2018. január 2., kedd

A 2017-es évről mindenféle könyves szempontból

Kicsit megcsúsztam ezzel a bejegyzéssel, hiszen általában január 1-jén délután szoktam véglegesíteni, beírogatni a számokat, százalékokat, de a tegnapi nap során inkább még hagytam magamnak egy kis pihenőt, hogy a posztírással a dolgos hétköznapok szürkeségét dobjam fel. Szóval, újra eltelt egy év, újra visszatekintünk jó sokan, köztük én is, hogy milyen is volt a 2017-es év könyves szempontból. Röviden: jó, hosszabban pedig lentebb mesélek mindenről.

OLVASÁSOK

A mindenféle nyilvántartásom szerint 2017-ben összesen 59 könyvet olvastam el. Év elején 60 olvasmányt lőttem be magamnak, ezt úgy gondoltam akkor, hogy eléggé alul terveztem, de mint az élet bebizonyította, mégsem. Oldalszámokat tekintve ez durván 20.500 oldal, ami napi átlagban 56. Ez azért egy tök jó mutató, mert volt olyan hónap, hogy azt éreztem alig olvasok, de így átlagban leosztva azért ez szerintem mégis egy jó kis ütem. Az elolvasott könyvek közül 2 volt mesekönyv, illetve egy felnőttmesekönyvet is olvastam (Szabó Imola Juliannától a Kinőtt szív című kis kötetet). Sajnos idegen nyelven egyetlen egy könyvet tudok felmutatni, Alice Hoffmantól The Story Sisters lett a 2017-es angolul olvasásom egyetlen alanya. Ezen jövőre jó lenne picit javítani, de ha nem megy, nem megy, ilyeneken már rég nem görcsölök. A várólista-csökkentés keretében 12 könyvet olvastam (továbbra is szeretem ezt a játékot, erről meg a jövő évi kis csapatomról majd külön posztban írok részletesebben). Ami idén megint jellemző volt rám az az újraolvasás. Egyre jobban szeretem, és nem, nem sajnálom rá az időt. Sőt. Összesen 8 könyvet olvastam el újra, ami ugye 10%-ot meghaladó arány. Ami a statisztika készítésekor meglepett az a női és férfi szerzők aránya. Ha akartam volna se jöhetett volna jobban ki, de 28 férfi és 28 női szerzőtől olvastam, illetve 3 könyv válogatás volt, így nagyjából egyensúlyban van a mérleg. Nemzetek szerint 16 ország szerzőinek könyvein keresztül kalandoztam végig az évet, ebből magyar összesen 7 volt, de igazából már ez szám sem érdekel, sokkal jobban számítanak már a jó történetek nekem, minthogy elmondhassam hogy X-től vagy Y-tól is olvastam már.

2017 könyves szempontból


BESZERZÉSEK

5 évre visszanézve magam sem gondoltam volna, de 2017-ben voltam a legmértékletesebb: összesen 33 könyv került fel a könyvespolcomra. Ebből 8 ajándék volt az év során, így magamnak 25-öt vettem, ami egy tök jó szám, havi átlag 2 könyv. A beszerzéseim között egy könyv volt, amit korábban ugyan már olvastam, de teljesen odavoltam az új kiadásáért, illetve az újrazását is tervezem, ez pedig Atwoodtól A szolgálólány meséje. Az adott évi beszerzések olvasását viszonylag tudom tartani, igazából a novemberi és decemberi "dorbézolás" vitte el nagyon a százalékot, mert 19-et olvastam csak, azaz az 58%-át. Nem volt olyan hónap, hogy ne került volna hozzám könyv, januárban, februárban és júliusban voltam a legmértékletesebb, ezekben a hónapokban 1-1 kötettel bővült a magánkönyvtáram. Az év végi könyvdömpingnek köszönhetően viszont novemberben és decemberben (itt azért a karácsony is közrejátszott) is 5-5 könyvvel gazdagodtam.
Az alacsonyabb beszerzés mögött az impulzusvásárlások visszaszorítása áll. Sokszor ott voltam, hogy ezt vagy azt a könyvet megrendelem, de aztán aludtam mindig rá egyet, majd ennek köszönhetően tényleg csak azokat vettem meg, amiket nagyon-nagyon szerettem volna. Amúgy még így is sikerült néhány olyat beszerezni, ami elég lett volna könyvtárból, szóval a radaromon még mindig van mit tökéletesíteni. 

