2019. május 1., szerda

Áprilisi zárás

Olyan jó lenne egyszer egy havi zárást nem azzal kezdeni, hogy hová tűnt ez a hónap? De komolyan, hogy hussant el ennyire gyorsan április? Én még élvezni szeretném a tavaszt, töltődni azzal a napsütéssel, amitől még nem leszek cseppfolyós, nézni ahogy virágba borulnak és bezöldülnek a fák, erre ennek a csodának eltel a 2/3-a. Mikor? Mindegy is, nézzétek el nekem a nyavalygásom, azt hiszem látszik, hogy nem várom repesve a nyarat.

BESZERZÉSEK

Ha már április akkor a beszerzések tekintetében legtöbbünknél befigyel egy bizonyos rendezvény, mégpedig a Könyvfesztivál. Erre minden évben hatalmas lelkesedéssel készülünk, írjuk a listát, hogy mit szeretnénk beszerezni. Na, idén nálam ez a hatalmas lelkesedés kimaradt, de azért én is ott voltam a Könyvfeszten, sőt könyvet is vettem és bandáztam egyet a csapattal. Közösen, együtt mindig szép emlék egy-egy ilyen esemény. De hogy visszakanyarodjak a beszerzéseimre, ebben a hónapban 4 könyvvel lettem gazdagabb, amiből egy nem várt ajándék, hármat pedig én garázdálkodtam össze.


Az első könyvet el sem tudom mondani, hogy mennyire vártam már. Annyira, hogy azóta nem merem olvasni, mert mi lesz ha a végére érek és kaparom a falat a folytatásért? Jó, persze nem lesz ennyire drámai a helyzet, de szerintem értitek. Szóval előrendeltem és a hónap elején meg is kaptam Robert Galbraith Halálos fehér című könyvét, ami a Cormoran Strike (még a nevébe is szerelmes vagyok) sorozat 4. kötete. Nem érdekel, hogy a dizájn nem passzol az első három kötethez, csak értetlenül állok előtte, inkább nézem a dolgok jó oldalát és örülök, hogy már mi is olvashatjuk.
Másodikként egy újabb Poketre csaptam le, mégpedig a Poket első versválogatására, amelynek címe: A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából. Nagyon kíváncsi voltam erre, már ki is pipálhatom, bár azért nekem elég vegyes érzéseim vannak. De azt hiszem több verset kellene olvasnom, vagy legalábbis rendszeresebben. A harmadik beszerzés a Könyvfeszten történt, egyetlen "must have" könyv volt a listámon, mégpedig Elena Ferrante Nápolyi regények sorozatának 3. kötete, az Aki megszökik, és aki marad. Teljesen magába szippantott újra ez a világ, főleg a hihetetlenül szuper sorozatnak köszönhetem ezt, utána rögtön nyúltam a 2. részért és persze izibe kellett a harmadik. Májusban tervezem olvasni.
Majd április végén kaptam egy nem várt utószülinapi ajándékot egy nagyon kedves barátnőmtől, akivel sokszor beszélgettünk a saját kis életünkhöz kapcsolódóan arról, hogy ki miben szeretne változni, fejlődni. Tőle kaptam meg Carol S. Dweck Szemléletváltás című könyvét, és ez a cím a mostani életszakaszomat nagyon jól jellemzi, nem is jöhetett volna jobbkor hozzám.


