2016. október 16., vasárnap

Amiért a könyvmoly énem is imádja az őszt

Úgy veszem észre, hogy szinte minden évben a nyár elmúlásával és az ősz beköszöntével sok emberben magasra szökik a szomorúságfaktor az időjárás, a sötétség, a hideg miatt. Szerencsésnek tartom magam, hogy én nem ebbe a csoportba tartozom, mert bár szeretem én is a nyarat, a melengető nyári estéket amikor a rozéfröccs ad enyhülést, de valahogy igazán ősszel illetve talán még tavasszal érzem magam elememben. Ezért gondoltam azt, hogy összegyűjtök néhány dolgot, amik a könyvmoly énemnek (is) örömöt adnak az ősszel, hátha más is megtalálja ebben az évszakban a szépséget.

1. Újra igazán van kedvem olvasni!

Forrás
Ez most furcsa lehet egy könyvmoly szájából, de néha nem megy úgy az olvasás. Nyáron az embert egyéb elfoglaltságok várják, nem mindig a könyv az első ha van egy kis szabadidő. Tavasszal a hosszú tél után szintén inkább szabadtéri programokra vágyik az ember, télen meg főként a karácsonyra koncentrál, rokonokat, barátokat látogat, süt-főz, utána meg a túlélésre játszik. De ősszel valahogy beindulnak a testemben az olvasógének és viszket a kezem egy-egy hosszabb történet után, amiben napokra bele lehet merülni. Ilyenkor bátrabban nyúlok vaskosabb kötetek, komolyabb olvasmányok felé is. Most például épp a Gonosz pályát választottam társamul, egy hétig biztos, hogy minden nap Cormoran Strike oldalán fogok majd loholni. De pont az előbb néztem meg, hogy 5. éve tervezem ilyenkor ősszel elolvasni Elizabeth Kostovától A történészt. Most már tényleg itt az ideje!

2. Kicsinosíthatom magamnak az olvasásra kijelölt sarkomat.

Persze, ezt a többi évszakban is megtehetném, de annak esküszöm nincs olyan hangulata mint az őszinek. Mit is jelent nálam a kicsinosítás? Párnák tömkelege, egy-két új párnahuzattal. Takaró, de nem akármilyen. Legyen puha, legyen meleg, mert ha 20 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor én vagyok a világ legnagyobb fagyosszentje. Idén névnapomra kaptam egy gyönyörűt: fehér, puha álom az egész, imádom magam belefészkelni. Aztán kellenek illatok, amire nekem két verzióm van: vagy illóolajokat párologtatok (fahéj és a sült alma a kedvencem ezekben a hónapokban), vagy tavaly találtam rá a Yankee Candle tartjaira és azokat próbálom folyamatosan. Plusz az egyik legfontosabb tétel a világítás. Sajnos nálam nyáron is kell a mesterséges fény az olvasáshoz, délutánra már elég sötét van ott ahol olvasni szoktam, ezért ősszel külön örülök neki, hogy felkerülhet a polcomra a meleg fényt adó fényfüzérem, ami igazán meghitté varázsolja nekem az estéimet, amikor olvasok.

3. Forró italok minden mennyiségben - avagy, hogy ne csak a lelkünk, hanem a testünk is melegen legyen tartva.

Forrás
Hatalmas kávé rajongó révén nem is kérdés, hogy főként a kávéra gondolok itt, amit ebben az évszakban fel lehet tuningolni mindenféle csupa jóval: fahéjjal, mézeskalács fűszerrel, csokisziruppal, vagy egy kis sütőtökpéppel. De persze nem csak a kávéért rajongok ilyenkor, hanem minden egyéb forró italért, ami olvasás közben átmelegít. Tavaly szerettem bele a chai lattébe, és a kedvencem eddig a DM márkája volt, sajnos azt már nem lehet kapni, ezért találnom kell egy újat, de már rajta is vagyok az ügyön. A chai latte szerintem tökéletes tea erre az őszi időszakra a fűszeres illatával és isteni átmenetet képez számomra a kávé és a tea között. És ha már tea: rengeteg félében tobzódhatunk, akkora a választék, hogy dönteni is nehéz. Tavaly nagyon sokat ittam tiramisu trüffel teát, idén pedig a szőlőteára vagyok totál rákattanva. Tea mellett ilyenkor előkerülhetnek a minőségi forrócsokik is, illetve ha valaki az alkoholt sem veti meg, lassan itt a szezonja a forralt bornak is, ami nálam szintén nagy népszerűségnek örvend. A forró italokon kívül azt szeretem még nagyon, hogy ősszel végre a bögréim is igazán használatba kerülnek. Nyáron a legtöbb ital valahogy az üvegpoharakban mutat jól, de ilyenkor a kedvenc bögréimé lesz a főszerep. És nálam olvasás mellé szinte mindig kell valami ital, így a kérdés már csak annyi ősszel, hogy melyik bögrémben és mit igyak?

