2018. január 31., szerda

Az év hétfője avagy a januári zárás

Annyira, de annyira találó a januári hónapra az év hétfője megnevezés. Eddig nem szoktam fanyalogni a január kapcsán, de az idei extra hosszú és megterhelő volt. Pont ma éreztem, hogy az elemeim lemerültek, kár, hogy nem úgy működünk, mint a mobilok, hogy töltőre lehetne minket tenni. De ha már a feltöltődést említem: amiből sokat tudtam most is meríteni azok az olvasással töltött percek, órák. Még mindig a legkedvesebb kikapcsolódást jelenti.

BESZERZÉSEK

Mivel egész januárban a túlélésre játszottam, meg újra könyvtárazok, ezért a hónapban nem vettem egyetlen egy könyvet sem. Ami érdekel azt pakolgatom kívánságlistára, és várok vele, hogy valóban szeretném-e vagy elég lesz-e majd könyvtárból kivenni. Ez amúgy egy olyan taktika, ami nagyon bevált nálam eddig, azaz a kivárás. A kezdeti "szeretném megvenni érzés" elég gyorsan átmegy a "jó lesz a könyvtárból is" állapotba.


OLVASÁSOK

Egész jó kis történetek találtak meg, bár volt kettő, amelytől többet vagy inkább mást vártam, de mégsem csalódtam egyikben sem. Elsőként Sarah Perry Az essexi kígyó c. könyve került sorra, ami klassz nyitánya lett az évnek. Remélem a 21. Század Kiadó továbbra is megörvendeztet minket a KULT könyvek sorozatban jó kis történetekkel, az újonnan beharangozottakra is kíváncsi lettem, pedig még a Gustav-szonátát sem olvastam el. A sort az 1. várólista-csökkentő olvasmányommal folytattam, Herman Koch A vacsora című regényét vettem ki a könyvtárból. Bírom ezt a fickót, mindig érdekes alapötlettel áll elő, a stílusa is bejön, úgyhogy jó döntés volt vele kezdeni a vcs-t. Aztán jött Dennis Lehane-től az Egymásba veszve. Na, ez az a könyv, amiről az elolvasása óta gondolkozom. Ahogy telik az idő, egyre jobban tetszik, bár vannak kifogásaim, de mégis, éreztem rajta azt a Lehane-t, akit a Kenzie-Gennaro sorozatban, vagy akár a Titokzatos folyó olvasása során megkedveltem. Utolsó befejezett könyvem hatalmas pluszt adott a hétköznapjaimnak: Lawrence Anthonytól a Babilon bárkáját vettem le a polcról (2. vcs-s olvasmány pipa). Hatalmas tiszteletem Mr. Anthonynak, nem semmi élete lehetett. Az utolsó két könyvről még nem született bejegyezés, de igyekszem mihamarabb pótolni őket.

Szerencsére januárban a sok kihívás mellett jó élményekkel is gazdagodtam. Szuper filmeket láttam a moziban (Elit játszma, A legsötétebb óra), újra rendszeressé tettem a mozgást az életemben, és hatalmas élményként marad meg bennem, hogy voltam a MÜPA-ban a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana előadásán. Elvarázsoltak, a székemhez szögeztek, örülök, hogy láthattam őket. 
Februárra sem tervezek előre semmit, majd alakul magától, rég megtapasztaltam már, hogy az élet mindig áthúzza a terveket, csak remélem, hogy kicsivel lazább időszak lesz, de legalább ilyen jó könyveket fogok olvasni jövő hónapban is, mint most januárban.


A többiek januárja:

8 megjegyzés:

theodora írta...

Mindenki kicsit elvonul ilyenkor a kis kuckójába januárban - magamon is észrevettem ezt.
A 21. Század Kiadó nagyon betalált ezzel a sorozattal, nálam is tervben van a többi könyv, és már két újról is lehet tudni, amik szintén érdekelnek.
A könyvtárazás jó dolog, és tényleg jó dolog, hogy kivárjuk egy-egy könyvnél, hogy valóban kell a polcunkra.
Remélem a február lazább ill. kellemesebb napokat hoz mindenkinek! :)

Amadea írta...

