2016. július 28., csütörtök

5 könyv, amit olvasás után be kell szereznem otthonra

Biztos más könyvmoly is beleszalad párszor abba a hibába, hogy elkezdi egyre-másra felhalmozni a könyveit, amik aztán évekig állnak majd a polcon olvasatlanul, majd jó esetben valamikor sorra kerülnek, de akkor már nem tetszik. Ennek sok oka lehet: megváltozik az ízlésünk, nyitottunk más műfajok felé, amelyek jobban bejönnek, kiöregedtünk a régi kedvenceinkből vagy egyszerűen csak rosszul súgott az a belső hangunk a könyvek megvásárlásakor. Ebbe a szituációba persze én is beleestem régebben, aztán történt valami, és ma már óvatosabban vásárolok könyvet és sokszor van az, hogy könyvtárból kerülnek hozzám csodálatos történetek, vagy kölcsönbe kapom és ilyenkor esz a fene, hogy nekem ezeket be kell szereznem. Ma ezeket gyűjtöttem egy csokorba, és azt hiszem az egyik megvételét még a héten ki fogom pipálni. (Ez úgysem számít "igazi" beszerzésnek, ugye?)

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya

Erre a könyvre nagyon sokszor gondolok vissza, mert imádtam a hangulatát. Azt hiszem könyvtári példányt olvastam, és egyszer volt szerencsém belefutni egy antikváriumban kb. 300 Ft-ért, de én balga ott is hagytam. Egyébként ennek a könyvnek a borítójával van gondom, egyik magyar megjelenés sem az igazi, legalábbis szerintem. Viszont a külföldiek közül van egy, ami tökéletes, szóval lehet, hogy inkább angolul kellene megvennem, hogy én is maradéktalanul elégedett lehessek.

Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok

Az egyik legjobb könyv, amit valaha ajánlottak nekem, sajnos könyvtárból olvastam ezt is.
Annak idején kislányként mindig irigykedve gondoltam a rizsporos parókát és hatalmas abroncsos, gyönyörű ruhákat viselő hölgyekre a filmekben. Irigyeltem a kort, amiben éltek. Később már irigyeltem az elegáns férfiakat is tőlük, akik mindent megtettek az imádott nő kegyének elnyeréséért. Ennek a könyvnek az elolvasása után már abszolút nem irigykedtem. Hihetetlen, hogy ezek az emberek unalmukban hogyan tudnak az érzelmekkel, a szexualitással játszani, incselkedni, csábítani, szerelmessé tenni, romlásba dönteni. Igazán megérdemelné, hogy valamelyik magyar kiadó újra felfigyeljen rá és újra kiadja, eddig még nem sikerült rátalálnom antikváriumban sajnos. És persze olvasás után a film is kötelező darab, zseniális feldolgozás, zseniális szereplőkkel!

David Gutterson: Hó hull cédrusra

Azt hiszem ezt a könyvet is többször ajánlgattam már, válogattam be ilyen-olyan listára, ez is mutatja, hogy nekem milyen maradandó élményt nyújtott. 1999-ben adta ki a Magvető, hát ez sem most volt már. A Bookline-on láttam belőle egy példányt, elég drágán adják sajnos, és ezzel sem nagyon találkoztam eddig antikváriumokban. Kedves Kiadó(k), örülné(n)k egy újra megjelentetésnek!

Donna Tartt: A titkos történet

Imádtam, imádtam, imádtam! A hangulatát, a szereplőket, az elzárt iskolás világot. Nem egy könnyű, gyorsan befogadható, és pörgős sztori, ellenben olyan, amit az ember olvasás után nehezen enged el, és még sokáig gondolkozik rajta. Én tobzódtam benne végig.
Nagyon örültem, amikor hosszú évek távlatából a Park Kiadó 2015-ben újra megjelentette, új köntösben természetesen, ami szerintem sokkal jobban illik a regény hangulatához. Még nem vettem meg, de szerintem ha a Goldfinch megjelenik még az idén, hozzá fogom csapni ezt is.

Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma

Ez az a könyv, ami ennek a posztnak az ötletét adta. Nekem A
szél árnyéka az egyik kedvenc könyvem és még az Ulpiusos zöld kiadást vettem meg anno. Sajnos a két folytatásra (előzményre) már csak a könyvtárban leltem rá, így repestem, amikor az Európához került Zafón. Az angyali játszmának az új kiadásától rázott a hideg, hiába volt hozzácsapva a Tűzrózsa is, nem éreztem indíttatást arra, hogy újra megvegyem magamnak. Az a borító!!!! Ellenben, amikor megláttam az Angyali játszmának az új borítóját, menthetetlenül elvesztem. Rég volt már ilyen, amikor egy könyv a borítójával ennyire megfogott magának. Persze az is közrejátszik, hogy ez a sorozat is a kedvenceim között van, így gondolkozás nélkül fogom magamnak beszerezni és legalább újra is tudom majd olvasni. A beszerzést szerintem még a héten megejtem, legalább a júliust szuperül tudom majd zárni.

