2015. január 1., csütörtök

2014-es zárás

Eltelt megint egy év, elkezdődött egy újabb. Bár sokszor úgy éreztem, hogy 2014 során az egész életem egy helyben toporog, mégis, egy kicsit visszatekintve az elmúlt évre sok minden történt velem, jó és rossz is egyaránt, és azt hiszem 2014 is tevékenyen hozzájárult a személyiségem, ízlésem formálásához. Egy dolog megint csak biztos támpont volt: a könyvek avagy az olvasás.

2014 folyamán 80 könyvet olvastam el. Kezdek egyre jobban nem foglalkozni ezzel a számmal, hisz annyi minden van, ami befolyásolja az ember olvasási kedvét, egyáltalán az erre fordítható idejét, szóval a darabszámban nem igazán tudom lemérni, hogy milyen év is volt. Ha jövőre csak feleennyi könyvet olvasok el, ámbár azok emlékezetesek lesznek, akkor is boldog leszek. Viszont ez mégis csak egy statisztika féleség lenne, úgyhogy ennek is itt a helye.

Az írók származását tekintve 16 nemzet szerepel a palettámon, sajnos az arány még mindig az angol, amerikai írók felé tolódott el, viszont kezembe került cseh, argentin, ausztrál, izraeli, holland, svéd író könyve is, szóval azért kalandoztam ám én a nagyvilágban. A magyar írók arányát sikerült növelnem, de darabszámot tekintve majdnem ugyanannyit olvastam tőlük, mint 2013-ban, összesen 15 könyvet. Ezt mindenképpen szeretném majd szinten tartani, hisz idén találtam rá olyan írókra, mint Kőrösi Zoltán, Grecsó Krisztián vagy Kondor Vilmos, az ő könyveikkel biztos szeretném folytatni.

2014-ben az angolul olvasás kicsit háttérbe szorult, összesen 4 könyvet olvastam el, két Rainbow Rowell regényt, Julie James U.S. Attorney/FBI sorozatának legújabb részét és Nyrae Dawntól a Charade című new adult történetet. Na, majd idén belehúzok!

A nemek arányát tekintve - az én legnagyobb meglepetésemre - 2014-ben nyertek a férfiak: az olvasmányaim 51%-a tőlük került ki. Ez az arány az emlékeim szerint tavaly olyan 30% volt, így ennek a változásnak most nagyon örülök.

A beszerzéseimet nézve szintén elégedetten dőlhetek hátra, változott itt is a helyzet a 2013-as évhez képest. Összesen 41 darab könyvvel lettem gazdagabb, amelyből csak 27 darabot vettem én (ez 30%-kal kevesebb az előző évhez képest, éljen!), 4 csere útján került hozzám, 10-et pedig ajándékba kaptam (amelynek természetesen nagy része a karácsonynak köszönhető és darabszámra megegyezik a 2013-as adattal). A 2013-as évhez képest az összes beszerzésem csak 20%-kal lett kevesebb (darabszámot nézve ez csak -10 db könyv), de a tendenciának nagyon örülök és 2015-ben is szeretném megtartani ezt az irányt. Úgy látszik benő lassan a fejem lágya, hogy nem kell minden könyvet megvennem, ami érdekel, mert egyrészt megvár az a könyv, másrészt jó lesz az esetleg egy akció keretében is, harmadrészt sokszor elmúlt a kezdeti lángolás és rájöttem, hogy annyira nem is akarom én azt a könyvet, hogy a polcomon keressek neki helyet (sajnos a helyhiány még mindig sarkalatos kérdés nálam, mondjuk ez is ösztönzőleg hat rám a beszerzések visszaszorítására ...). Visszanézve a vásárlásaimat kb. 8-9 darab olyan van, amit elcserélnék, szóval vissza lehet ezt még szorítani, lehetek még sokkal tudatosabb és átgondoltabb ezen a téren is. Pláne, hogy tervezem, hogy beiratkozom a könyvtárba újra! Ami azért további örömre ad okot, hogy a 2014-ben beszerzett könyveim 66%-át, azaz 27 darabot még a beszerzés évében el is olvastam. Ezt jövőre is szeretném hasonlóképpen tenni.

