2013. szeptember 19., csütörtök

Kívánságlistások

Egy ideje óvatosan barangolok a világhálón a könyvek tekintetében, mert tudatosan igyekszem visszafogni könyvhörcsög énem. Persze ez nem jelenti azt, hogy néha ne tekintsek rá az új vagy várható megjelenésekre, mert azért a képzeletbeli várólistámat szeretem szaporítani, azzal csak nem ártok magamnak. Ráadásul most ősszel szinte nap mint nap bombáznak minket a kiadók az újdonságokkal. Így a tegnapi borongós, esős időben bizony jól szét is néztem néhány oldalon és azt hiszem el fogok csábulni, az a hörcsög egyes esetekben mégiscsak erősebbnek bizonyul nálam!

Két könyv keltette fel nagyon az érdeklődésem, szóval azért nem olyan hosszú a listám. 
Az első már meg is jelent az Európa Kiadó gondozásában és majd kiugrok a bőrömből örömömben, mert Fabio Volo egy újabb regényét hozták el hazánkba. A Ráadásnap nagy kedvencem az írótól, épp a minap gondolkoztam azon, hogy újra leveszem a polcról.

Fabio Volo: Járok egyet

Fülszöveg:
Nico huszonnyolc éves rádiós D.J. Életét a zene tölti ki. Meg a szex. Megszámlálhatatlan valós és kevésbé valós szexuális kaland - és jó, néha egy-egy afféle szerelem is. Biztos benne, hogy majd egyszer eljön az igazi, de addig is nagy megkönnyebbülés tölti el, hogy otthon egyelőre csak a mosatlan edények halma várja, nem pedig egy feleség növekedő pocakkal.
Az utóbbi időben viszont mindennapjaiba valami homályos rossz érzés fészkelte be magát. A rádióban hosszú távú szerződési ajánlatot kap, a haverok közül egyre többen járnak öltönyben és nyakkendőben, és az egyéjszakás kalandok utáni ébredések is mindinkább olyan érzéssel töltik el, mint egy túlzásba vitt gyorséttermei zabálás. Egyesek szerint az a baj, hogy még nem találta meg az igazit - bár Nico szerint inkább ők horgonyoztak le túl hamar. Huszonnyolc éves, és kevesebbet tud magáról és a világról, mint amikor húsz volt... hogy van ez?
Mindenesetre egy születésnap jó alkalom arra, hogy az ember összeszedje a gondolatait, és számot vessen a helyzettel. Így születik meg ez a levélregény: egy egyszer bölcs és éretlen huszonnyolc éves sirámai és örömei egy éppen öttel idősebb barátnak címezve, aki talán Nico gondjaiban a sajátjaira ismer majd - de az is lehet, hogy már egészen más nyomasztja. Ki tudja, mire gondol, miről álmodik, vagy álmodik-e egyáltalán még valamiről. Mindenesetre Nico levelet ír és válaszokat követel.

Fabio Volo olasz író, színész, sztárriporter és újságíró, akinek Olaszországban már hat regényét kiadták. Ezek közül időrendben az első a "Járok egyet". Magyarul a sorban a negyedik "Ráadásnap" jelent meg először.

Kiadó: Európa
Teljes ár: 2.900 Ft
Oldalszám: 180 

(A Könyvjelző magazin szeptemberi számában további információ található a könyvről. Ráadásul ha jól látom, hamarosan Alessandro D'Avenia újabb regényét is kézbe vehetjük majd magyarul. )

A másik választottam a Maxim Kiadótól jön a Mont Blanc válogatás keretében. Második világháborús történet, ami számomra a történelem egyik legizgalmasabb témaköre, így nem véletlen, hogy ennek láttán felcsillant a szemem.

Adam Makos: Felettünk a csillagos ég

Fülszöveg:
Négy nappal 1943 karácsonya előtt egy erősen sérült amerikai bombázó küszködött, hogy átrepüljön az ellenséges Németország területe fölött. A huszonegy éves pilóta mögött a gép személyzetének fele már súlyos sebesült vagy halott volt. Ez volt az első bevetésük. Hirtelen hosszú, sötét alak jelent meg a gép farkánál: egy német Messerschmitt vadászgép. A gépet egy mesterpilóta vezette, aki egyetlen gombnyomással képes lett volna elpusztítani az amerikai gépet. Ami ez után történt, minden képzeletet felülmúlt és később „a II. világháborús ellenségek közötti leghihetetlenebb találkozóként” vált ismertté.
Igaz történet két pilótáról, akiknek az élete azon a napon találkozott: az amerikai Charlie Brown hadnagyról, aki korábban egy nyugat-virginiai farmon dolgozott, majd a B-17-es pilótája lett, és a bajor Franz Stigler hadnagyról, aki korábban utasszállító repülőgépeket vezetett, és szerette volna elkerülni, hogy a háborúban harcolnia kelljen.
A Felettünk a csillagos ég Charlie és Franz megrendítő története. Charlie kénytelen az angol ködben felszállni, társai gépeinek égő roncsai között, miközben a légvédelmi ágyúk olyan közel dördülnek el, hogy bevilágítanak a pilótafülkébe, eközben az ellenséges harci gépek cápákként köröznek körülötte. Franz homokviharokat élt át a sivatagban, egyedül zuhant le a tengeren, és szembe kellett néznie azzal, hogy ezer, egyenként tizenegy gépfegyveres bombázó várja, hogy rájuk támadjon.
Charlie és Franz találkozását az Amerikai Légierő 8. repülőszázada “szigorúan titkosnak” minősítette. Olyan pillanat volt ez, amely ha kiderül, Franzot kivégzőosztag elé állítják. A találkozás emléke negyven éven át sokszor felidéződött a két férfi tudatában, mígnem idős korukban megkeresték egymást. Ez a küldetés örökre megváltoztatta az életüket.

Kiadó: Maxim
Várható megjelenés: 2013. október 15.
Teljes ár: 2.999 Ft (puhakötés), 3.799 Ft (keménytáblás)
Oldalszám: 392

4 megjegyzés:

Amadea írta...

Két könyv, ugyan, az semmi;)

Nikkincs írta...

Én is ezzel biztatom magam! :) De meglátjuk majd a hózárást, addig még elég sok nap van hátra :)

Amadea írta...

Esküszöm, írok neked listát, linkekkel, mindegyiket meg kell nézned, és rögtön tíz könyv fog itt sorakozni:))

Nikkincs írta...

Jöhet a lista, úgyis imádom őket! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...