2014. május 13., kedd

Pár apróság a detektívregényekről

A Kakukkszó olvasása közben folyamatosan az motoszkál a fejemben, hogy mi is az a krimi? A könyv borítóján Val McDermid (skót krimiírónő) ajánlása szerepel, amely így hangzik: 

"A Kakukkszóról az jut eszembe, miért is szerettem bele a krimibe annak idején" 

Nekem egyelőre nem a "tövig rágom a körmöm izgalmamban"-féle krimi ugrik be erről a könyvről, és nem is az a fajta, ahol egymás után potyognak a bizarabbnál bizarabb halálnemben elhunyt hullák, hanem egy jófajta detektívregény, ahol egyaránt hangsúlyos a bűntény lassú és részletesen kidolgozott felgöngyölítése, a tettes leleplezése, illetve a főszereplő nyomozó személye.

Maga a krimi a wikipédia értelmezése szerint az elbeszélő irodalom egy műfaja, amely bűntények felderítésével, lélektani indítóokok feltárásával, bűnözők, nyomozók és rendőrök világával foglalkozik. Több alműfaja is van: ide sorolják többek között a detektívregényeket (áhá, szóval itt van a drága, akivel közelebbi kapcsolatban állok!), a jogi krimiket, a politikai krimiket és a bírósági drámákat is.

A detektívregények kezdetét Edgar Allan Poe A Morgue utcai gyilkosság c. könyvének megjelenésétől számolják (1841). Nem gondoltam volna, hogy ilyen korán színre lépett már a műfaji palettán. Utána olyan nagy nevek bővítik a sort, mint Sir Arthur Conan Doyle és az általa megalkotott két karakter, úgy mint Sherlock Holmes és Dr. Watson, illetve a krimi nagyasszonya, Agatha Christie és két leghíresebb detektívje, Hercule Poirot és Miss Marple.

A detektívregények kapcsán csokorba foglalva olvashattam a műfaj elemeiről is. Természetesen kell egy bűntény (legyen ez a történet idején elkövetve, vagy jóval korábban), mindig szerepel benne egy kis logikai rejtély (itt persze rögtön Poirot-ra és a szürke agysejtecskéire tudok gondolni), aztán maga a részletes nyomozás, és a tehetetlen rendőrség (merthogy valamin biztos átsiklanak vagy elbuknak). No és az egyik legfontosabb elem ugye maga a detektív, aki általában soha nem jár egyedül, tehát legtöbb esetben van egy segédje is (Holmes és Watson, Poirot és Hastings kapitány, vagy ha egy mai új szereplőre gondolok akkor A könyvárus rejtélyében szereplő Hugo Marston és barátja, Tom). 

De a legfontosabb megállapítás, amelyet találtam és amellyel mélységesen egyetértek az az, hogy a krimi játék is egyben, hiszen mi magunk is dolgoztatjuk az agyunkat olvasás közben és igyekszünk okosabbak lenni, mint a híres detektívjeink (én általában sikertelenül). Úgyhogy gyorsan vissza is térek Cormoran Strike-hoz, hogy megtudjam végre ki a felelős Lula Landry halálért, meg azért is, mert szeretek ilyet játszani!

Kép forrása: www.spring.me

3 megjegyzés:

theodora írta...

Jól összeszedted! Nekem is ez a detektívregény műfaj tetszik a legjobban, (bár még főleg csak ilyeneket olvastam, a klasszikus Sherlock, Agatha Christie történeteket, de ide illik a Baráth Katalin Dávid Veron sorozata is). A Kakukkszóra is kíváncsi vagyok, nekem bejött az Átmeneti üresedés is, szóval kíváncsian várom a véleményedet róla!
A témában már ezzel a könyvvel szemezek egy ideje: http://moly.hu/konyvek/keszthelyi-tibor-a-detektivtortenet-anatomiaja :D

katacita írta...

De jó ötlet volt megírni ezt a posztot :)
Nagyon szeretem az AC-féle gyorsan történős, pörgős és izgalmas krimiket, de náluk még jobban a lassan folydogáló, hangulatos történeteket, amelyeknél sokszor a bűnügyi szál lesz a kevésbé hangsúlyos (pl Millenium-trilógia, Dávid Veron, Vérgróf, Nellie Bly stb.)

Ha a Kakukkszó is az utóbbi csoportba tartozik, akkor biztosan szeretni fogom, de addig is várom majd a véleményed róla :)

Nikkincs írta...

@theodora: köszi! Egyébként én is inkább csak ilyen detektívregényeket olvastam ezidáig, lehet, hogy kicsit színesítenem kellene a palettát már.
Én meg most az Átmeneti üresedésre vagyok nagyon kíváncsi!

@katacita: pedig gondolkoztam rajta, hogy egyáltalán írjak-e erről a témáról pár szót.
Igen, inkább az utóbbi kategória a Kakukkszó - nagyon részletes, nagyon kidolgozott és a főszereplőt én személy szerint nagyon megszerettem, bár olyan sokat még nem tudtunk meg róla, szóval érződik, hogy egy sorozat első része. De önmagában is megállja a helyét ha valaki nem akarná folytatni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...