2012. október 2., kedd

Kívánságlistások

Itt még meg sem mutattam a szeptember folyamán beszerzett könyvkupacomat, máris azon morfondírozok, hogy mit szeretnék megvenni az elkövetkező hónapokban. Komolyan mondom, ez már függőség és a folyamatos új megjelenések anyagi romlásba visznek. De reggelente nem tudom megállni, hogy ne az előrendelések vagy az új megjelenések között kutakodjak és közben a kollégák legnagyobb rémületére ne szakadjon ki belőlem egy hangos kiáltás, hogy "ez is kell"!
Most elég vegyes témájú könyvek kerültek fel a képzeletbeli kívánságlistámra, de olvasni is változatos témakörökből szeretek.

Az első könyv rögtön egy világháborús történet. Aki olvassa a blogomat, az tudja, hogy szeretem a történelmet és a második világháború időszaka pedig különösen érdekel, így nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb rátalálok Laura Hillenbrand Rendíthetetlen c. könyvére is.

Fülszöveg:
1943 májusában az amerikai légierő egyik repülőgépe lezuhan a Csendes-óceán fölött. A tizenegy fős legénységből mindössze hárman élik túl a becsapódást, köztük a gép bombázótisztje, egy fiatal hadnagy: Louis Zamperini.
Zamperini gyerekkorában a környék réme volt, állandó lopásaival rettegésben tartotta városa lakóit, ám amikor bátyja hatására sportolni kezd, kiderül istenáldotta tehetsége. A legjobb egymérföldes futók között tartják számon, fiatal kora ellenére sikerül eljutnia az 1936-os berlini olimpiára, ahol döntőt fut 5000 méteren. Mindenki tudja, hogy nagy jövő előtt áll, és a következő olimpia egyik sztárja lehet.
A következő olimpia azonban elmarad, Zamperini pedig Pearl Harbor után a csendes-óceáni hadszíntéren találja magát. Miután repülőgépe lezuhan, közel két hónapig hánykolódik az óceánon egy mentőcsónakban. De az igazi megpróbáltatások csak ezután kezdődnek. Partot érés után ugyanis azonnal japán hadifogságba kerül, és több mint két évet tölt különböző, hírhedten kegyetlen fogolytáborokban. Ezek egyikében találkozik a második világháborús Japán egyik legkegyetlenebb háborús bűnösével, aki küldetésének tekinti minden fogoly, köztük a senkinek be nem hódoló Zamperini megtörését is. Szadista módszerekkel, állandó verésekkel és kínzásokkal igyekszik kiölni Zamperiniből emberi mivoltát, ő azonban rendíthetetlenül, az élete kockáztatásával is ragaszkodik a méltóságához.
Laura Hillenbrand könyve a 2010-es év egyik legnagyobb szenzációja volt az Egyesült Államokban, a Time Magazine egyenesen az év könyvének választotta, és szinte minden jelentős ranglistán az első tízben szerepelt. 

Már megjelent! 
Cartaphilus Kiadó
Teljes ár: 3.990 Ft


A második kiszemeltem Emma Donoghue A cafka c. regénye. Bevallom, hogy itt először a cím, majd a borító keltette fel a figyelmemet. Aztán a fülszöveg végképp meggyőzött, hogy kell majd nekem ez a könyv, mert kíváncsi lettem ennek a 14 éves lánynak a történetére.

Fülszöveg:
A tizennégy éves Mary Saunders a 18. századi londoni szegények vigasztalan életét éli, ám rettenetesen sóvárog egy jobb élet és az azzal járó pompa után. Egy vörös szalag olyannyira megigézi, hogy áruba bocsátja érte egyetlen vagyonát: a testét. Prostituáltként London nyomorúságos negyedébe kerül, s kitanulja az ősi mesterséget. Végül mégis úgy dönt, felhagy bűnös életmódjával, és szolgálólányként falura költözik. A becsvágyó, tekintélyellenes Mary azonban nem tud szabadulni sötét vágyaitól, és keserűen gyűlöl mindenkit, aki birtokában van a jobb életet jelképező finom holmiknak. Szabadság iránti vágyáról sem képes lemondani, s mindez együtt baljós végzetet ígér...
A "Szoba" című bestseller szerzőjének új könyvében egy botrányos életű fiatal lány megaláztatással, megalázkodással és erőszakkal terhes sorsát követhetjük nyomon. S miközben a főhős jó és rossz döntések között ingadozva egyre mélyebbre süllyed az őt körülvevő fertőben, egyszer csak rádöbbenünk, hogy minden bűne ellenére képtelenek vagyunk elítélni őt.
 

Megjelenés: 2012. október 25. 
Alexandra  Kiadó
Teljes ár: 2.999 Ft


A legutolsó választottam egy kicsit a nyárutó érzését kelti bennem. Nagyon megtetszett a borító (igen, borító mániás vagyok ha még valakinek ez kérdés lenne), aztán beleolvasván a tartalmába láttam, hogy a szigetlakók életéről szól, ami Joanne Harris A partvidékiek c. regénye óta nagyon izgatja a fantáziámat. Ezután már egyértelmű lett, hogy szeretném majd elolvasni Senko Karuza Szigetlakók c. könyvét is.

Fülszöveg:
Szigetlakónak lenni egyszerre jelent bezártságot és nyitottságot - a társadalom izgága hullámzásától messze a tenger fenséges kéksége felé fordulást. Fergeteges humor, hatalmas életkedv és bölcsesség árad ebből a könyvből. A robinsoni lét boldogságát és küzdelmeit megörökítő történetek mellett megismerjük a szerző legkedvesebb dalmát ételeit. A forró nyár pezsgése után ellenpontot képeznek a téli időszak kiüresedéséről szóló mesék, amikor a viharos hullámzással dacolva már csak az igazi szigetlakók maradnak. Ám az emlékezet, a színek, illatok, ízek és az egymásra utalt emberek összetartása még a
legnehezebb időkön is átsegít. Senko Karuza világa magával ragadja olvasóit, hogy könyvébe feledkezve egy kis ideig mi is úgy
élhessünk, ahogyan mindig is szerettünk volna – a nyugalom tengerében.
Senko Karuza 1957-ben született Splitben. Gyermekkorát Vis szigetén töltötte, majd a Zágrábi Tudományegyetemen szerzett diplomát. A kis és távoli szigeteken való túlélés alternatív módszereinek multimediális mobil kutatóközpontja nevű civil szervezet alapítója, mely évente egy kis szigeten rendezi meg a MareMare művészeti fesztivált. 

Már megjelent! 
Libri Könyvkiadó
Teljes ár: 2.990 Ft 

4 megjegyzés:

Szilvamag írta...

Az első kettőt már én is kinéztem magamnak.:)

Nikkincs írta...

A cafkáról sejtettem, hogy Téged is érdekelni fog. De a Rendíthetetlen meg nagyon izgalmasnak hangzik, nem? :)

Csenga írta...

A Rendíthetetlen-t én is nagyon szeretném!!!!:-)

Nikkincs írta...

Akkor már hárman vagyunk! :) Szerintem nagyon izgalmas könyv lehet, engem a történelemnek ezen szakasza meg egyébként is nagyon érdekel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...