2016. március 28., hétfő

Olvasási szokásaim (tag vagy valami olyasmi)

Elég nehezen haladok a Kísértetház olvasásával, no nem mintha rossz könyv lenne és bűn nehezemre esne a kezembe venni, hanem azért mert ez számomra most elég komoly olvasmány és nem tudok belőle jó sokat olvasni egyszerre. Úgyhogy kikapcsolódásképpen az olvasás mellett böngészgettem a neten és találtam egy számomra nagyon szimpatikus kis blogot, ahol az egyik bejegyzés az olvasási szokásainkat firtatja. Íme, ezek az enyémek:

Van az otthonodban egy kuckód ahol olvasol?
Nem, külön olvasó sarkom nincsen, mert sajnos nagyon kevés hely áll a rendelkezésemre. Persze ha egyszer valaha lesz egy nagyobb lakásom, ott szeretnék egy klassz fotelt és olvasólámpát, de addig bőven elvagyok azzal, hogy az ágyamra kuporodva olvassak.

Hol szeretsz olvasni?
Hol nem? :) Igazából nincs olyan hely, ahol ne szeretnék. Persze a legjobb otthon, amikor csend és nyugalom van, de az olvasás az egyik legjobb figyelemelterelés, úgyhogy bkv-zás közben legalább nem a megfáradt tömeget nézem, vagy az orvosnál várakozva nem a sztorizgató idős nénik történeteit hallgatom, hanem belebújok a könyvembe.

Könyvjelző vagy papírfecni?
Szigorúan könyvjelző. Mostanában szépen gyarapszik a gyűjteményem, utoljára az angoltanárnőm lepett meg eggyel a születésnapomra, de vannak barátaim, akik külföldi útjukról szuvenírként nekem biztos ezt hoznak. És eljutottam arra a szintre is, hogy bizonyos témájú könyvekhez bizonyos könyvjelzőt választok - tudom, nem vagyok normális.

Simán be tudod fejezni a könyv olvasását bárhol, vagy egy fejezet végére kell, hogy érj?
Legtöbbször megpróbálom egy fejezet végénél letenni a könyvet, de vannak olyan könyvek ahol egy fejezet elég hosszú, ott nem mindig megy ez, illetve van, hogy a fáradtság felülírja a szokásomat és néha mondat közben is lecsukódik a szemem.

Eszel vagy iszol olvasás közben?
Enni nem szoktam, félek, hogy összekenem valamivel a könyvem, inni viszont igen. Főleg kávét csinálok néha a könyv mellé és azzal fészkelem be magam az ágyba, de nyáron a döglesztő melegben általában egy jó kis limonádéval hűsölök. És persze jöhet a tea is, most ősszel és télen a chai és a szőlős tea volt a két nagy kedvencem.

Zenét hallgatsz vagy tévét nézel miközben olvasol?
Zenét sűrűn szoktam hallgatni, de ilyenkor inkább az instrumentális fajtát, valami klassz nyugtatót, ami nem tereli el a könyvről a figyelmemet. Tévét nem igazán nézek, úgyhogy ez nem jellemző. Szerintem az olvasás közben abszolút figyelemelterelő amúgy is, hisz vagy olvasok, vagy tévét nézek.

Egyszerre egy könyvet vagy többet is olvasol?
Régebben szigorúan egy könyves olvasó voltam. Manapság előfordul néha egy-két könyv párhuzamos olvasása, de ezek elég eltérő témájúak, így nem okoz gondot az egyik történetből kijönni és beleugrani a másikba.

Otthon olvasol vagy bárhol tudsz?
A legjellemzőbb az esti otthoni olvasás, de mivel könyv mindig van nálam, ezért ahol van egy kis időm, biztos, hogy előveszem. Mint már fent említettem közlekedés közben, postán várakozás alatt, vagy az orvosnál is szoktam, illetve a jó idő beköszöntével irány a parkok!

Hangosan olvasol vagy magadban?
Magamban. Elég furán néznének rám emberek ha hangosan olvasnék. Néha így is furán néznek rám, hogy olvasok :)

Szoktál előre olvasni a történetben vagy átlapozni oldalakat?
Régen nagyon rossz szokásom volt az utolsó oldalak elolvasása, de erről néhány éve már teljesen leszoktam. Most csak annyit szoktam előre lapozni, hogy megnézzem, mennyi van még hátra az épp olvasott fejezetből. Átlapozni nem igazán szoktam.

Megtöröd a könyv gerincét vagy vigyázol rá?
Vigyázok. Nagyon. És a világból ki tudnak kergetni néha itthon a családtagjaim, amikor látom, hogy a könyvet kinyitva lefektetik az ágyra, asztalra. Én olyankor odamegyek, beleteszek egy papírt és szépen összecsukom. 

Írsz/jegyzetelsz a könyveidbe?
Nem, nem szoktam. Akkor írok a könyvbe, ha ajándékba küldöm és tudom, hogy az ajándékozott örülne neki, de a saját könyveimbe nem szoktam, max ha tankönyv és ott nem fáj a szívem érte. De ha valamit szeretnék a könyvben megjegyezni, akkor arra a legjobb találmány a post it - jelölő is és írni is lehet rá.


