2019. január 9., szerda

A 2019-es várólista-csökkentés játékosai

... avagy 24 könyv az idei listámról, amit szeretnék elolvasni. Mert hogy mindig hatalmas lelkesedéssel és töretlen optimizmussal indulok neki a várólista-csökkentés játékának (részletek itt Lobo szervezésében), aztán az év eleji lendület megkopik és év végén indul a nagy hajrá, hogy meglegyen a 12 (24 helyett). Bár még a 2018-as listáról nem hoztam az összefoglaló posztot, és azt szoktam korábban megírni, most inkább a 2019-et mutatom meg, mert szerintem csudajó könyveket válogattam össze.



AZ ALAP 12-ES:

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Karinthyt nagyon szeretem, a Poket könyvek koncepciójáért odáig vagyok, így ez a könyv rögtön repült a listára.

Bohumil Hrabal: Gyöngéd barbárok
Csak úgy ahogy ez a Poket is. Azért is szeretem ezt a kezdeményezést, mert ki tud mozdítani a komfortzónámból. Magamtól tuti nem olvastam volna Hrabalt, de felkeltették iránta az érdeklődésem.

F.G.Haghenbeck: Frida füveskönyve
Tavalyi beszerzésem a Frida Kahlo kiállítást követően. Ott annyira elkapott a láz, hogy olvassak erről a hihetetlenül erős nőről, hogy gyorsan megvettem ezt a könyvet. Jó lesz, érzem.

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Szintén tavaly vettem meg és Amadea párszor mondta már, hogy olvassam el, tetszeni fog. Még az Alias Grace is a polcomon figyel tőle sajnos, de lehet, hogy 2019 majd Atwood éve lesz nálam.

Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!
A 13 perc után kíváncsi lettem Pinborough többi thrillerére. Könyvtárból került hozzám év végén, és ezzel indítottam 2019-et. Ráadásul már ki is pipálhatom a listáról, jó volt vele kezdeni a vcs-s hangolódást.

Leila Slimani: Altatódal
Régóta kerülgetem már ezt a könyvet, azt hiszem Amadea bejegyezése adta meg a végső lökést. Ez is könyvtárból került hozzám, most épp ezt olvasom. Az első oldalak után is azt mondom, hogy sokkoló, "gyomros" könyv lesz.

Jean-Paul Didierlaurent: A 6:27-es felolvasó
Ez a könyvecske PuPilla "hibája". Olyan cuki posztot írt róla, hogy teljesen belelkesedtem én is, aztán jól lecsaptam rá még december végén a könyvtárban. Így legalább tuti, hogy legkésőbb februárban sorra is fog kerülni.

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán + Nász és téboly
A 2018-as vcs-be az Ambrózy-sorozat 3. részét válogattam be, utána persze nyúltam volna a folytatások után, de már akkor úgy terveztem, hogy az utolsó két részt az idei megmozdulás keretében fogom olvasni. Nagyon szeretem ezt a sorozatot, még akkor is ha eddig a 3. rész volt a legkevésbé kedves a szívemnek. 

Elena Ferrante: Az új név története
Kell magyarázni? Mostanság mindenhonnan a Nápolyi regényekről hallani, hogy mekkora siker. Ki is jött belőle a sorozat és a második részt már 2017. karácsonyára megkaptam, itt az ideje belevetni magam, sőt a harmadik rész lesz az idei - remélhetőleg nem túl sok - beszerzéseim egyike majd.

Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola
Az egyik nagy kedvencem Harristől az Urak és játékosok, így nem is volt kérdés, hogy beszerzem majd a hozzá kapcsolódó újabb kötetet is. Addig tologattam magam előtt, amíg rákerült erre a listára, hogy ne tologassam tovább. És bár a Rúnajelek tavaly óriási csalódás volt, ez amolyan biztonsági kötet számomra az alap 12-esben. Tutira megyek az elolvasásával.

Lackfi János: Milyenek a magyarok?
Kollégám karácsonyi ajándéka. Nem olvastam még semmit Lackfitól, szóval tök jó, hogy fel tudtam venni a listára. Vegyesek az értékelések róla, én egy kis humoros, kikapcsolódós olvasmánynak gondolom, jó lesz ez ha nagyon zombi állapotban leszek az év során valamikor.


A CSERECSAPAT 12-ESE:
ami annyira jó lett, hogy most úgy indulok neki, ezt a 12-öt is elolvasom majd:

Bagdy Emőke - Kádár Annamária - Buda László - Pál Ferenc: Fejben dől el?
- mert egy önsegítő könyv mindig jól jön

Szabó Magda: Zeusz küszöbén
- nyárra tervezem, ki tudja milyen lesz a szabadság, így biztos, hogy Görögországba is eljutok majd

Liane Moriarty: A férjem valamit titkol
- mert folytatni szeretném az írónővel való ismerkedést, hisz a Hatalmas kis hazugságok nagyon betalált nálam mind könyvben, mind sorozatban

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege + Harry Potter és a Főnix Rendje
- mert PuPillának megígértem, hogy elolvasom a teljes sorozatot

Menyhért Anna: Egy szabad nő
- mert az Ambrózy-sorozat óta kíváncsi vagyok Erdős Renée életére

Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés
- mert imádom a novellákat és Grecsót is szeretnék többet olvasni idén

Celest Ng: Amit sohase mondtam el
- mert régóta vonz ez a könyv és a Kis tüzek mindenütt is már a polcomon várja a sorát

Michael Ende: Momo
- mert a kollégám kislánya adta nekem kölcsönbe ezt a könyvet

Bagdy Emőke - Kádár Annamária - Kozma-Vízkeleti Dániel - Pál Ferenc - Szondy Máté: Bízz magadban!
- mert az idei év az önfejlesztésé lesz nálam

Caleb Carr: A Halál angyala
- mert egy jó krimi mindig kell (plusz a sorozatot is szeretném megnézni)

Márai Sándor: Az igazi
- mert sokan dicsérték és még nem olvastam Máraitól semmit se

Ezek lennének a vcs-s könyveim 2019-re, ütős kis 2*12-es csapat lett ez!

2 megjegyzés:

PuPilla írta...

Úgy örülök a lelkesedésnek és optimizmusnak a vcs-vel kapcs, mintha legalábbis az én kis szerelemgyerekem lenne a kihívás, nem Lobóé. :)
Jó összeállítás lett, tetszik magának a képnek is a kompozíciója a felső két Pokettel. Látom azért játszottál bőven a kedvvel-beszerzéssel-kölcsönzéssel, hogy minél inkább motivált legyél a listához. ;)
Huhh, a kelleténél kettővel többször szerepelek a posztban! :D Remélem a könyvek, ahol felbukkant a nevem, nem fognak csalódást okozni.
Amúgy nagyon ügyes vagy, már a 2-3.-at olvasod ezek közül, wow! A Momo, HP-k, A férjem valamit titkol remélem bele fognak férni mindenképp! :)

Avilda írta...

Több év kihagyás után, most én is jelentkeztem :) A vak bérgyilkos sajna nincs a listámon, mert csak most rendeltem meg, de ettől függetlenül alig várom, hogy elolvassam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...