4. El lehet kezdeni tervezni a könyves karácsonyt!

Aki könyvmoly, annak úgy gondolom biztosan lesz egy-két könyv a fa alatt. Vagy úgy, hogy ő kapja, vagy úgy, hogy ő adja. Az én családomban mindkét eset elő szokott fordulni, úgyhogy ősszel én már hatalmas lelkesedéssel vetem bele magam a könyves listák összeállításába. Kimondottan imádom, hogy egyfajta küldetésnek tekintem a családnak megtalálni a személyre szabott könyvet. Sokféle az ízlés, úgyhogy néha olyan könyvet is vennem kell, amit én annyira nem olvasok, de szeretek kutakodni a bloggerek, blogok között, hogy el tudjam dönteni, megfelelő lesz-e a célszemélynek. A korai sötétedés pedig kiváló hátteret biztosít a könyves blogok, vagy éppen a kiadók által a nagy karácsonyi dömpingre tervezett új megjelenések beharangozóinak olvasására. És persze decemberre így elkészül az én listám is, azaz, amit én kérek a fa alá.

5. Könyvadaptációk - filmek, sorozatok

Forrás
Nálam általában az alapszabály az, hogy először a könyv, aztán a film. Van persze néhány kivétel, amibe akaratlanul futok/futottam bele, de igyekszem ehhez tartani magam. A hosszú délutáni órákban, főleg talán hétvégén, amikor kint nem éppen csábító az időjárás, az egyik legjobb elfoglaltság - az olvasás mellett persze - a bevackolódás a szobába és néhány adaptációt megnézni. Nálam minden évben ilyenkor előkerülnek a Harry Potter filmek, bár a könyvekből még csak az első három részen vagyok túl. Aztán most, hogy nemrég olvastam A vörös sátort, sikerült megnéznem a belőle készült sorozatot is. Majd eszembe jutott, hogy a Galambok őrzőiből is készült feldolgozás, így tervbe vettem azt is. Aztán megy az Inferno is a mozikban, így azt is be kellene már pótolnom, vagy engem nagyon érdekel a Fény az óceán felett feldolgozása Michael Fassbenderrel, de őszre talán a legtutibb néhány Agatha Christie krimiből készült film megnézése, rám a Tíz kicsi néger vár, ami könyvben az egyik kedvencem és a BBC biztos, hogy szuper sorozatot csinált belőle. Láthatjátok, választék, kínálat van bőven!

Szóval ne sirassuk a nyarat, élvezzük az őszt, merüljünk el a szépségében és örüljünk annak is, hogy néha minket is egy kis lecsendesedésre int a természet, szerintem kellenek ezek a hónapok a pörgős nyarak megéléséhez!

8 megjegyzés:

katacita írta...

Nagyon-nagyon tetszik ez a poszt! :)
Meg is hoztad a kedvem a kuckózós őszhöz, bár már amúgy is érzem magamban, hogy egyre jobban vágyom a lusta estékre, amikor belemélyedek egy könyvbe.

Lehet, hogy múltkor mondtam, de próbáld ki esetleg a Dolce Gusto chai lattéját, nagyon kevés helyen lehet kapni, de online biztosan van valahol, szerintem nagyon finom! Nekem is van a szekrényben, nem is értem, eddig hogyhogy nem vettem elő idén ősszel.
Amúgy nyáron én is mindig üvegpohárból iszom a tejeskávét, de már váltottam a bögrékre. :)

theodora írta...

Csatlakozom az előttem szólóhoz - szívemhez szólt a bejegyzésed minden sora! Nekem még nincs olvasósarkom, de idén lehet én is beszerzek egy fényfüzért az egyik polcra!
Az adaptációk közül a Tíz kicsi n.-t megnéztem a nyáron, szerintem elég jó lett, hátborzongatóbb talán mint a könyv ;)
És a Galambok őrzőiből is van film/sorozat??? Meg kell néznem! Télen meg lehet tartok egy HP újraolvasást, vagy filmmaratont.

Nikkincs írta...

katacita: örülök, ez volt a cél! :) Vannak ennek egy varázsa, csak rá kell lelni :)
Azt hiszem már a múltkor ajánlottad a DG chai lattéját, azóta láttam is, csak totál elfelejtettem, hogy őszre milyen jó lenne. Sebaj, Müllerben szokott lenni, majd figyelek.
Ugye, akkor nem csak én vagyok ilyen kis zizi, hogy nyáron inkább üvegpohár? :)

theodora: de jó, a fényfüzért javaslom, nagyon hangulatos tud lenni. Én most olyat szeretnék, hogy majd egy nagy üvegbe teszek bele egy rövidet, olyan klassz hangulatot ad az is :)
Na, várom is, hogy megnézzem már, tuti jó lesz.
Van bizony, nem tudom hány részes, de youtube-on van előzetes, annak alapján jónak tűnt.
Mindkettő jó - én most gondolkozom, hogy be kellene szereznem a sorozatot az új borítókkal.