Egy könyvtári zsákmány


KÖNYVEK

Kezdjük azokkal, amelyek csalódást jelentettek. Vagy mást vártam tőlük, vagy nem jókor találtak meg, vagy én nem vagyok velük kompatibilis. 
- Kent Haruf: Kései párbeszéd (filmen viszont láttam, úgy nagyon szuper történet volt)
- Carrie Snyder: A futónő
- Bjorn Sortland: Az őszinteség perce
- Donna Tartt: Az Aranypinty (nem, nem az én könyvem volt, holott a stílusát imádom DT-nak, itt is gyönyörű mondatai voltak, és mégsem találtunk egymásra. Azóta is gondolkodom rajta, hogy mi lehetett a gond.)

Nem vártam volna, hogy ennyire szeretni fogom, avagy a meglepetés-faktor bennük volt 2017-ben:
- Charles Frazier: Hideghegy
- Angela Marsons: Elfojtott sikoly
- Csapody Kinga - Nagy Boldizsár (szerk.): Az első
- Lorenzo Marone: A boldogság megkísértése
- Jean-Michele Guenassia: Javíthatatlan Optimisták Klubja

Sorozatok
Magam is meglepődtem rajta, hogy idén nem nagyon olvastam sorozatokat. Összesen két könyv volt, amely sorozat része. Ebből az egyik az Elfojtott sikoly (indító kötet, mivel nagyon bírtam, a folytatást is tervezem), illetve Scalzi Vének háborúja sorozatából most tartok a 3. résznél, az Utolsó gyarmatot olvastam el 2017-ben. Ez utóbbit mindig beválogatom a vcs-be, idén is benne van a 4. kötet, így ez is folytatásra vár.

Számomra 2017 legjobbjai (nem sorrendben, csak ahogy eszembe jutnak):
- Jandy Nelson: Neked adom a napot
- Joël Dicker: A Baltimore fiúk
- Herman Koch: Nyaraló úszómedencével
- Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
- Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék
- Gail Honeyman: Elenor Oliphant köszöni, jól van

A leghosszabb és legrövidebb történetek:
Tavaly cél volt az, hogy legyőzzem az 500+-os könyvek iránti "félelmemet". Ez olyannyira jól sikerült, hogy 10 könyv az olvasottak közül ebbe a kategóriába esik. A három leghosszabb a Javíthatatlan Optimisták Klubja (711), Az Aranypinty (800) és A fényességek (942) volt. Utóbbi Az Aranypinty fiaskó tükrében még jobban tetszett így visszagondolva.

A legrövidebbek természetesen a mesék voltak. Lacki János A gipszmüzli és epertorta című meséje csak 32 oldal volt, míg gyermekkorom nagy kedvence, A sün, akit meg lehet simogatni összesen 76 oldalnyi történetet jelent.

Mesekönyvek is kellenek néha


TERVEK 2018-ra

Igazából nem tervezek, majd minden alakul magától. Hasonlóan jó évvel és könyvekkel kiegyeznénk 2018-ban is. Igyekszem még tudatosabb lenni a beszerzések terén, amiben a könyvtárazás nagy segítség, hisz idén 15 könyvet olvastam el onnan. A darabszámot tekintve lejjebb adom a célt, mindenféle egyéb elfoglaltságnak, IRL programnak, munkának köszönhetően nagyon boldog leszek ha 40 könyvet el fogok olvasni jövőre. Úgy érzem a 2017-es beszerzéseim olvasatlanjai közül még nagyon sok szuper könyv várja a sorát (például Atwood, Joanne Harris, Elena Ferrante), szerintem a 2018-as vcs-be is olvasmányos, érdekes könyveket válogattam be, a könyvtárban pedig mindig találok olyan könyvet, amellyel csak úgy spontán egymásra találunk. Szeretném ha az olvasás továbbra is az életem része maradna a bloggal együtt (bár idén voltam a legkevésbé aktívabb, de innen szép nyerni). Sokkal szegényebb lennék, ha nem lennének velem a már elolvasott történetek, illetve azok az emberek, akiket általuk és a blog által ismerhettem meg.

Ezúton kívánok mindenkinek könyves élményekkel teli boldog 2018-at!


Többiek is számoltak, listáztak, zártak:
Heloise is csokorba szedte az olvasmányait 2017-ben
PuPilla, aki a könyvek mellett filmekről és könyvbáras kajákról is vallott
Nita évértékelője
Dóri, aki 150 felett száguld
Ilweran, akinek az idén a sorozatajánlóit is imádtam

4 megjegyzés:

PuPilla írta...

