2015. szeptember 22., kedd

Hogyan ne váltsunk szakmát

Liliana Hart: Go-go girl nyomoz


Úgy egy hete volt egy rosszabb periódusom, tudjátok, amikor úgy érzed, hogy minden összejön, plusz még egy makacs megfázás is próbára teszi a tűrőképességedet és úgy érzed te állsz vesztésre. De van nekem egy nagyon jó barátnőm, akinek egyrészt elpanaszolhattam azt a pár dolgot, ami a vállamat nyomta, másrészt kaptam tőle egy csomagot és néhány szívből jövő biztató kedves szót. A csomagban pedig ez a könyv lapult. Amit olvasása után receptre írnék fel mindenkinek búra, bánatra, rossz kedvre, depis időszakokra.

Az elején leszögeznék egy tényt: igen, ez a könyv nagyon, valóban nagyon hasonlít A szingli fejvadász sorozathoz. Baromi sok a közös vonás benne. De tudjátok mit? Engem ez nem érdekel. Nem érdekel, mert ugyanannyira jól szórakoztam Addison Holmes kalandjain, mint anno Stephanie Plum csetlés-botlásán. Szerintem a sok szürke, agyromboló, fárasztó hétköznap után néha pont ilyen chick-litre lenne szükségünk, mint amilyen ez a könyv. És ha már A szingli fejvadász megállt és úgy látszik, hogy nem is mozdul tovább a negyedik részénél itthon, akkor legalább élvezzük ki ezt az új sorozatot, amire úgy tűnik igény is van és amelynek folyamatosan érkezik a folytatása.

Szóval igen, van hasonlóság a két csaj és az egész sztori között, de mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt belekezd Addison Holmes kalandjaiba (nem akarom leírni a könyv magyar címét újra, mert félek, hogy sokakat ez riaszt el), hagyja a fenébe az összehasonlítást, dőljön hátra és élvezze az egész kalamajkát, amibe Addison keveredik.

"Kész katasztrófa az életem.
Ülök a kocsimban, az ujjaim kifehéredtek, úgy szorítom a kormányt, és csak bámulom, ahogy mossa az eső a szélvédőt. Bőrig áztam, a szoknyám széthasadt, mindkét térdemből ömlik a vér. Horzsolások borítják a karomat és a nyakamat, az arcom pedig egészen kivörösödött a sírástól. A szabad szemmel látható sérüléseken túl más dolgok is odavesztek: oda a hitem az emberiségben, valamint a fehérneműim valahol a temető és a templom parkolója között."
 

Én már ott fogtam a fejem, amikor az első oldalakon kiderül, hogy Addison pénzkereseti lehetőség miatt történelem tanítás mellett táncoslánynak áll egy cseppet sem jó hírű lokálban. Az már csak hab a tortán, hogy az első fellépése katasztrofális véggel zárul, kirúgják, és a nézők között felfedezi a munkaadóját, azaz az iskola igazgatóját. De ez még nem minden. Mikor elhagyja a lokált, pont ennek az embernek a holttestébe botlik. És innentől nincs megállás. Jönnek a váratlan és helyenként életveszélyes helyzetek a lány életében. Csak tetézi még a szituációt, hogy az ügyben egy sármos és belevaló nyomozó, Nick Dempsey teszi a dolgát, aki természetesen Addison érdeklődését is felkelti. És az ő kapcsolatuk tipikusan az adok-kapok, beszólok-visszaszólok fajta játékká alakul egy kis szexuális feszültséggel megspékelve. Ráadásul Addisonnak új mellékállás után kell néznie, és hát hol máshol köt ki, mint a barátnője magánnyomozó irodájában. Szóval Addison nyomoz, néha tanít vagy úgy tesz, bajba kerül, összeveszik szinte minden héten ősi ellenségével, fára mászik, leesik onnan, minden nap összetöri magát valahogy, veszélybe kerül az élete, de teszi ezt úgy, hogy közben végig mosolyra áll a szánk, vagy éppen hangosan felkacagunk. És valljuk be, ezeket a típusú könyveket pont az ilyen pillanatokért olvassuk.

"- Könyörgök, Kate, mondd, hogy nem adsz munkát ennek az elmebajosnak - csattan fel Nick. - Egy papírzacskóból sem találná meg a kivezető utat."