PuPilla írta...

Jaaaj Nikkincs, annyira, de annyira jó poszt lett ez, miért nem ilyen cikkeket nyomatnak a "női magazinokban" meg a népszerű hírportálokon! Hangulatos és tényleg kedvcsináló, pedig én is a kissé zúgolódó bandába tartozom általában az ősz kapcsán, most mégis fordult bennem valami ennek hatására. :) Azért szoktam egyébként rosszkedvűen fogadni az őszt, mert utálom a sötétséget meg a ködöt... A szemerkélő esőt azt szeretem, meg a hideg se zavar, legalább lehet csini sálakat kötni ;)
Ez az olvasósarok felturbózás nagyon tetszik, azt hiszem nekem is kell egy fényfüzér. Ti hol veszitek?
Úgy szeretném, ha tovább olvasnád a HP-t is! :))) Nagyon jó ilyenkor ősszel, én is elő fogom most venni hamarosan. :)
Ó és én is ujjongok, nem tudtam a Galambok őrizői feldolgozásról! A könyv itt áll évek óta, tologatom mindig, de nálam is első amúgy az olvasmányélmény, utána szeretek filmezni.
Az Infernót mindenképp meg szeretném nézni moziban hamarhamar! Az egyik kedvenc Dan Brownom!

Szuperjó kis cikk lett mégegyszer köszi! :)

Nikkincs írta...

PuPilla: nagyon örülök, hogy ennyire betalált, köszi a dicséretet, egész meghatódtam :)
Persze, megértem a zúgolódást is, hidd el, én sem minden szeretek ebben az időben, csak igyekeztem inkább a jó oldalára rávilágítani.
A fényfüzért nagyon ajánlom, hidd el, nagyon hangulatossá teszi majd. Média Marktban vettem két éve, több méret van, illetve az enyémnek kimondottan meleg a fénye (mármint típusban van olyan ami hideg fény érzetet ad, az enyém sárgás, ezért meleg :))
Fogom is, tervbe vettem HP-t.
A Galambok őrzői nem egyszerű könyv, de nagyon szerettem. Mindenképp ajánlom, remélem a sorozat is jó lett belőle.
Inferno is nagyon olvasásra vár :)
Köszönöm mégegyszer én is! :)

Avilda írta...

Nagyon jó kis poszt lett :)
Nekem mostanság kezd megváltozni a véleményem az őszről. Egész életemben ugye az iskolakezdéssel társult, most meg azzal, hogy mivel a turizmusban dolgoztam, szeptember végétől vége mindennek. Szóval, nekem ez olyan szomorkás, de mégis egy új kezdetnek felfogható évszak.
Azzal, hogy újra van kedvünk meg időnk olvasni, teljesen egyetértek. Egyrészt, anno a suli miatt a vonatozás alatt volt időm, most meg azért, mert nem kell 12-14 órákat dolgoznom, és ha szabadnapos vagyok, akkor sincs dögmeleg. Észrevettem, hogy az átmeneti évszakokban sokkal többet olvasok. Teljesen igaz, amit erről írtál.
Aztán a díszítés is! Pont most posztoltam arról, hogyan készítettem magam is díszeket :D
Az üdítőket is tényleg lecseréljük teákra, én legalábbis biztosan, meg ilyenkor jobban van kedvem beülni kávézni, sütizni is.
A 4. és 5. pont az, ami so-so. A Karácsonyt ilyenkor még nem tervezem, majd december elején, és a filmnézéssel is úgy vagyok, hogy az nálam állandó program. Bár! Most megnéztem pár Hallmarkos filmet, mert kifejezetten az őszre készítenem romantikus cukiságokat. Talán majd ezekről is írok :)
Avilda (Üstökös voltam :))

Nikkincs írta...

Avilda: köszi, örülök, hogy változik a hozzáállásod, szerintem szuper egy évszak ez :) Tök jó, hogy saját kezűleg dekorálsz, az biztos még jobban feldobja a hangulatot.
Karácsonyi szezon is egyre korábban kezdődik már, én csak figyelem ilyenkor a családtagokat, az új megjelenéseket és bőszen jegyzetelek, hogy nov. végére legyen már egy átgondolt tervem.
Hallmark filmeket szoktam én is nézni, agyhalott állapotban tökéletesek számomra, plusz nyelvgyakorlásnak is jó ha angolul nézed.

Nita írta...

Nagyon jó bejegyzés lett, tök jó, hogy nagyon személyesre szabtad. :)
Engem még nem kapott el az őszi lassulás, nálam még mindig megy a pörgés. :) De talán majd a téli hónapok elhozzák nekem ezt. Azért ma jól esik csak itthon lebzselni a gép előtt, zenét hallgatni, blogokat olvasni, és nemsokára olvasok meg nyírok egy kis naplót. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...