2015. február 1., vasárnap

Januári zárás

Egy újabb január és egy újabb olyan január, amikor nem vettem könyvet. Egy darabot sem. Annyira jó érzés, és nem is azért, mert így legalább a helyhiány miatt nem kell azon tanakodnom, hogy hova is szuszakoljam majd be az új szerzeményeket, hanem azért, mert még csak késztetést sem éreztem egyetlen egy könyv iránt sem, hogy a kosaramba tegyem. 
Ellenben elég sokat olvastam, még számomra is meglepő volt, hogy 10 elolvasott könyvvel zártam januárt, ebből 6 várólista-csökkentős. Senki ne gondoljon semmi rosszra, nem vettem be semmi turbós pirulát, most épp a vcs-csapathoz volt hangulatom. Gondolom ez a mennyiség köszönhető annak is, hogy mostanában, ebben a csodás téli szutyok időben (sajnos én itt Pesten nem élvezhettem az összefüggő szép fehér hótakarót, ide csak a latyak tette be a lábát) a szabadidőmet és az estéimet kizárólag az olvasásnak szenteltem. Most kicsit befelé fordultam, sok mindenhez és mindenkihez nem volt kedvem, de szerencsére a könyvek nem ez a kategória volt.

Egyszer fent:
A 10 elolvasott könyv közül 3 az egyszer fent kategóriába került nálam, azaz nagyon szerettem őket olvasni. Ebből az első A tigris asszonya volt. Csodás, felkavaró, elgondolkoztató történet, tele érdekesebbnél érdekesebb szereplőkkel. Ne hagyjátok ki! 
A második Jojo Moyes régóta halogatott könyve volt, az Akit elhagytál. Szerencse, hogy az idei év várólista csökkentésébe beválogattam, kár lett volna tovább halogatni. 
Ami pedig számomra is nagy meglepetés volt, az egy újabb sci-fi John Scalzitól, a Bezárt elmék. Lebilincselő alaptörténet, érthető történetvezetés és egy sokkal bonyolultabb végkifejlet, mint amire első körben gondoltam volna.

Egyszer lent:
Volt néhány könyv, amivel nem nagyon voltam kibékülve. Ilyen volt Mark Pryortól A kriptatolvaj, Camilla Läckbergtől a Jéghercegnő, és végül Carson McCullers Az esküvői vendég c. könyve. Az első kettő nem volt rossz, az alaptörténet mindkettőnél érdekes volt, csak a kivitelezéssel volt gondom, néhányszor unatkoztam olvasás közben. Carson McCullers könyvét még emésztem, helyenként szép gondolatokat találtam benne, de sokszor itt is voltak olyan részek, amelyek során valahol máshol kalandoztam. Azt hiszem nem az én írónőm lesz a hölgy.

Középkategóriások:
Becsúszott néhány nem januárra tervezett olvasás is, de most ezekhez éreztem a késztetést. Ilyen volt a Neil Gaimantől az Óceán az út végén. Khm, azt hiszem Gaiman sem kimondottan az én íróm. Igen, értettem én, hogy miről szól a könyv, de most valahogy a fantasy nem csúszott úgy, mint ahogy én szerettem volna. A műfajjal még biztos próbálkozom, Gaimant meg még meglátjuk. 
Aztán kicsivel többet vártam Marie-Aude Murail Oh, boy! c. regényétől is, ami ugyan összességében egész kis aranyos volt, viszont a karakterekkel itt sem voltam teljesen elégedett. 
A harmadik Matthew Quick Napos oldal c. könyve, amit ugyan szerettem, illetve Patet kimondottan a szívembe tudtam zárni, viszont az a rengeteg amerikai focis rész (mondom ezt úgy, hogy szoktam NFL-t nézni a tévében és még szeretem is ezt a sportot) nekem agyonütötte kicsit az élményt.

Szerettem:
Ide egyértelműen Ulickaja Odaadó hívetek, Surik c. könyve kívánkozik. Szerettem olvasni, szerettem bekuckózni vele esténként, szerettem (és sokszor szántam) Surikot is! Ulickajával pedig biztos, hogy tovább folytatom majd még idén az ismerkedést.

8 megjegyzés:

Nita írta...

Üdv a nullások csapatában! :))
Tök jó ez a kategorizálás az olvasmányaidnál, szerintem ezt tartsd meg mindenképp. :)

katacita írta...