Ami egyébként meglepett egy kicsit, hogy én bizony a "krimi" vonal megoldását nem találtam ki. Pedig a röhögés mellett nem csak a rekeszizmomat, hanem a szürke agysejtjeimet is megdolgoztattam, de mégsem jöttem rá a végső megoldásra. De attól függetlenül, hogy potyognak a hullák, senki ne ijedjen meg, minden kiderül és nem kell annyira izgulnunk főhőseink túlélési esélyei miatt, mint mondjuk egy kemény skandináv kriminél, a körmeink épségben maradnak, nem fogjuk őket tövig rágni.

Két dolgot viszont baromira sajnálok ennél a sorozatnál. Az egyik a borítója, a másik a címválasztás. Igen, kb. két, három oldalig Addison táncoslány lesz, de ennyi, és ezért sajnálom, hogy erre a kis kitérőre építették rá idehaza az egész sorozatot. Nem könnyű az angol címet lefordítani, amolyan tucat cím és Addison lakhelyére utal, de ebben az esetben maradtam volna mondjuk például Addison Holmes eseteinél. A másik a borító. Mert ha nem mondják amúgy számomra kedves bloggerek, hogy jó kis könyv ez, bizony ugyanúgy elmentem volna mellette, sőt messze elkerültem volna, mint anno A szingli fejvadászt is.
De örülök, hogy nem tettem így, mert volt pár szuper, kikapcsolós, nevetős órám és megszerettem ezt a párost is. És már rögtön olvasnám is a folytatást!


Kiadó: Erawan
Kiadási év: 2015
Fordította: Lami Juli

9 megjegyzés:

Niki írta...

Uh, jelenleg én is döglődöm itthon mandulagyulladással, a "halálomon" vagyok. :oS Lehet, hogy be kéne szereznem ezt a könyvet, mert nem ártana, ha valami engem is kirángatna ebből a periódusból. ;o)

theodora írta...

Kitartás! :) Én is még betegeskedem, meg ingerültebb vagyok mint szoktam, szóval lehet kereksek du-ra én is vmi chicklitet a súlyos Virginia Woolf esszék mellé :D Ez a könyv is felkerült a listámra, a bénaborító-cím ellenére is!

Nikkincs írta...

Niki: hú, az kemény, jobbulást kívánok! Nagyon ajánlom akkor gyógyírnak ezt a könyvet, biztos vagyok benne, hogy jobban éreznéd magad közben/utána :)

Dóri: neked is, és oda is jobbulást küldök! Fránya bacik, milyen kis ragaszkodóak :) Ilyenkor jól esnek ezek a könnyed könyvek, szóval hajrá. Ne tántorítson el a borító, szórakoztató és vicces könyv ez :)

Szilvamag írta...

Tudtam, hogy tetszeni fog ez a könyv, nekem is kellemes meglepetés volt és nagyon jól szórakoztam rajta.:) És már a harmadik rész jön hamarosan, már alig várom. :)

Nikkincs írta...

Szilvamag: szórakozásra tényleg tökéletes :) Igen, láttam, itt legalább úgy tűnik, hogy szépen hozzák a folytatást is.

Amadea írta...

Szegény Stephanie Plumot is jól elkaszálták a százféle kiadással, ronda borítókkal és béna címekkel. Legalább ez is közös bennük.:)
Csakis miattad felnyomom a kívánságlistára, mert SP-ot azt se tudom, hányszor olvastam újra nehéz időszakokban. Jól fog mutatni a kívánságlistán a Stoner, az Ílion és a többiek mellett.:D

Nikkincs írta...

Amadea: igen, pontosan, sok minden mellett ebben is egymásra talál ez a két sorozat :)
Ú, ez most nagy felelősség :D Ha totál kivagy, szerintem le fog ez csúszni neked is. Igen, mókás lesz az összkép az biztos :)

Zsuzsa írta...

Tényleg olyan, mint a Stephanie Plum sorozat? Csak mert a Gogo sorozatról midenki jókat ír, de azt is, hogy nagyon hasonló. Viszont nekem az nem jött be, nem találtam humorosnak, a nagyi is kínossan szörnyű karakter volt szamomra.

Nikkincs írta...

Zsuzsa: igen, olyan, nagyon sokban hasonlít. Így azt tanácsolnám, hogy ha az nem jött be, akkor ennek se kezdj neki, nem fog tetszeni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...