Szerintem tökre nem kell szabadkozni egy nem rögtönazonnal megírt évösszegzés miatt. :) Nekem a tavalyi is jan 3-án jött, de egyébként ha jan 30-án jön, akkor sincs semmi, lehet, hogy annyi idő kell épp átgondolni, nem? ;) Kifejezetten jó az az eloszlás, ha marad pár nappal későbbre is záró, mert egyszerre az ember úgysem tudja elolvasni mindenkiét, akié érdekli. :)

Nahát, valamiért úgy rémlett, hogy több könyvet olvastál angolul, de nem tudom miért... Talán a Honey Thief miatt, de az meg nálam landolt. :D
Szerintem az olyan részeit a statisztikának, ami téged se érdekel, ki kell hagyni, és kész. :) Egyébként tök jó, hogy már nem azt keresed, hogy ettől is vagy attól is olvass, meg milyen nemzetiségű legyen stb., hanem a történet maga számít, én is mindig inkább eszerint válogatok, ez a legjobb szempont. :)
A nemek szerinti megoszlást sokan szoktátok írni, én ezt pl sose nézem, de tök érdekes, hogy neked most mennyire egyenlőre jött ki! :D

Csak 33 könyv, úúú, pedig én is milyen mértékletes voltam, és mégis nekem 3-mal több így is. :D
Tényleg meglepő az is, hogy mennyire nem olvastál sorozatrészeket! :O

A tervekben a nem tervezés tetszik legjobban, igazad van, én is hasonlót lőttem be, egy-két újraolvasást és a vcs-t leszámítva. :) Legyen spontán! :)

Jajj a listában a "Dóri, aki 150 felett száguld"-on nagyon röhögök! :D
A filmekkel kapcs meg remélem, hogy idén is mozizgatunk majd együtt! :)
Sok szupi könyvet 2018-ra! :)

Nita írta...

Nagyon jó kis összefoglaló lett ez, valahogy árad belőle a harmónia. :)

Tök jó, hogy sikerült legyőznöd az 500+ könyvektől való félelmet, te leszel a példaképem. :D 10 könyvet elolvasni ebből a kategóriából végül is olyan simán, mintha 20 könyvet olvastál volna.

Sajnálom, hogy Donna Tartt csalódást okozott, bevallom, ott van a polcomon, de kicsit félve veszem le majd ezek után.

Kívánom, hogy idén még jobban működjön a radarod és szuper olvasmányaid legyenek! :)

theodora írta...

Egyetértek Pupival, lehet, hogy jobb lenne később kiadni a kezünk közül az évzáró bejegyzéseket - egyrészt még lehetne rajtuk ötletelni, kiegészítgetni, másrészt úgyse tudjuk egy nap alatt elolvasni mindenkiét.
Én is most egy teával ültem le, nyugiban elolvasni a tiédet és teljesen kikapcsolódtam.
Jó, hogy nem figyeled már kiktől 'kell' olvasnod, igyekszem én is ezt elengedni, de még nem megy annyira :) Próbálok idén én se félni a hosszú könyvektől, annyi jó történet van. Pl. tavalyi egyik legjobb élményem - talán nem is írtam bele a zárásba - de egy éve amikor a monstrum New Yorkot olvastam, félig náthásan, bekuckózva - több napig-hétig velem volt az a történet.
Szuper könyv és IRL élményeket kívánok neked 2018-ra és remélem többször személyesen is találkozhatunk <3

Nikkincs írta...

Pupilla: igaz, amúgy tényleg jobban át tudod már gondolni az évet, jobb a rálátás a tavalyi történésekre :) Elolvasni mindenkiét is szép hosszú idő volt, de nagyon élveztem.
Ne is mondd az angolt, siralmas :( De majd javítok rajta. A könyvtárban is van angol szekció, eddig elkerültem, legközelebb majd ott is randalírozok már egyet :) Figyu, az ember öregszik, elengedi a heppjeit, tényleg a történet lesz a fontosabb :) A nemek aránya meg szimplán érdekel és most nagyon érdekes lett véletlenségből.
Csak? A kollégáim így is folyton megjegyzik, hogy én állandóan könyvet veszek :)))
Spontán lesz, meg igyekszem sok mindenhez lazábban hozzáállni.
Mindenképpen, folytatni kell, és szuper könyveket magunknak a filmek mellé! :)

Nita: tényleg? Köszi, Nita :) No, ebből a szempontból még nem is gondolkoztam el rajta, hééé, akkor többet olvastam az 59-nél? :))
Ne félj tőle, mindenki más rajong érte, reméljük, te is abba a csoportba tartozol majd.
Köszönöm, neked is csodás könyves és nem könyves élményeket 2018-ra!

theodora: én is így csináltam, egy jó kávé és mentem végig mindenkién szép sorrendben, volt mit olvasnom :)
Menni fog majd Dóri, eljön az a pont is. Jaj, New York, el is szeretném olvasni majd azt is, olyan jókat írtál róla.
Köszi, Dóri, így lesz, teszünk róla! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...