És akkor nézzük kicsit részletesebben a könyveket!
2014-ben a legrövidebb olvasmányom Kosztolányi Dezső Velencéje volt a maga 68 oldalával, a leghosszabb Sebastian Faulks Madárdal c. regénye, amely 597 oldalas volt.
Hiába voltak olyan terveim, hogy majd több klasszikus, amolyan "ez egyszer az életben kötelező mindenkinek" darabot elolvasok, ez végül nem jött össze, csak Hemingway Az öreg halász és a tengerét és Orwell 1984-ét tudom felmutatni (megjegyzem, mindkettőt a várólista-csökkentésnek köszönhetem!). Sem az Anna Karenina, sem A három testőr nem került sorra, no de ami késik, az csak várat magára (copyright by almamag :)), ennek hatására pl. A három testőrt beválogattam az idei VCS-csapatba.


Az idei olvasmányaim között viszonylag sok olyan könyvre leltem, amelyek megkapták tőlem a kedvenc címkét. Visszanézve a listát, ehhez nem az kellett, hogy oda és vissza legyek a könyvtől, vagy hogy azt mondjam tökéletes volt. Egyszerűen elég volt csak annyi, hogy nagyon szerettem őket olvasni, valami újat találtam bennük, olyan karakterek szerepeltek bennük, akik nagyon közel kerültek hozzám, vagy csak az üzenetük ütött nagyot nálam. A lista nem helyezést jelent, csak ilyen sorrendben olvastam el őket 2014-ben.

1. Alice Hoffman: Galambok őrizői
2. Jessica Brockmole: Levelek Syke szigetéről
3. Rainbow Rowell: Eleanor & Park
4. David Benioff: Tolvajok tele
5. Baráth Katalin: Az arany cimbalom
6. Robert Galbraith: Kakukkszó
7. Graeme Simsion: A Rosie-projekt
8. Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
9. John Scalzi: Vének háborúja
10. Anna Gavalda: Édes életünk
11. Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem

Akit ebből a csapatból mindenképpen külön kiemelnék az számomra egyértelműen Dennis Lehane Kenzie-Gennaro sorozata (köszönöm Amadea és almamag!). Úgy rácuppantam erre a sorozatra és az íróra, mint a kutya a csontra. Csak azért nem faltam fel 2014-ben az egész életművet, mert sajnos véges a magyarul megjelentek listája, szóval hagytam bőven még idénre is, de max. majd angolul folytatom.

A legnagyobb meglepetések között a helye a Tolvajok telének (azóta David Benioff is ismerős lett számomra, mert a Trónok harcát is elkezdtem nézni), Eleanor & Parknak mert üdítően friss karakterekkel megalkotott nosztalgikus hangulatú remek ifjúsági történet, és természetesen a Kakukkszót is itt kell megemlítenem, mert nem gondoltam volna, hogy J.K. Rowling a felnőtteknek szóló írásával is el tudja majd kapni a grabancomat, illetve, hogy Cormoran Strike ennyire közel kerül majd hozzám. (Annyira, hogy már alig várom, hogy megjelenjen a Selyemhernyó!!!)

A témázós csapatnak köszönhetem, hogy idén átléptem a komfortzónám határát és végre az olvasmányaim között megtalálható a sci-fi is, jelen esetben ez John Scalzi Vének háborúja kötete, és mint látjátok ott van a kedvencek között. Annyira beszippantott ez a világ, a történet és hát a humor, hogy nagyon-nagyon örültem annak, hogy mertem valami újat kipróbálni és jelen esetben annak is, hogy most egy sorozatról van szó, mert lesz mit folytatnom 2015-ben. Természetesen a bloggerektől érkezett ajánlások alapján összeszedtem további olvasnivalókat, szép lassan ezeket is szeretném majd sorra keríteni ebben az évben.

