2017. október 29., vasárnap

Újraolvasás után: 3 történetről röviden

Az elmúlt hónapok során, úgy talán júniustól kezdve egyre jobban éreztem a késztetést, hogy ne csak az új kiadásokat, beszerzett könyveimet, vagy a könyvtárból zsákmányoltakat olvassam, hanem visszanyúljak régi nagy kedvencekhez. Az újraolvasás szerintem nagyon szuper dolog, hiszen lelkünknek jól eső regényeket porolunk le ilyenkor, tudjuk már mit kapunk. Számomra ez olyan, mint a kedvenc fotelemben kuporogni: az otthonosság érzetét nyújtja. Ráadásul második, harmadik vagy sokadik olvasatra olyan dolgokat találhatunk a már jól ismert történetben, amire eddig nem figyeltünk fel. Egyrészt lehet ez azért, mert első körben hajtott minket a lelkesedés, hogy minél hamarabb megtudjuk mi lesz a történet vége, másrészt köszönhető ez annak, hogy az évek múlásával mi magunk is változunk, formálódunk a velünk történő események hatására, így lehet, hogy azok a részek fognak majd meg jobban, amiket először kicsit felületesebben futottunk át. Viszont pont ennek következtében sajnos fennáll a veszélye annak, hogy egy régi jó kis kedvenc nem fogja ugyanazt az élményt adni, mint először. Most mindkét dolog megesett velem.



Emylia Hall: Nyarak könyve

Nyárra időzítettem Emylia Hall Nyarak könyvének újraolvasását. Ez a könyv első alkalommal is hihetetlen módon megfogott magának Erzsi történetével, hiszen az Angliából Magyarországra érkezett lány nyarait csodálatos módon mutatja be az írónő. Újraéltem vele minden gyerekkori nyaramat, amikor a legnagyobb gondom az volt, hogy melyik fürdőruhámat vegyem fel és hogy a strandon lángost vagy főtt kukoricát egyek-e. Bár korábban is nagyon megérintett az anya-lánya szál a történetben, most másodjára inkább erre a vonalra figyeltem jobban, sőt, sokkal mélyebben átéreztem a lány és angol édesapjának a kapcsolatát is. A gyönyörű gyerekkori nyarak bemutatása mellett ezek az emberi érzelmek sokkal több gondolatot mozgattak meg bennem. És még mindig ez a könyv bújtatja magába az egyik kedvenc idézetem, amelyet az évek múlásával egyre igazabbnak érzek:

"Bár meg tudnánk tanulni a hétköznapokat ünnepelni, ahogy feltűnés nélkül kezdődnek, és jelentéktelen mederben folytatódnak. Mint a tegnapi nap, meg az előtte lévő, mikor kicsik és múlandók voltak a bosszúságok: egy kora reggeli fejfájás homályos pereme, a cukor kavarása közben kiömlött kávé, a hirtelen felismerés, hogy pirítóst tettem a sütőbe, és édes illata épp kezd kozmássá válni. Ezeket a napokat kéne megbecsülni. Az ilyen napokon kéne megállni, hálát adni."


Mihail Pljackovszkij: A sün, akit meg lehetett simogatni 

Mesekönyvet újraolvasni kész időutazás. Számomra ez a könyv volt gyerekkorom egyik legkedvesebbike, számtalanszor olvastam el egyedül, előtte meg a szüleimet nyúztam állandóan az esti mesék alkalmával ezekért a történetekért. Ezért nem véletlen, hogy szinte mindegyikre emlékszem még a mai napig is. Nyáron immár a barátnőm kislányának vettem, de persze előtte újra elolvastam a benne lévő történeteket, amelyek szerintem időtlenek, soha nem fogják elveszteni kedvességüket, humorosságukat, mesélve tanító jellegűket. Ráadásul az illusztrációk annyira tökéletesek, hogy nem is tudnám már másként elképzelni a szereplőket.

A tejbegríz csuda jó,
ha van rajta kakaó.
Íze finom, szaga remek,
ezt szereti a struccgyerek!


Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Első alkalommal az Elfeledett Könyvek Temetője sorozatának nyitó kötete teljesen elvarázsolt. Magába szippantott Zafón világa: a gótikus, borzongós hangulat, illetve a könyvek és az olvasás iránti szeretet témája. Meg persze Barcelona. Soha nem voltam még ebben a városban, de a könyv olvasása után minden klisének megfelelően azonnal pakoltam volna a bőröndömet és indultam volna. Kérdés sem volt, hogy valamikor ezt a történetet is újra le fogom majd venni a polcomról, ennek pedig most ősszel volt itt az ideje. Számomra is meglepetés volt, hogy bizony most, második alkalommal nem tudott magába szippantani, keserédes emlék lett a könyvvel töltött majdnem két hetem. Kereshetném az okokat, mert azt hiszem nem éppen a legkönnyebb időszakomban nyúltam ehhez a könyvhöz, de szerintem a 6 év alatt, ami a két olvasás között eltelt valahogy megkopott Zafón varázsa számomra. Helyenként túlírtnak éreztem, rengeteg szereplővel dolgozott végig, rengeteg szálra ágazott el a történet. Úgy gondolom, a varázsa ennek a könyvnek abban van, hogy első olvasásra nem tudjuk mi lesz a végkifejlet, ez is hajtja az embert, meg a "csattanó" is hozzáad egy plusz töltetet. Másodjára ezt már nem tudtam újra átélni, és talán ez okozta a nagy hűha elmaradását. A hangulatteremtés most is csillagos ötös volt, arra nem lehet egy rossz szavam, viszont be kellett magamnak ismernem, hogy nem olyan tökéletes könyv ez, mint amilyennek első alkalommal gondoltam. Ettől függetlenül a további kötetetek is tervezem újrázni, meglátjuk, azok milyen érzéseket keltenek majd bennem.

"A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz."


Ha szoktatok újraolvasni, nektek volt már pozitív vagy negatív második élményetek? 

5 megjegyzés:

Amadea írta...

A szél árnyékának újraolvasásával jártam úgy, higy a hangulat kevésbé fogott meg, és sokkal keserűbbnek, pesszimistábbnak láttam a történetet, mint 10 évvel ezelőtt.
Hm, az Üvöltő szeleket most kellene újraolvasni, a körülmények adottak hozzá.:D
Ill. a Korfu-trilógiánál másodjára tűnt fel, hogy a Durrell-família mennyire diszfunkcionális, mindenki el van foglakva a kis heppjeivel, de egymással (az olvasottak alapján) nem nagyon foglalkoznak - remélhetőleg a valóságban nem így volt.

Nikkincs írta...

Amadea: akkor lehet, hogy A szél árnyéka csak első olvasásra adja a hűha élményt? Igazad van, sok olyan részlet most tűnt fel, ami abba az irányba viszi, hogy keserű regény legyen.
Mekkora ötlet! Épp úgyis órák óta a szél üvöltését hallgatom :) - amúgy a Jane Eyre napok óta ki van készítve az asztalomra.
Az még nekem teljesen kimaradt. Tudom, hogy szereted, majd egyik nyáron igyekszem vele hangolódni.

PuPilla írta...

Itt is süvölt a szél... :) A Jane Eyre is jól passzol a szeles időhöz! :)
Szerintem neked is tetszene a Durrell família, Niki, ajánlom! :))
Az újraolvasással nekem is felemás néha a viszonyom, bár most hirtelen olyan nagyon rossz élményt nem tudnék mondani, de mindig félek kicsit újra elővenni egy régebben olvasott könyvet. Amiben nem csalódtam eddig, azok a HP-k, sőt, a legutóbbi újrázásnál rájöttem, hogy mégsem mostohagyerek számomra a kötetek közt a harmadik, sőt! :) Szóval az jó élmény volt nagyon.

Jó lett ez a kis zanza az újraolvasásokról. :) Tervezel még idénre újrát?

Heloise írta...

Régen sokat olvastam újra, szinte minden évben volt, hogy 4-5 kedves könyvemet újra elővettem - ekkor még nem látogattam a könyvesblogokat meg nem követtem a megjelenéseket :D
De amúgy mostanában egyre többször gondolok arra, hogy ezt vagy azt jó lenne újraolvasni... Szerintem jövőre építek be ilyesmiket majd az olvasmányaimba.
A HP-sorozatot mondjuk még így is újra szoktam olvasni - majd most decemberben is tervezem megint. Ez mindig érdekes, mert mindig más dolgokat látok meg a történetben, a karakterekben. Szerencsére, bőven elbírja az újraolvasásokat. :)

Nikkincs írta...

PuPilla: szerintem is - a Bronte lányok passzolnak az őszhöz :)
Köszi, listára veszem Durelléket.
Igen, most jöttem én is rá, hogy nem mindig sül el jól az újraolvasás. Ajjj, a HP-t most már tényleg nagyon sürgősen pótolnom kellene :) Gondoltam, hogy karácsonyra azt kérem majd a családtól az új kiadásban.
Köszi, és igen, tervezek, majd meglátom mi lesz belőle, de dec-ben is le szokott kerülni a polcomról néhány télies kedvenc, szerintem most is ez lesz :)

Heloise: jó dolog, bár időigényes ugye és ezt az időt meg az új könyvektől vesszük el. De én nem bánom, kell ez is néha :)
Na, Te is a HP-val példálózol, most már tényleg nekem is be kell pótolnom ezt a hiányosságomat. De az szuper, hogy te is, mint PuPi, sokadikra is találtok benne új dolgokat. Tud valamit ez a Rowling! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...