Te is jó sokat olvastál! Ráadásul a fele VCS-t letudtad, kemény! :)
Alig várom, hogy nyáron mindenki nyafogjon (velem az élen), hogy nincs kedve olvasni :D Emiatt is előre kell dolgozni.

A Napos oldalban a focis részeket egyszerűen átugrottam, nem volt türelmem hozzájuk. Fogalmam sincs amúgy, hogy miért kellett ezzel duzzasztani a könyvet...

PuPilla írta...

Gratula a nullához és a sok-sok olvasáshoz is! :)) Nekem is tetszik a beosztás!
Haha, én is pont 10 könyvet végeztem ki, bár ebből "csak" 3 volt vcs viszont most is már 2 másik vcs-t fogyasztok, belendültünk! :D :D
Sajnálom picit, hogy az Óceán annyira nem jött be. Néha amúgy én is úgy érzem, Neil túlértékelt, és nem az én szerzőm, de pl. ezzel a könyvével nekem pont belopta magát a szívembe.

theodora írta...

Gratulálok! :) 0 könyv és 6 vcs-s? Te voltál a legszorgosabb :))
Érdekes, hogy most szinte mindenkinél a /szinte/ 0 beszerzés, de sok olvasás dominál - év eleji lendület?
Jó könyveket olvastál most is - a Bezárt elmék érdekes lehet, Surikot is olvasnám!

Nikkincs írta...

Nita: köszi, ez a terv a jövőre nézve! :)

katacita: fogalmam sincs hogy alakult így ez a hónap, de mondom, sokat voltam otthon, sok szabadidőm volt, szóval ez hozta magával.
Nem tudom nyáron mi lesz, akkor majd parkban olvasok szerintem :))
Jé, tényleg, átugorhattam volna :)

PuPilla: köszi, és láttam/olvastam, hogy te sem apróztad el sem az olvasást, sem a vcs-t.
Nem, valahogy Gaimannel nem tudok megbarátkozni, ez a fajta fantasy annyira nem csúszik és reménykedtem ebben a könyvben, mert sokan dicsérték.

theodora: igen, talán visz minket az évkezdési lendület, majd kíváncsi leszek a folytatásra, de szerintem febr. már nem lesz ilyen, pláne, hogy most kezdtem bele egy 600 oldalas könyvbe :)
Mindkettőt ajánlom, szerintem szeretnéd Te is!

horsegirl írta...

A Napos oldalban a focis részek engem is untattak. Ha még olvasnál az írótól, ajánlom a Forgive me, Leonard Peacock-ot. Sokkal jobb, mint Pat könyve.
Ulickajától is akarok olvasni, szerintem nekem is tetszene.

zakkant írta...

Nekem az Óceános Gaimen volt az első, amit tőle olvastam, de nagyon tetszett. Igaz hangulat is kell hozzá, más Gaimanekbe már belekezdtem, de mindig leraktam őket, és otthagytam a gazdáiknál, mintsem kölcsön kérjem mert nem jött be 10-20 oldal után sem. Az Amerikai istenek itt vár a polcon, majd azzal azért megpróbálkozom, sokan mondják hogy jó.

Gratula a szép olvasási számmal, és a haladással. Sajnálom, hogy nálad nem jött át az Oh! Boy, én nagyon bírtam Bartot, és a tesókat, de a középső nyafka kislánytól, azért néha a hajszálaim égnek álltak.

Jojo M-ről már nagyon sokatoknál olvastam, azt hiszem el kell nekem is olvasnom, mert egyre jobban vonz. A Napos oldalt filmben láttam, jó volt, de annyira nem, hogy rohanjak a könyvért. Köszi, most egy kicsit meg is erősítettél ebben.

Nikkincs írta...

horsegirl: köszi, meg is néztem magamnak, persze hogy érdekelni kezdett.
Ulickaját szerintem kezd a Szonyecskával, ott el tudod dönteni, hogy a stílusa bejön-e neked és nem is hosszú.

zakkant: Gaimannel azért majd próbálkozom még, de nem most :)
köszi!
Az Oh, boy-ban a legidősebb tesó volt a kedvencem, illetve a két fiútestvér között kialakuló kapcsolat. De pl. a kis tünci-münci kislány nagyon idegesített :)
Olvass JM-tól, szerintem bejönne neked is! A Napos oldalt meg majd ha az utadba kerül :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...