Mindenképpen emlékezetes történetként maradtak még meg bennem az alábbi könyvek is:
- Emma Donoghue: A szoba
- Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell?
- Elizabeth Hayes: A lélek legsötétje
- Grecsó Krisztián: Megyek utánad
- Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
- Kathryn Stockett: A Segítség
- Dorit Robinjan: Lakodalmaink
- David Nicholls: Egy nap

Idén belefutottam pár olyan könyvbe, amely annyira nem nyerte el a tetszésemet. Amin emlékeim szerint a leginkább szenvedtem az Nick Hornby Hosszú az út lefele c. könyve volt. De a csalódások közé kell még sorolnom Jane Rogerstől a Jessie Lamb testamentumát, a befejezés miatt Guillermo Martíneztől a Luciana B. lassú halálát, és Harlan Cobentől a Hat év című történetet (egyszerűen a harmadik elolvasott könyvével már nem tudott nekem újat mutatni), és Pablo de Santistól a Párizsi rejtélyt (visszagondolva nagyon kacifántos krimi lett ez, pedig szerintem a kevesebb néha több elvvel jobban járt volna az író).

Sajnos a blogot tekintve nem lettem aktívabb, kb. ugyanannyi bejegyzés született, mint 2013-ban és nagyon sajnálom, hogy nem minden olvasott könyvről írtam. Hol idő, hol kedv hiánynak köszönhető ez. Nem mondom, hogy idén majd javítok ezen, de igyekszem sokkal aktívabb lenni, remélem, sikerülni fog. Annak nagyon örülök, hogy vagytok páran akik már rendszeresen olvastok és kommenteltek, minden egyes hozzászólással feldobjátok a napom, szóval ezúton is nagyon köszönöm és örülök, hogy valamilyen szinten ennek a közegnek a része lehetek!

2015-re nagy terveim nincsenek, megfogadni sem szoktam éjfélkor semmit, csak annyit szeretnék idén is, hogy az olvasás és ez a kis blog ugyanúgy az életem része legyen, mint eddig, sok jó történet kerüljön a kezem közé, legyen sok könyves program idén is találkozásokkal tarkítva és vitassuk meg közösen minél több olvasmányunkat! Saját életemet tekintve pedig 2015-re csak annyit tartok majd szem előtt, hogy abból próbáljak meg a legtöbbet kihozni és a legboldogabb lenni, amim van, mert idén sokszor megkeserítette az az életemet, ami után vágyakozom és sajnos amihez nem sokkal kerültem közelebb. Szóval a cél, abból kihozni a legtöbbet, ami most van! Meglátjuk majd, hogy mennyire lesz működőképes ez a "projekt". Addig is induljon 2015!

A többiek is értékeltek. MiamonaKatacitaPuPillaDóriAmadeaAndiamo

13 megjegyzés:

zakkant írta...

Tolvajok tele <3 <3 és Eleanor és Park <3 nálam is nagy kedvencek voltak, Lehane meg örök favoritom, nálam is úgyhogy sok sok virtuális pacsi a kiemelt könyveidhez. Én is úgy vagyok Lehane könyveivel, hogy próbálom tartalékolni, mert magyarul basszák kiadni őket, és már csak 2 könyve van, amit nem olvastam el és aztán semmi. Angolul meg nem tudok még annyira, hogy be merjem vállalni.

Óh a Levelek Sky szigetéről már sokan ajánlották, a Kakukkszóval egyetemben, úgyhogy ezeket már nekem is meg kell nézzem közelebbről most már :)
Boldog új évet kívánok neked és idénre is sok szuper olvasnivalót!

PuPilla írta...

De jó poszt lett! :) Gratula, sok jót olvastál nagyon!
Kaptam karácsonyra Tolvajok telét, úgyhogy én is megismerem Benioffot végre - a Trónokat nemrég kezdtük nézni :)

Az öreg halász és a tengert most az utolsó napokban beszorítottam a tavalyi olvasások közé, de nekem nem igazán adott semmit.. nem is tudom írjak-e róla posztot...

