2015. június 5., péntek

30 fok, napsütés, limonádé és jó könyvek

Imádom olvasgatni azokat a bejegyzéseket, amelyek adott téma köré csoportosulva ajánlanak jó kis könyveket. Ezekből kedvenceim főleg azok, amelyek évszak szerint adnak ötletet, mert sokszor találtam magamnak így már maradandó élményt adó olvasmányt. Most is körbenéztem külföldi oldalakon és kicsit mérges lettem ami a felhozatalt illeti, mert a summer + reading találatra rendszerint csupa chick-lit könyvet dobott ki a google. Nem mintha olyan finnyás vagy kifinomult ízléssel rendelkező olvasó lennék, aki mindig szépirodalmat fogyaszt, csak kicsit bosszantó, hogy ha valaki a nyárra meg a hozzá tartozó egyéb dolgokra gondol, akkor csak ez a műfaj ugrik be. Úgyhogy az idei ajánlómban próbáltam az igényes szórakoztató irodalom témaköréből válogatni, méghozzá olyanokat, amelyeket 1) én imádtam, 2) limonádé mellé tökéletes szórakoztató olvasmányok, de mégsem limonádék.


Elsőként rögtön a Mrs.Hemingway ugrott be Naomi Woodtól. Szerintem ez a tökéletes olvasmány egy jó kis nyaralásra, tó parti ejtőzésre vagy a kertben való olvasgatásra. Érdekes és tanulságos olvasmány a nagy író feleségeiről, ami által sokkal mélyebb betekintést nyerhettem Hemigway életébe.


Aztán másodikként számomra egy nagyon-nagyon kedves emléket, Elizabeth Kostova Hattyútolvajok c. könyvét ajánlanám. Voltam olyan szerencsés, hogy egy tengerparti nyaralásra ezt vittem magammal. Nem egy vékony kötet, de már az első 50 oldal után éreztem, hogy nagyon egymásra találtunk és már akkor sajnáltam, hogy hamarosan el fogom olvasni. Hülyeség, nem? Viszont a mai napig ha ránézek eszembe jut a tengerpart, a meleg, a napsütés és a nyugágy ahol olvastam. Annyira el tudtam benne merülni, hogy a körülöttem strandoló emberek hangoskodása sem zavart.

Ha már nyár, akkor a tavalyi év egyik nagy kedvence mindenképpen ide kívánkozik. Ez pedig Edward Kelsey Moore Szikomorfán születtem című regénye. Három erős nő életéről és a köztük szövődött barátságról szól. Jöhetnek rájuk jó és rossz idők, mindig ott vannak egymásnak, mindent együtt vészelnek át és szerintem nem is tudják, hogy milyen szerencsések, hogy ilyen barátnői a másiknak. 

Folytatásként egy másik tavalyi kedvencem, A Rosie projekt is helyet követel magának ezen a listán Graeme Simsiontól. Intelligens, cseppnyit romantikus, humoros, üdítően „más” és számomra épp ezért tüneményes egy történet volt. A könnyedségével, ugyanakkor elgondolkodtató témájával szerintem tökéletesen illik azon olvasók kezébe a nyári nyaraláson, akik a minőségi szórakoztató irodalmat preferálják ilyenkor.

És bár nem annyira új könyv mint a fenti listából három, de szintén úgy gondolom, hogy abszolút a meleg időhöz illik Kathryn Stockett könyve A segítség. Tavaly én ezt vittem magammal egy nyaralásra, pontosabban az oda vezető majdnem 3 órás vonatozásra és emlékszem, hogy mennyire bele tudtam merülni. A forró amerikai Délen játszódik és nagyon sokszínű, mert rengeteg témát vonultat fel: szegregáció, felnőtté válás, feminizmus, szóval garantáltan nem fog unatkozni az, aki kézbe veszi ezt a könyvet.

Ezek azok a könyvek, amelyet meleg szívvel ajánlok nyárra kikapcsolódásként. Szerintem mindegyik tartalmas szórakozást nyújt, és bár inkább kávé rajongó vagyok, de nyáron én sem vetem meg a limonádét, szóval ilyenkor inkább azt ajánlanám mellé!


9 megjegyzés:

PuPilla írta...

Tökéletes kis lista! És igazad van, nem csak a tingli-tanglit lehet olvasni ilyenkor :) Jó az igényes irodalom is, csak a túl nehéz nem esik jól a vízparton, vagy a szabi alatt. :)

Nikkincs írta...

PuPilla: remélem, hogy akik nyári olvasnivalót keresnek, azok tudnak választani :)
Igen, persze a nagyon nehéz könyv azért nyáron nem csúszik annyira, meg van, hogy az olvasás sem megy annyira a nagy nyári hőség közepette.

katacita írta...

