2014. június 22., vasárnap

Könyvek, amelyeken keresztül nyaralhatunk

Azt hiszem az elmúlt években nyaralás ügyileg kicsit el lettem kényeztetve. Olyan helyekre jutottam el, amiről hosszú-hosszú évekig csak álmodoztam.  Épp az előbb néztem át az ott készült képeket, kicsit elszomorodtam tőlük, hogy idén valószínűleg nem gyarapodik a gyűjteményem hasonlóakkal, de aztán rájöttem, hogy nem keseregnem kell, mert így is azok közé a szerencsések közé tartozom, akik visszanézhetnek ezekre a képekre és felidézhetik, hogy milyen jó is volt az a bizonyos nyár. 

Helyette inkább arra kellene fókuszálnom, hogy ha idén nem is ilyen nyaralásban lesz részem, vagy nem is lesz egyáltalán hosszú kikapcsolódás és utazás, csak valami mini szabi, akkor abból a legtöbbet hozzam ki, és érezzem úgy magam azalatt a pár nap alatt, mintha a legcsodálatosabb vízpartok egyikén ücsörögnék.

Terveim szerint néhány hétvégén kitelepülök majd a kedvenc uszodámba, ahol a "vízpart" adott - még ha egy
picit klórszagú is :) -, remélhetőleg napfény is lesz majd és egy kis hely a kertben, egy jó hűsítő limonádét itthon is össze tudok dobni, szóval a tökéletes nyaralós-pihenős érzéshez nekem már csak egy jó könyvre van szükségem. Az általam olvasott könyvek közül csináltam egy rövidke listát, melyen azok a könyvek szerepelnek, amelyekre jó szívvel, jó emlékkel gondolok vissza, ráadásul amelyek valamiképpen a nyárhoz, egy másik országhoz vagy vízparthoz kötődnek és biztos vagyok benne, hogy ezek közül valamelyik majd ott fog lapulni egy újraolvasásra várva a táskámba.


Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok

Igen, még a világ leghíresebb detektívjének M. Hercule Poirot-nak is jár egy kis nyaralás, méghozzá egy exkluzív tengerparti nyaralóhelyen, ahol igazán forró a hangulat. Ráadásul nem csak a jó időnek köszönhetően, hanem egy kikapós asszonyka, Arlena Stuart miatt, aki nem tagadja meg önmagát itt sem és szinte minden élő pasira kiveti a hálóját. A probléma csupán annyi, hogy a hölgy házas és nemsokára nem a viselkedésével kelt indulatokat a szálloda lakói között, hanem azzal, hogy egyik délelőtt holtan találják. Természetesen rengeteg a gyanúsított, de Poirot még nyaralása közben sem arról nevezetes, hogy ne tudna felgöngyölíteni egy ilyen bűnesetet.


Emylia Hall: Nyarak könyve

Talán ez az egyik legesélyesebb könyv az újrázásra a mostani érzéseim szerint. Imádtam! Tipikusan olyan könyv, aminek az elolvasása után űr marad az emberben, úgy érzi elvesztett valamit. A címéből nem nehéz kitalálni mit is takar a történet: ez a könyv nyarakról és az emlékekről szól. Boldog, keserű, édes-bús emlékekről.
Emlékszem, hogy olvasás közben a saját régmúlt nyaraim emlékei is utat törtek, egyfajta nosztalgikus utazásban is részem volt általa. 


Frances Mayes: Édes élet Itáliában

Francey Mayes nevére természetesen én is a Napsütötte Toszkána c. film kapcsán figyeltem fel, utána szeretem be a könyvet, amelynek nem sok köze van a filmhez, én mégsem voltam csalódott, mert nekem aztán bármiről írhatnak, ha az a "bármi" éppen Olaszországban van.
Amikor az Édes élet Itáliában c. könyvét olvastam azt gondoltam, hogy ez volt az igazi „fapados” nyaralás. Épp akkor nem volt valami szép nyári idő, szinte minden nap esett az eső Pesten, de én közben egy évet töltöttem a toszkán vidéken Olaszországban és még csak ki sem kellett tennem a lábam a lakásból. Gyönyörű helyek, ínycsiklandozó ételek és receptek, olasz életérzés, kell ennél több egy képzeletbeli nyaraláshoz?


Joanne Harris: Partvidékiek
 
Ennél a könyvnél ha már csak a borítóra nézek elfog a nyári életérzés. Sok Harris-rajongó nem igazán szereti ezt a történetet, nálam ez mégis az egyik legnagyobb kedvenc lett. Elsőként azért, mert egy olvasástól és könyvektől megcsömörlött időszakom után, ez volt az a történet, amely annyira magával ragadott, hogy felfedeztem újra az olvasás élményét. Másodszor pedig azért, mert Joanne Harris úgy teremtette meg ezt a kis szigetet és a lakóit a lapokon, hogy szinte láttam magam előtt az egymással torzsalkodó szigetlakókat, hallottam a partnak csapódó hullámok zaját, éreztem a tenger szagát és ha nagyon koncentráltam, akkor még a homokot is éreztem a talpam alatt. Mert Joanne Harris így tud írni és így tud hangulatot teremteni! Persze vannak, akik szerint ebben a könyvben nem történik semmi, de én ezt abszolút nem így gondolom. Itt az emberek közötti kapcsolatokon, a szigetlakók érzelmein, babonáin van a hangsúly, ebbe a közegbe lehet igazán elveszni. Nekem sikerült pár napra sok mindenről elfelejtkeznem általa!

