleményed, az engem is piszkál, szerencse, hogy nem vagyok könyvvásárlós hangulatban.
Az iker régen rajta volt valami listámon, remélem, elolvasod!
Kevin meg... hű, hajrá!

Heloise írta...

Az 50% szerintem is tök jó arány, én is ekörül voltam az előző listáimnál :)És hihetetlen büszke voltam magamra emiatt :D :D Főleg figyelembe véve az előző éveim 10-20%os teljesítéseit :D
Gonosz pálya: éljen, éljen!! :) A Vesasliusra kíváncsi vagyok, hogy mit fogsz róla írni, egyik ismerősömet nagyon érdekli a könyv, de egyelőre tanácstalan vele kapcsolatban :)

Nikkincs írta...

katacita: talán majd idős nénike koromban jöhetnek a Dickensek :P
Cormoran szerintem is megint be fog találni, abszolút bízom ebben a sorozatban, kérdés nélkül vevő vagyok mindegyik kötetre majd.
Vesaliusszal tegnap belendültem, tetszik, kezd alakulni és nem tudom, hogy Barcelona miatt-e,de picit, nagyon picit valami hasonló hangulata van mint a Szél árnyékának.
El biza, és Kevint is. Tényleg eljutottam arra a pontra, hogy nagyon kíváncsi vagyok arra a könyvre.

Heloise: ugye, hogy nem rossz az az 50% sem? :) Lehet is, a fejlődés a lényeg, nem a számok!
Mint fentebb írtam Katának, alakul a Vesalius, kezd "berántani" a történet, pont ilyen krimire vágytam mostanság. De majd bővebben is nyilatkozom róla ha a végére értem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...