2016. december 10., szombat

3 könyv a 3 téli hónapra

Forrás
A tél valahogy olyan kis mostohatestvér szerepet kap a többi hónap mellett, nem? Mindenki csak a karácsonyra, pontosabban a decemberre gondol ha a telet említjük, holott van még ott nekünk egy január (az év hétfője) és utána érkezik egy február is (amikor is már mindenki panaszkodik a rossz idő miatt és a tavaszt várja). Mondom én, hogy szegény télnek sanyarú sorsa van! Hogy ne így legyen, szeretnék nektek 3 igazán szuper könyvet ajánlani, ami minden hónapnak megadja majd az alaphangulatát.

December

A karácsony, a fények, a készülődés, a stressz, az idegeskedés és a hosszabb szabadságok hónapja. Legalábbis nekem ezek jutnak eszembe decemberről. Ha könyvre kell gondolnom, akkor van egy igazán csodás gyöngyszem, ami első hallásra a címe miatt egy szimpla kis szerelmes könyvecskének tűnik, de aztán olvasás közben igazán mélyre tudja vinni az embert, hogy a végén elsimítsa a lelkünkön keletkezett göröngyöket. Ez a könyv Marisa de los Santos És besétált a szerelem című története. Keserédes, bájos, romantikus és megható jelenetek, visszaszámlálás karácsonyig, téli hangulat, kuckózós percek, mindezek megtalálhatóak ebben a regényben, szerintem tökéletes hangolódást ad erre a hónapra és a karácsonyi készülődésre is. Ne hagyjátok ki!

"Van a szelídségnek egy fajtája, amely csak a virradat előtti órákban lehetséges, valami kékesszürke, magányos szelídség, amely sápadt fényekből, álmosságból és mélységes nyugalomból áll össze. Szelídség és remény. Mindig is nehezemre esett haragudni a napfelkeltét megelőző félórában (…)"


Január

Tehát az év hétfője, foglalkozzunk vele is egy kicsit. Fúj, de utáljuk, ugye? Akkor tegyük izgalmassá, legyen valami mesés, ugyanakkor cseppet nyers átvezetés a karácsonyi pihe-puha hangulat és a mókuskerékbe való visszaállás között. Nekem erre van egy jolly joker könyvem, talán háromszor olvastam eddig és nagyon örülök, hogy ajándékba kaptam anno és a polcomon tudhatom, mert minden egyes alkalommal ugyanúgy elvarázsol, ugyanúgy megszeretem a szereplőit, a dermesztően hideg és csupasz alaszkai vadont és ugyanúgy drukkolok a főszereplők boldogságáért, mint legelőször. Eowyn Ivey A hóleány c. könyve nálam a tuti befutó erre a hónapra, ha egy jó évkezdést szeretnétek, mindenképpen ajánlom januárra! Azt hiszem én is bevetem jövőre újra.

"Néha csak úgy megtörténnek a dolgok. Az élet nem úgy alakul, ahogy mi tervezzük vagy reméljük, de ezért igazán nem haragudhatunk rá."


Február

Ekkor már igazán fel kell venni a pörgést, már jobban rá kell, hogy álljon a  kezünk a  következő év évszámára, mint a tavalyira. És ilyenkor már reménykedni kezd mindenki, hogy lassan vége a sötétségnek, a hidegnek, hamarosan kopogtat majd a tavasz, le lehet dobni a nagy télikabátot, a vékonyabb pulcsikra lehet váltani talán és várni az év újabb kalandjait.  Erre a legjobb könyvtippem David Benioff Tolvajok tele című regénye. Két imádnivaló főhős, fontos küldetés, a második világháború és egy kemény tél hátterével, mindezt humorosan találva. Számomra végig feszült, izgalmas volt, alig tudtam letenni, garantálom, hogy ezzel a könyvvel gyorsan fognak elrepülni a tél utolsó napjai!

"Olyan hideg lett, hogy a fogaimban is éreztem: az olcsó tömés összezsugorodott bennük a hőmérséklet-zuhanásra. Bezzeg az ujjbegyeimet nem éreztem, pedig vastag gyapjúkesztyű védte őket, és még zsebre is vágtam a kezemet. Az orrom hegyét sem éreztem. Ez lenne csak a vicc: egész kamaszkoromban kisebb orra vágytam, most pedig még néhány óra itt az erdőben, és egyáltalán nem lesz orrom."


Nektek vannak tuti befutó könyveitek a téli időszakra?

7 megjegyzés:

Heloise írta...

Ez nagyon szuper ötlet volt! :) Marisa de los Santos regényét olvastam pár évvel ezelőtt, és imádtam :) Emlékszem, mennyire bele voltam szerelmesedve a stílusába :)
A hóleány és a Tolvajok tele viszont tervben van nekem már régóta, úgyhogy igyekszem megfogadni az ajánlásodat!

Nikkincs írta...

Heloise: köszi :) Azt hiszem azt is már kétszer olvastam, de amiket felsoroltam ebben a sorrendben tervezem újraolvasni. Jövőre szeretnék több kedvencet újra elvenni a polcról.
Remélem, hogy A hóleány el fog téged is varázsolni, gyönyörű történet, csak a borító lett iszonyat giccs. Jó lenne, ha az írónő újabb könyvét is elhozná nekünk a kiadó. A Tolvajok tele meg kemény, de a humorral tudja kompenzálni, nagyon szerettem azt is, szóval remélem, hogy nálad is tuti befutók lesznek :)

katacita írta...

Mennyire jó könyveket ajánlasz (ajánlsz? nem tudom :))! A Hóleány szuper, a Tolvajok tele meg jézusom, még most is libabőrös leszek, ha rá gondolok. Az És besétált a szerelem meg régen várólistás volt nálam, nem is tudtam, hogy karácsonyos!

Nikkincs írta...

katacita: köszi, szerintem is szuper könyvek, sorra is fogom keríteni őket :)
Azt hiszem pont karácsony előtt ér véget, de tegnap kezdtem újra, immár harmadjára, az, hogy téli, az tuti :)

horsegirl írta...

Tök jó ez a lista. :) A Tolvajok telét már olvastam, nagyon szerettem én is - a humorát és a hangulatát különösen -, a többi még tervben van. A És besétált a szerelem című könyvet már jó ideje keresem, antikváriumokban sem láttam igazán, de most sikerült angolul beszerezni, úgyhogy jövőre sorra kerítem. :) Már nagyon kíváncsi vagyok rá, molyon sok figyeltem szereti.

Nita írta...

A háromból két könyvet olvastam, az És besétált a szerelmet és a Tolvajok telét. Nekem nem lettek akkora kedvencek, de mindkettőre szívesen gondolok vissza.
A hóleány pedig most a posztod miatt kívánságlistás lett, lehet beszerzem jövőre a túléléshez. :)

Nikkincs írta...

horsegirl: a Tolvajok tele nagyon szuper könyv. Ugyan szomorú, de a humorral valóban nagyon jól bánik az író.
Az És besétált a szerelem igazán édes kis könyv, cukormáz van rajta ugyan (most figyeltem fel rá, hogy mindenki mennyire szép a könyvben), de ha a mélyére nézel, a mondanivalója nagyon szép.

Nita: az is jó, ha szívesen emlékszem rájuk. Én most mindegyiket el fogom újra olvasni.
Nem olvastad a Hóleány? Fú, ki ne hagyd, csodálatos könyv!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...