Ügyes voltál könyvbeszerzések terén is, nekem is tovább kell csökkentenem a számokat. :D

BÚÉK, és sok-sok jó könyvet neked 2015-re is!

katacita írta...

Volt néhány közös kedvencünk az évben!:)
A Galambok őrizőit már máshol is láttam a top akárhányban, tényleg ilyen szuper? Vagy már kérdeztem?:D
Az Eleanor & Parkot szerintem lassan sorra kerítem angolul, pedig nagyon kitámasztottam ellene.

Remélem, hogy 2015-ben közelebb kerülsz a vágyaidhoz és a céljaidhoz!

Én jövök hozzád mindig, továbbra is, akármennyit is írj!:)

Miamona írta...

Hihi, ezt a képet én is kiszúrtam magamnak. :)
80 könyv!? Nem semmi, gratulálok! :)
De jó ötlet, a nemzeteket nem számoltam össze, na majd jövőre, így is lett idén elég kategóriám... :D
Hú, de sok jó kedvenced lett idén neked is! Hiába, választani tudni kell.:) Még az is lehet, hogy miattad Lehane-t is újra előveszem, pedig nagy porréteggel borítva temettem el...
Boldog új évet, és még több kedvencet kívánok idénre! :)

Andrea írta...

Hehe, le sem tagadhatod, hogy közöd van a számokhoz, mert már csak az együttesen átlagos szavakat hiányoltam ;D.
Egyébként teljesen egyetértek, hogy teljesen mindegy, hogy hány könyvet olvas valaki egy évben, az a lényeg, hogy azok jók legyenek és emlékezetesek, ahogy írtad.
Az utolsó bekezdésnél is csak bólogattam, mert az a baj manapság, hogy nem vesszük észre azt, amink van és mindig többet és mást akarunk és az apróságoknak egyáltalán nem tudunk örülni. Pedig azoknak kellene a leginkább.

Nita írta...

Látom a Kakukkszó elég sokunknak közös pont. :))
Scalzinak meg nagyon-nagyon örülök, jó látni, mikor valaki belekóstol a sci-fibe, és ízletesnek találja. :)
A 2015-ös terved meg mintha az enyém lenne, sok sikert hozzá! :)

Nokedli írta...

Annyira örülök, hogy így megszeretted Lehane-t :))
És kívánok Neked sok-sok jó könyvet idénre is! :)

theodora írta...

Jó bejegyzés lett (ez is), úgy látom az idei év bloggerkedvence a Kakukkszó, a Tolvajok tele (ezt idén én is el fogom olvasni) :D
Madárdalról írsz majd? (A sorozatot még mindig nem néztem meg, de érdekelne milyen a könyv)
Idén én is igyekszem a példád követni, hogy kevesebb beszerzés és azokat el is olvassam :D

Nikkincs írta...

zakkant: ezek a könyvek úgy látom elég sok blogger top 2014-es válogatásában benne vannak :)
Igen, Lehane nagyon nekem való lett, és látod, én is beosztással élek, félek, hogy hamar el fog fogyni :(
Ne hagyd ki a Kakukkszót és a Skye-t sem, nagyon klassz könyvek!
BUÉK!

PuPilla: köszi, jó volt leülni és átgondolni az évet. Nem akarok nagy nyomást helyezni rád, de a Tolvajok tele biztos be fog jönni neked is :)
Az öreg halásszal úgy voltam , hogy ha ez kötelező lett volna, tuti nem szerettem volna, viszont most, kicsit öregebben, volt min elrágódnom és az a bizonyos hal nekem elég sok mindent jelentett :)
Köszi, de látom, hogy neked is sikerült visszafognod magad, szóval neked is jár a gratuláció!
Csudajó könyveket Neked is 2015-re és sok Csernus-előadást! :D

katacita: igen, szerintem ennyire jó, bár azért nem egy könnyű olvasmány. Arra mondjuk nem tenném le a nagyesküt, hogy neked is tetszene, de egy próbát megér, ha meg tudod könyvtárból szerezni.
Eleanor&Parkra viszont fogadnék, hogy tetszene, tehát azt mindenképp, angolul meg elég jól csúszik szerintem, nem nehéz.
Köszi Kata, jó tudni ezt, és a jókívánságokat is! :)