Természetesen a saját listámon túl érdekelne, hogy számotokra van-e olyan könyv, amit tipikusan nyári olvasmánynak gondoltok, vagy amelyekkel úgy nyaralhatunk, hogy közben ki sem tesszük a lábunkat a lakásból? :)

Képek forrása. www.weheartit.com

10 megjegyzés:

Andrea írta...

Ó, én már évek óta a tengeriparton nyaralok, ott sosincs tolongás és útlevél se kell ;D.
Ilyen listám nekem is van, ezek a könyvek is felkerültek rá meg nagyon sok másik is. Majd meglátjuk melyek férnek bele a nyárba :).

katacita írta...

Pár perce nyitottam meg a blogszerkesztőben a piszkozatot, amelyben a hasonló könyveket gyűjtöttem össze :) Nem tudom, mikorra leszek kész vele, de a Nyarak könyve nálam is ott van, szerintem ő a Tökéletes Nyári Könyv!

Nikkincs írta...

Andiamo: ugye milyen jó helyeken lehet nyaralgatni? És még pénzbe sem került :)
Egy-két tippet nem akarsz adni, hogy a Te listádon mik szerepelnek még?

katacita: tök jó, remélem hamarosan olvashatom a posztod, nálad is biztos találok olyat, amit érdekelni fog :)) Igen, szerintem is, nagyon kellemes könyv, eltalált hangulat, igényes kiadás, jó történet, tényleg TNYK :)

Unknown írta...

A Partvidékiektől én is tartottam egy kicsit az értékelések miatt, de most meggyőztél, és ha újra kinyit a könyvtár, ezt veszem ki :) Imádom Harrist!

Andrea írta...

A listám (már olvasottak is vannak köztük, de ők vannak kisebbségben, ill. nem feltétlenül nyaralnak/utaznak minden könyvben, csak más kultúrát mutat be és ezért került fel):
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon
És eljő a halál
Találkozás a halállal
Gyilkosság Mezopotámiában
A titokzatos Kék Vonat
Nem család, nem ámítás (Miss Marple Olaszországba utazik egy barátnőjéhez, még ha nem is nyaralni)
Szabó Magda: Zeusz küszöbén
Nemes Nagy Ágnes: Magyarul és világul
Frances Mayes másik két könyve
Gerald Durrell: A halak jelleme
Istenek kertje
Matthew Fort: Ennivaló Itália
Adriana Trigiani: Angyali cipellők
Philip Matysak: Antik Róma napi öt denariusból
E. M. Forster: Szoba kilátással
Heinrich Heine: Úti rajzok
Henry James: A galamb szárnyai
Milan Kundera: Búcsúkeringő
Melania Mazzucco: Vita
Claudio Magris: Kis világok
Azár Náfiszi: A Lolitát olvastuk Teheránban
Perverz Bácsi: Halál az Andokban
Abraham Verghese: Könnyek kapuja
Joanne Harris: Csokoládés barack
Szederbor
William Faulkner: Megszületik augusztusban
Márai Sándor: Európa elrablása
Luis Sepúlveda: Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott
Fekete István: Tüskevár
Goethe: Utazás Itáliában
Regényes úti célok

Andrea írta...

Egy kedvencem, ami nem olyan habkönnyű és nyafogós, mint Frances Mayes, de nagyon sokat lehet belőle tanulni:
William Black: Al dente (remélem, kapható még)
és persze:
Kosztolányi Dezső: Elsüllyedt Európa (több helyen is most féláron adják)

Nikkincs írta...

Üstökös: remélem, hogy szeretni fogod, mert tényleg vegyes értékeléseket kapott eddig, de én imádtam! Neked mi a kedvenced tőle amúgy?

Nikkincs írta...

Andiamo: köszönöm a listát, nagyon jó kis könyvek vannak rajta, válogattam én is magamnak belőle. Forstertől a Szoba kilátással pont most landolt a családomnál, el fogom majd olvasni, tervezem a Családom és egyéb állatfajtákat is, meg Csokoládé 3. részét is. Kimaradt eddig a Tüskevár és a Könnyek kapuja, szóval van mit bepótolni :)
Szerencsére az Al dente is megvan már vagy ezer éve, már csak el kellene kezdenem. Meg most letöltöttem a mekről Kosztolányi Velencéjét, azt is tervbe vettem :)

Unknown írta...

Nikkincs: a Szederbort tavaly olvastam másodjára, és imádom, de szerintem a Csokoládéval is ez lenne, ha újraolvasnám :D Nekem tetszett pl. az Aludj kislány is, az Ötnegyed narancs pedig inkább megviselt, de szerintem egyszer azt is újraolvasom.

Andrea írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...