Remélem, a 21. század kiadónak nem meríti ki a büdzséjét ez a sorozat, üdítő színfolt a rengeteg tucat-divatkönyv között. Alderman könyvét nagyon várom, tegnap este a megállóban nyugodtabb lettem volna, ha tudok áramot kibocsátani...

Nikkincs írta...

theodora: az a baj, hogy január nálam sajnos arra nem adott időt, hogy elvonuljak, de majd febr.ban igyekszem pótolni és tölteni az elemeket :)
Jól kitalált sorozat lett ez, jól válogatják össze a könyveket, és igényesek a kiadások is.
A könyvtárazás érzését is szeretem, hogy itt is lehet böngészgetni, mint mondjuk egy könyvesboltban :)
Én is remélem, mindannyiunknak egy nyugodtabb hónapot kívánok!

Amadea: reméljük ilyen nem történik meg, egyetértek a véleményeddel. Nem tudom ki(k) válogat(nak) a sorozatba, de jól csinálják. Azt én is.
Mi történt? Remélem nem szóltak be?

PuPilla írta...

Nálam is jó taktikának bizonyul a kivárás, mert tényleg elmúlik a könyvek többségénél az azonnal birtokolni akarom érzése. :) Talán ezért is sikerült már tavaly is annyival kevesebb könyvet beszereznem. :)

Nekem is van ilyen Bookline-os bögrém, csak a Csitt, olvasok feliratú, zöld. :)
Jó kis könyvekkel kezdtél, és elindult nálad is a vcs, jeee! :D Az essexivel hamarost utolérlek már... :)

Heloise írta...

Tök jó, úgy tűnik, akkor egyszerre kezdtük el bevinni a rendszeres mozgást az életünkbe :)
És tényleg, ahogy mondod: a kivárás nálam is hasznos szokott lenni, ezt az utóbbi időben vettem észre - most a könyvtári harácsolást próbálom visszafogni :D De Az essexi kígyót már régóta érzem, hogy must-have lesz (a posztjaitok óta még inkább), ezt nem fogom megkerülni. És tényleg nagyon szuperséges ez a sorozata a kiadónak - én is most Aldermann könyvével szemezek, az is elég jónak ígérkezik. De szerintem jó a marketingje is ennek a sorozatnak, úgyhogy csak nem lesz itt befürdés.
Feltöltődős februárt kívánok neked, és legalább ennyi szuper olvasmányt!

Amadea írta...

Kóstolgattak, de az volt az ijesztő, hogy nyolcan-tízen voltak, a többi ember látványosan arrébb sasszézott a megállóban, egy pár férfitagja intett a szemével a nőnek, hogy ne menjenek közelebb. Szerencsére elmentek az első busszal.

Nikkincs írta...

PuPilla: szóval ha türelmesek vagyunk, akkor spórolhatunk egy kicsit, nem? :)
A zöld még jobban tetszik, de anno ehhez jutottam hozzá.
Igen, elindult a vcs, egész jól.
Hajrá az essexihez, most nagyon benne vagy :)

Heloise: látom, nálad a futás van terítéken :) Az ülőmunka mellett nekem nagyon kell valami, plusz nálam az úszás stesszmentesítő is :)
Ó, a könyvtári harácsolást nagyon nehéz visszafogni, de inkább ott tomboljunk, nem?
Aldermann mindenképpen kell, szeretem az ilyen témájú könyveket.
Köszönöm, neked is szép és jó élményekkel teli februárt!

Amadea: hú, kemény szitu lehetett. Én van, hogy ilyenkor csinálok egy hátraarcot és elmegyek gyalog egy megállót, vagy csak elmegyek onnan valami biztonságosabb helyre, de persze van, hogy ez nem járható illetve nem oldja meg a helyzetet.

PuPilla írta...

Nikkincs, igen, spórolási célzatú időhúzás és következményes elérdektelenedés jelenségéről van szó. :D
Ha gondolod cserélhetünk bögrét. :)
Már be is fejeztem a kéééélgyóóót. :D

Közben utánanéztem Aldermannak és naná, hogy nekem is kell! :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...