2013. december 22., vasárnap

A 2014-es kiválasztott 12-es

Lobo idén is meghirdette a várólistánk csökkentésére vonatkozó kihívását, amelyre most már harmadik alkalommal nevezek be. Szerencsére az elmúlt két alkalommal sikerült teljesítenem a feladatot, és ennek nagyon-nagyon örülök. Egyrészt, mert ez azt jelenti, hogy legalább 12 régóta a várólistámon (képletesen vagy valóságosan) porosodó könyvet sikerült végre elolvasnom, másrészt eme játék keretében szerencsére igazán jó kis könyvek kerültek a kezembe, valahogy mindig jól sikerült őket összeválogatnom. Remélem, hogy ez 2014-re is így lesz! 

Az újabb fordulóra nem sokat kellett gondolkoznom, hogy mely könyvek legyenek az alap 12-es csapat részei, mert valahogy ez a lista már ott motoszkált a fejemben egy ideje. Ők várnak olvasásra:
 
  1. Isabel Allende: Lelkem, Ines
  2. George Orwell: 1984
  3. Zilahy Lajos: Két fogoly
  4. Alice Hoffman: Galambok őrizői
  5. Frances Mayes: Mindennapok Toszkánában
  6. Szilvási Lajos: Születésnap júniusban
  7. W.S. Maugham: Téli utazás
  8. Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
  9. Halász Margit: Éneklő folyó
  10. Emma Donoghue: A szoba
  11. G.G. Marquez: Száz év magány
  12. Alice Munro: Asszonyok, lányok élete

Miután összeállítottam a magam kis listáját akkor láttam, hogy egész klassz válogatás lett, legalábbis szerintem. Örülök annak, hogy 50-50% lett a férfi és női írók aránya, annak is, hogy vannak rajta magyarok, bár nem sokan, de akkor is. Aztán olyanokat is beválogattam, amelyek nagy hiányosságaim, pl. az 1984 vagy a Száz év magány, igazán illő lenne már mindkettőt elolvasnom. Vannak rajta kedvenc írók, mint Szilvási vagy Alice Hoffman, és olyanok, akikkel folytatom az ismerkedést, mint Halász Margit, Maugham vagy Hemingway. Persze olyanok is, akikkel most fogok először "találkozni", de igazából eddig egész jó kritikákat olvastam róluk az általam kedvelt bloggerektől, mint pl. Allende vagy Emma Donoghue. Munro pedig az idei irodalmi Nobel-díj miatt került be, nagyon kíváncsi lettem rá.
Természetesen miután összeállt az alap, azért pár biztonsági tartalékot is beválogattam, de arra a listára csak további 8 könyv került és terveim szerint őket is szeretném elolvasni majd jövőre. De mint tudjuk ember tervez ... szóval meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Az biztos, hogy van miért várni a jövő évet, mert már most kezdeném a 12-es kupac valamelyikét, így a lelkesedésem most is megvan a játékhoz!

6 megjegyzés:

Amadea írta...

Szerintem is szép kupac.:) Nagyon ráállt az agyam a változatosság témájára, legyen női és férfi szerző, különböző nemzetiségek, műfajok, régi és új stb.

Diamant írta...

Váó, jól összeraktad. Az Éneklő folyó szerintem nagyon fog neked tetszeni, az 1984 pedig zseniális! Hajrá :)

Erika írta...

Ó, nagyon klassz lista! :)

Andrea írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz ;).
Az 1984-et, Az öreg halász és a tengert, a Száz év magányt és a Mindennapok Toszkánábant olvastam, és csak ajánlani tudom ;).

theodora írta...

Szépen összeválogattad! Ezek közül néhányat már én is olvastam, de van jó néhány, amit majd szeretnék még én is (Alice Munro, Halász Margit, Száz év magány). Sok sikert a teljesítéséhez ;)

Nikkincs írta...

Köszönöm Lányok a lelkesítő szavakat, örülök, hogy azt mondjátok, hogy sok jó könyv van közöttük! :) Ilyenkor már alig várja az ember, hogy elkezdje az olvasásukat!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...