Ti mit válaszolnátok a fenti kérdésekre? Akinek van kedve kitölteni, szívesen olvasnám a válaszait.

(Képek forrása: pinterest)

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nem szeretnélek megbántani,de áruld el hogy lehet az,hogy bár kíváncsi vagy a látogatóid véleményére,mert itt is ki kéred,de mégsem sikerül legalább egy hónapja írt e-mailemre bármilyen választ írni.:-(

Nikkincs írta...

Szia, így névtelenül! Igen, kíváncsi vagyok és kérlek bocsáss meg, ha a nem kommentben érkező megjegyzésekre, e-mailekre nem tudok rövid határidőn belül válaszolni, hisz nem a blog teszi ki a mindennapjaimat. Nem robot ül a gép mellett, hanem ember, akinek lehetnek problémái is, vagy zsúfoltabb periódusai is.

katacita írta...

Amióta viszonylag sokat rendelek a bookdepóról, kezdek én is könyvjelző-mániás lenni, mert onnan mindig gyönyörűséges darabok érkeznek a rendelések mellé. :) És nyugi, én is törekszem rá, hogy a könyv hangulatához megfelelő designút (van ilyen szó?) válasszak :D
Hú, kikészülnél, ha látnád, hogy néha hogy bánok szegény könyveimmel. :D Most már azért figyelek rájuk, hátha egyszer el szeretném adni őket, de onnantól kezdve, hogy a macska megrágcsálta őket, elhatároztam, hogy nem töröm magam azért, hogy nagyon vigyázzak rájuk. Írni azért nem szoktam bele, de nem halok bele, ha rácsöppen egy kis víz vagy meggyűrődik vagy akármi. De mivel régebben én is nagyon vigyáztam rájuk, megértem, hogy az emberek többsége törekszik arra, hogy épségben tegye vissza őket a polcra. :D

Csenga írta...

Nekem mindig is mániám volt könyv mellé megfelelő! könyvjelzőt választani. Mostanában beleszerettem a képeslapokba és ha nekem tetszőt látok megveszem és megy a könyvjelzős dobozkámba:-) Több tucat könyvjelzőm van: papír, fa, mágneses, műanyag stb. És van olyan is amit megvettem és áll a csomagolásában mert olyan egyedi-egy hajó és egy iránytű!!! van rajta, az iránytű igazi, kis kerek, a könyvjelző tetején és mutatja a helyes irányt, vagyis ahol könyvet lehet venni :D
Egyik barátnőm sokat jár külföldön, Tőle is rendszeresen érkeznek szépségek.

A könyvbe firkálást el sem tudom képzelni!

Nikkincs írta...

katacita: mire nem jó még a bookdepó - könyvjelzőfüggővé teszi az ember lányát :)
Oké, megértem, hogy Lajos mellett nehezebb megóvni a könyvek állagát, emlékszem is, hogy mesélted egyszer milyen kis vandál volt egy könyvvel :)
Persze, volt már olyan, hogy akármennyire vigyáztam egy könyvre, táskámban volt, mégis sikerült meggyűrnöm a borítóját, úgyhogy mindenféle balesetek elő tudnak fordulni :)

Csenga: szuper, hogy nem vagyok egyedül a könyvjelző választási procedúrámmal. Amúgy az egyik legkedvesebb nálam egy teásdobozból kivágott :) De most már én is tele vagyok mágnesessel, fával, fémmel, van minden. Tarthatnánk majd bemutatót, az a hajós-iránytűs biztos nagyon szuper lehet :)
A firkálást én sem, csak a dedikálást :)

PuPilla írta...

Akartam írni, hogy kitöltöm én is, de azt hiszem már kitöltöttem egyszer, nagyon ismerősek voltak a kérdések. :D
Imádom a szép könyvjelzőket, és én is szoktam a könyvhöz passzintani, olyat, ami illik a színeihez, stílusához. Ez apróság, de nem tetszik, ha olyan van benne, mellette, ami nem passzol ahhoz a hangulathoz.
A bookdepós könyvjelzők szuperek, nagyon szeretem ha küldenek. :)))

Névtelen meg lehet, hogy nem gondolt arra, hogy nem is akarsz esetleg válaszolni. :D

Névtelen írta...

Kedves Pupilla!
Igen én is ezt éreztem hogy nem is szeretett volna megtisztelni a válaszával.:(
Kedves Nikkincs!
Találtam egy tök jó blogot,ahová szívesen benéztem(eddig),tényleg felhívtam figyelmed,hogy nem szeretnélek megbántani,te meg jössz egy ilyen válasszal???Ez illik egy blog íróhoz aki kapcsolatot szeretne fenntartani könyvmolyokkal???Felmerül egy kérdés és ez a kedves válaszod itt a fentiekben???Ezt tényleg így kell csinálni??:(

Nikkincs írta...

PuPilla: na, egyre több könyvjelzőmániás van itt :)
Nem rendeltem még bookdepóról, de szoktam látni másoknál, hogy tényleg milyen szépeket tudnak küldeni.

Névtelen: szerintem akkor ezt folytassuk privátban, rendben?

Csenga írta...

Nikkincs: Oké:-)

(Mondjuk jó lett volna megtudni többet is a fejleményekről, ami az olvasódat és Téged illet:D:D )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...