Nektek vannak olyan könyvek az életetekben, amelyeket olvasás után szereztetek be?

17 megjegyzés:

Csenga írta...

A Hó hull a cédrusra könyvet Én antikváriumban jegyeztettem elő, szinte már el is felejtettem mikor jött e-mail, hogy van egy példány. 1200ft körüli áron kaptam meg, ráadásul teljesen új példány! (Anno én is kölcsönkaptam, azóta szerettem volna sajátot.)

A Manderley szintén nagy kedvenc, a Gabo kiadás van meg, ami nagyon igényes, szép kiadás.

Nemrég megvettem a Csipkeolvasót, amire rég vágytam és A Gyáva volt még egy nagyon óhajtott könyv, ezt is megvettem, így most egyre több régi kedvenc állandó lakóm lett.:-)

Nikkincs írta...

Csenga: akkor van remény beszerezni egy Hó hull cédrusra kötetet? :) Szuper áron kaptad, ezek szerint türelmesnek kell lenni.

A Manderley-nek olyan csodásak a külföldi megjelenései, de a magyarból valóban a Gaboé lett a legtalálóbb.

Az utolsó kettő nálam a polcon csücsül, valóban jó kis könyvek azok is! De ezek szerint ezzel a beszerzési vággyal már olvasott és nem birtokolt könyvek kapcsán nem vagyok egyedül :)

márti írta...

Hmm, a Veszedelmes viszonyokat ki is ajánlotta ? :))

Névtelen írta...

...volt régen egy idősebb ismerősöm,ő ajánlotta A bécsi tejesasszony című könyvet(mai napig a fülemben cseng ahogy beszélt róla),sohasem jutottam hozzá,azóta megtudtam 3 része van és az írója Alexandra Rachmanova,sajnos sehol sem kapni,ahol megvan a 3 rész az egy vagyon,kb 50 ezer(!!),van egyszerűbb borítóval az 1-2 ezer Ft részenként de sehol nem találom a három kötetet:-( pedig úgy szeretném...RIA

theodora írta...

Nekem is több ilyen könyv van, főleg régebbről, amit először könyvtárból olvastam és később rájöttem, hogy muszáj megvennem. Mostanában meg inkább több könyvet veszek, vissza kéne váltanom - könyvtár és ha tényleg nagyon jó, akkor megvenni. :)
A Veszedelmes viszonyok, A titkos történet nekem is nagy élmény volt és szeretném beszerezni - főleg az utóbbit.

Nikkincs írta...

márti: ööö...homályos az emlékezetem, ki is? :D Örök hálám érte!

Ria: nahát, erről a regényről/sorozatról nem is hallottam még! Utána is nézek. Hol próbálkoztál eddig? Antikváriumban?

theodora: a könyvtár egy szuper előszűrő, erre most jövök rá igazán. Volt pár könyv, ami nagyon érdekelt, sikerült kivennem, aztán hálás is vagyok, hogy nem vettem meg.
Igyekszem mérsékletes könyvvásárló lenni, de tegnap jegyezte meg a barátnőm, hogy "menthetetlen" könyvmániás vagyok :))
Akkor lepd meg magad vele majd valamikor! Pl. a sikeres diplomádra igazán megérdemelnéd! :)

katacita írta...

1-2 ilyen nekem is volt, ill. van is még a kívánságlistámon. Amit már beszereztem, az pár Murakami, ill. A boszorkány, de még biztos van valami, ami nem jut eszembe...
A Manderley-ház asszonya nekem is nagy szerelem, nem is tudtam, hogy a "lila" kiadáson kívül van még többféle is. A titkos történet szintén imádat.
Nekem az Angyali játszma talán már túlságosan kusza és misztikus volt, de én is nagyon szeretem ezt a sorozatot, ill. ez a borító tényleg nagyon hangulatos, nem csodálom, hogy beleszerettél!