Ahogy a molyon is írtam ma valahol, az évek során rá kellett jönnöm, hogy ami nagyon limonádé, ahhoz nekem nyáron nincs türelmem. Az olvasási válságaim nagy része a nyárhoz köthető, ilyenkor (is) nyűgös tudok lenni meg türelmetlen, és ha valami nagyon semmilyen könyvbe fogok bele, nem biztos, hogy végig is olvasom.
Szóval szerintem nagyon jókat válogattál össze, ők pont a határon egyensúlyoznak, hármat olvastam is közülük, és szeretem őket, a Rosie meg a Mrs. Hemingway meg előbb-utóbb biztosan sorra fog kerülni nálam is, és bízom benne, hogy mindegyik kompatibilis lesz velem (meg a nyárral).

Írsz majd amúgy terves listát is? :)

theodora írta...

Csak egyetérteni tudok ezzel a listával. Amúgy szerintem ilyen nyári olvasmánylistáknál sokszor csak az egyszeri olvasóra gondolnak, aki az év többi részében nem vesz könyvet a kezébe, így valami faáék egyszerűségűt ajánlanak nekik.
A Rosiet én is beütemezem a nyárra, mert már Katacitánál is láttam, és tavaly ősz óta (azt hiszem) a várólistámon van :D
A Hattyútolvajok, a Szikomorfán, A segítség csupa jó könyv, a kedvenceim lettek, tényleg jó nyári belemerülős olvasmányok!
Ami nekem jó nyári élmény volt két éve, és azóta is emlegetem ahol tudom Az eltört teáspohár! Balatoni nyaraláson olvastam - a házban, a strandon, mindenhol - inkább őszi történet, de nekem meghatározó élmény volt :D

Most láttam molyon a nyári listádat, Az isztambuli fattyú is szuper nyári olvasmány szerintem ;)

PuPilla írta...

Theodora, nagyon röhögök :D :D de nagyon igaz. Az a baj, hogy nekik tényleg a faék-egyszerűség kell... :S

Nikkincs írta...

katacita: most, hogy mondod, át kell gondolnom ugyan, de szerintem nekem is a nyáron szokott beköszönteni a válság és akkor az embernek tényleg nem csúszik csak a folyékony limonádé.
Szerintem mindkét könyv kompatibilis lesz veled. Nem az agyeldobósan rózsaszín lányregény kategória egyik sem és szerintem abszolút passzolnak szabadsághoz, pihenéshez. A listádat nézve jó kis könyveket terveztél be magadnak Te is :)
Én csak egy listát csináltam a molyon. Majd jót nevetek magamon, amikor visszanézem, hogy már megint nem lett belőle semmi sem :)

theodora: igen, igazad van, nekik biztos jók ezek a könnyed könyvek nyáron. A Rosie-t szerintem szeretni fogod. Ott már az első oldalakon el fog dőlni, hogy bejön-e vagy sem.
Anyumnak most adtam oda a Szikomorfánt, eddig bejön neki :)
Hú, azt hiszem én az Eltört teáspoharat valamikor ősszel olvastam, de én is szerettem. Jópofa történet volt :)

Andrea írta...

Amikor megláttam a bejegyzésed, elkezdtem gondolkodni, hogy melyek voltak eddig számomra nyári olvasmányok, és rájöttem, hogy legtöbbször a nyáron sem olvasok limonádét. Régen a nyarat egyértelműen a kötelező olvasmányok uralták, aztán meg egyre vegyesebb lett.
Az egyik legfontosabb nyári olvasmányom az Elfújta a szél volt hat éve, de olvastam már nyáron a Kisasszonyokat is :), úgyhogy a nyár nálam nem éppen egy uborkaszezon :).

Nikkincs írta...

Andiamo: nekem néha szükségem van a limonádékra is, persze minimális mennyiségben :) Igen, a régi idők, amikor a kötelezőket kellett olvasni :)
Most, hogy mondod az Elfújta a szél az nálam is nyáron volt, bár elég régen, de tisztán emlékszem rá. Meg még arra jöttem rá, hogy mondjuk Frances Mayes könyveit szeretem ilyenkor nagyon olvasgatni. Ha nem is jut el ilyenkor nyaralni az ember, de mégis úgy érzed, hogy nyaralsz :)

Andrea írta...

Igen, igen, FRances Mayes nekem is eszembe jutott a napokban :).
Szerencsére a limonádé könyvek között is lehet jókat találni, nem csak agysejtpusztítókat :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...