OLVASÁSOK

A hónapot Péterfy-Novák Éva A rózsaszín ruha címet viselő novellás kötetével kezdtem, amit nagyon szerettem olvasni. Meg úgy egyáltalán rájöttem, hogy a rohanó és tömegközlekedő hétköznapokon én nagyon kompatibilis vagyok a novellákkal. Az írónő többi könyvét is tervezem majd könyvtárból levadászni, nekem bejött ez a szókimondó stílus.
Folytatásként tobzódtam a Ferrante-lázban, alig akartam letenni Az új név történetét. Mióta láttam a sorozatot, azóta minden szereplőhöz azt az arcot társítom, szerintem zseniálisan eltalálták a karaktereket. Olyan könyv ez, hogy néha a falhoz vágtam volna, meg a szereplőket addig ráztam volna, amíg van bennük szufla, mégsem tudtam elszakadni a világuktól.
Párhuzamosan olvastam ezek után a Poket versválogatást és a 11. vcs-s könyvemet, F. G. Haghenbbeck Frida füveskönyve című nemtudommijét .... Mert hogy én könyvnek nem nevezném azt, amit olvastam. Két dolog miatt szenvedtem végig: egyrészt mert vcs-s könyv volt, másrészt Frida iránti tiszteletből. Akkor figyeltem fel erre a történetre, amikor tavaly láttam a Frida Kahlo kiállítást és nagyon megfogott az egész története, életútja, gondoltam szívesen ismerném meg még mélyebben őt is és a művészetét is. Ez nem jött össze, ez a könyv számomra borzalom volt: csapongó, stílustalan, tele közhelyekkel és kimaradt belőle számomra Frida személyisége, illetve maga a művész. Sajnálom, mert nagyon rákészültem. Hogy mindezt feledni tudjam az áprilist egy könnyedebb könyvvel zártam, Leiner Laurától olvastam el az Iskolák Versenye sorozat 2. részét, a Maradj velemet. Cuki volt, meg humoros, helyenként szomorú és fájdalmas, a két főszereplőt nagyon bírom benne, de most Laura nekem túltolta a közösségi média elleni kirohanásait. Én sem vagyok ennek nagy rajongója, van olyan platform, ahol ott sem vagyok, de ettől mégsem ítélem el azt, aki ott aktívkodik. Na mindegy, ez az én személyes véleményem, és ettől függetlenül várom már a sorozat befejező részét.


Áprilisra sok minden volt még jellemző, a szeszélyessége teljesen bejött, hol fent, hol lent voltam, de imádtam, hogy hosszabbak a nappalok, hogy már lehet órákat bolyongani a város utcáin, napozni a parkokban a padokon, kiülni teraszokra kávézni, szóval végre ki tudunk szakadni a négy fal közül. Azt hiszem főleg e miatt szeretem a tavaszt, meg azért is, hogy visszacsempészi a színeket az életünkbe.
Májusra csomó jó könyvem van, azt sem tudom, hogy melyiket olvassam, ráadásul a könyvtár is egyre veszélyesebb terep, soha nem tudok hazajönni üres kézzel. Az tuti, hogy olvasni fogok ezerrel a jövő hónapban is!


A többiek áprilisi könyvei:
Dóri

4 megjegyzés:

theodora írta...

Az igazi tavaszi időjárást én is marasztalnám, a mostani előrejelzést elnézve talán szerencsénk lesz :)
Hú A rózsaszín ruha felkerült most a várólistámra, az utóbbi napokban bekattant, hogy olvassak még több magyar kortárs szerzőtől (tegnap pl. Fiala Borcsa és Bödöcs Tibor könyveit hoztam ki a könyvtárból).
A Ferrante szuper választás, egyik kolléganőmet is 'megfertőztem' a Ferrantelázzal :D
A Poket versválogatás nálam is szerepel - beszerzés és olvasmány fronton is, nem könnyű versek szerepelnek benne, talán 5-8-at ismertem korábban.

Amadea írta...

Nyugodtan olvasd el a Halálos fehéret, így is, úgy is kaparni fogod a falat utána.:)
(Higgy egy tapasztalt ember szavának.)

PuPilla írta...

Olyan jó ez a kép! :) Az a bookline-os bögre rajta amúgy?
Szerintem is olvasd a Halálos fehéret! :))) Kíváncsi vagyok a véleményedre.

Olvassunk sokat májusban! Meg menjünk kiiii! csak ne ma... nem jött be a kívánt szerencsénk, és benti olvasós idő van. :(

Nikkincs írta...

@theodora: úgy tűnik nem nagyon lett májusban szerencsénk az idővel, de talán ez a szomorkás hangulat kedvez az olvasási kedvünknek, nem? :)
Ferrante ezzel a sorozattal valami fantasztikusat alkotott, én is fűnek-fának ajánlgatom :)
A versválogatás számomra is nagyon ismeretlen verseket adott.

@Amadea: na, köszi! :)))

@PuPilla: köszi, nem, az egy no-name kínai boltos szerzemény, de nagyon szeretem :)
Jóóó, mindenképpen fogom, de még egy kicsit húzom az élményt.

Olvassunk! És hát úgy tűnik ez a május a benti olvasásról szól, de sebaj, ez sem rossz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...