Nikkincs írta...

katacita: Murakamit nálad lefogadtam volna. Legközelebb könyvtárból megpróbálkozom vele már, nálam teljesen kimaradt eddig.
A Manderley-be most instán sokszor belefutottam, szuper borítókat látok hozzá, ezért is keserít el a magyar felhozatal :)
Bevallom, A szél árnyékára sokkal jobban emlékszem, úgyhogy ezért is kellett beszereznem az Angyali játszmát (tegnap megtörtént :D), hogy most majd újra el tudjam olvasni. Csodás lett a kiadása amúgy!
Örülök amúgy, hogy ezzel a témával nem vagyok egyedül :)

Névtelen írta...

Nikkincs!
Igen antikváriumban próbáltam,ott nem jártam sikerrel,és itt a neten antikvárium.hu-n,láttam bőr borítóval a 3 kötet egyben nagyon sokba kerül,és a puha borítósból meg az első két részbe szaladtam bele,de a harmadik nélkül mit sem ér,igazán kiadhatnák újra,ez a hölgy azt mondta csodálatos könyv,orosz,napló szerűen megírva,egy fiatal lány életéről,háborús...szóval nekünk való:-) RIA

Névtelen írta...

(...UI:ALEXANDRA RACHMANOVA:
1.Házasság a vörös viharban
2.Szerelem cseka halál
3.A bécsi tejesasszony)Ria

PuPilla írta...

Milyen fura, hogy sokszor történik meg, hogy csak kölcsönben volt, ami igazából kellene nekünk a polcra is - ilyenkor én is néha utólag veszem meg magamnak. :) Van néhány delikvens most is, szeretnék belőlük saját példányt, mert emlékezetesek voltak. De ehhez bizony jó lenne megszabadulni mondjuk azoktól az emlegetettektől, amiket meg megvettünk, de csak porosodnak, nem tetszettek annyira, el se akarjuk már olvasni...

A Levelek Skye szigetéről és az Emlékfoltozók jut most hirtelen eszembe, ezeket olvastam-szerettem, de nincs sajátom és szeretnék. :)

PuPilla írta...

Jaaaa és A titkos történetre: Nitával egy turkálóban találtuk meg egyszer, párszáz forintért, és ragaszkodott hozzá, hogy enélkül NEM mehetek haza és kész. :D :D

Nikkincs írta...

Ria: sajnálom, de ne add fel, legyél kitartó, hátha egyszer megtalálod mind a hármat együtt normális áron. Nekem anno Hemingway Vándorünnepét volt nehéz levadásznom.

PuPilla: de ez a jobbik eset, nem? Mármint az, hogy utána akarjuk megvenni és nem szabadulni a már megvett melléfogástól :)
Ó, a Levelek Skye szigetéről! De imádtam! És azt ajándékba kaptam, így még becsesebbé vált!
Turkálóban??? Úgy mint ruhaturiban v. van könyvesturi is? Párszáz forintért? Teljesen igaza volt Nitának! :D Olvastad azóta?

PuPilla írta...

Persze, ez a jobbik eset. :D
Én is imádtam a Skye-t, olyan szép kis romantikus történet, még sírtam is rajta. :)
Ruha turi, csak voltak benne könyvek is meg régi bakelitlemezek. Azt hiszem a Sugárban van. De csomó helyen vannak néha filléres idegen nyelvű könyvek turkálókban. :) Még nem olvastam... (tudom, tudom, de hát mit tegyek, 400+-os várólistám van, nem bírok többet olvasni!!! :D)

Nikkincs írta...

PuPilla: akkor egyszer majd becélzom a Sugárt :)
400+-os várólista??? Most sokkot kaptam :D

PuPilla írta...

Nem vagyok benne biztos, hogy még ott van az a turi... majd kérdezzük meg Nitát legközelebb, hogy biztosra menjünk. Sőt, lehet, hogy tud még ilyeneket ajánlani. :)
Hát ne is mondd, én is sokkot kapok... a moly várólista szerint 454 könyvem van meg, amik olvasásra várnak... És ez bizony lehet, hogy inkább kicsit több, mert nem mindet tettem fel rá az utóbbi időkben. Jáájjj. o.O Pozitívum: nekem nem nehéz a vcs-játékhoz kiválasztani 24 könyvet, amik fél éve várnak :D Vár nekem egy pár könyv már 12 éve is :D

Nikkincs írta...

PuPilla: oké :)
És amúgy téged ez nem frusztrál? Mármint ez a sok elolvasandó könyv? 12 év alatt sok minden megváltozik az emberben, nem? Vagy majd egyszer átnézed a kupacot és kiválogatod, amit már nem akarsz elolvasni?
A vcs-vel én most eléggé megtorpantam :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...