Miamona: közben láttam is, nem hiába van sok közös kedvencünk, még a képek terén is egyezik az ízlésünk :)
Tettél már próbát Lehane-nel és nem tetszett? Basszus, az nem lehet! :D Adj neki még egy esélyt és koncentrálj a két főszereplőre, szerintem óriási párost talált ki az író!
Köszönöm, neked is sok új kedvencet kívánok!

Andiamo: csak nem azt akarod mondani, hogy kibújt belőlem a közgazdász? :P Hát ennyi statisztikával a hátam mögött, ha %-okról van szó, akkor mindig előjön a belénk vert elemzés :D
Meg ha egy idő után túl sokat olvas az ember, szerintem elég sok történet csak átfolyik rajta, én ezt pedig nagyon utálom.
Ugye? Örülök, hogy Te is így gondolod, ez lesz az idei mottóm.

Nita: Cormoran is ott van sokunknál. Jöhetne már az a Selyemhernyó! :)
Scalzival folytatom majd, meg A marsit is kinéztem már, szóval az ismerkedés a műfajjal folytatódik :) Akkor együtt nyomjuk ezt a projektet idén!

Nokedli (almamag): nem győzök hálás lenni érte! Neked is, és örülök, hogy újra körünkben vagy :)

theodora: igen, sokunknál ott vannak ezek a könyvek? Nem olvastad a Tolvajok telét? Tyű, akkor neked nagyon jó lesz :)
igyekszem összeszedni a Madárdalról majd a gondolataim, a sorozatot még én sem néztem meg.
Akkor kövessük együtt ezt az elhatározást idén :)

PuPilla írta...

Biztos vagyok benne, hogy jó lesz a Tolvajok tele, szóval én is csak helyezem és helyezem a nyomást magamra :D
Az öreg halász azt hiszem most épp nem jókor talált meg, és érdekes, ha megkérdezted volna tőlem is, én inkább azt mondtam volna, hogy gimiben jobban tetszett volna a szimbolikája, tanulsága, mindene.
Köszii, neked is csudijó könyveket! :))

Andrea írta...

Hehe, de éppen ez jutott eszembe :). Akkor én meg örülhetek, hogy az élet megkímélt ettől, de ha gondolod, idén év végén én is előrukkolhatok valami hasonlóval ;).
Örülök, hogy ez lesz a mottód ;).

Miamona írta...

Igen, próbálkoztam Lehane-el,a Hideg nyomonban. Ez lett belőle: ~ Értékelés: 10/5 A témaválasztás és befejezés felfelé húzták, a stílus és kivitelezés pedig lefelé. - Emlékszem nagyon ki voltam akadva a stílusra, utáltam. Meg a sok felesleges futball jelenetet. Azóta megnéztük filmen is, úgy valamivel jobb volt, de nem az igazi. A Viharszigetet ezért már el sem olvastam. Pedig filmen az nagyon is tetszett.

Nikkincs írta...

PuPilla: annyira szeretem, amikor egy bizonyos könyvről más véleményeket olvasok (pl. mint amit most írtál Az öreg halászról, hogy neked inkább tiniként a suliban :))

Andiamo: szerintem mindenképp csinálj, én nagy élvezettel olvastam mindenkiét mostanság :)

Miamona: komoly? Hmmm ... Ebben az esetben is azt mondanám, hogy próbálkozz meg a sorozat első részével, mert a Hideg nyomon az talán a 4., addigra a szereplők is sok mindenen keresztül mennek. Bár ha a stílussal volt gondod, akkor azon nem biztos, hogy a sorrendiség segíteni.
Amúgy Mia, te szoktál krimit olvasni? Mert tudom, hogy AC-t nem, de az olvasmányaid között nem nagyon emlékszem krimikre.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...