2018. április 30., hétfő

Áprilisi zárás

Havi zárást írni mindig olyan, mint egy emlékkönyv egy oldalát fellapozni. Összegzés, visszatekintés, beszerzések, olvasások. Szeretem átgondolni mindegyik hónapot ebből a szempontból. Valahogy keretet ad mindegyiknek, valóban le is zárja őket és friss lendülettel indulhatok neki a következőnek.
Tudtam, hogy áprilisban nem fogok nullás hónapot zárni, hisz Könyvfesztivál volt, amire jöttek a jobbnál jobb új megjelenések. Nem akartam magamat keretek közé zárni, rájöttem, hogy tök felesleges azon agyalnom, hogy úristen ennyi könyvet vettem. Ha jól esik, már pedig bizony most mindegyik igazán jól esett, akkor nem verem a fejem a falba, hogy elszabadult a Könyves Szörnyella bennem.

BESZERZÉSEK

Áprilist két előrendelt könyvvel indítottam. Ebből Eleanor Catton A próba című regénye átcsúszott áprilisra, pedig márciusra vártam a megjelenési infók alapján. Szintén előrendeltem Zafón legújabb tégláját, a Lelkek labirintusát. Atyaég, hogy ez mekkora egy monstrum! Picit szomorú vagyok miatta, hogy a nemrég beszerzett új kiadásokhoz sem passzol, mind nagyságban, mind a kemény fedeles volta miatt kilóg a sorozat többi darabjához képest a sorból.



Még a Könyvfeszt előtt, stílusosan április 11-én a Költészet Napján indult a Sztalker csoport POKET automata projektje, amiről szerettem volna külön írni, de már annyian megtették előttem, illetve a POKET csoport infója alapján a félévre szánt készletük két hét alatt elfogyott, hogy úgy gondolom nem kell nekik nagyobb reklám. A lényeg, hogy nekem nagyon bejött ez a projekt, az egész elgondolás, az ami mögötte van és amit el szeretnének érni vele. Természetesen én is kipróbáltam már talán a második napon az egyik automatát és akkor Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk kötetével lettem gazdagabb. Vadásztam utána még egy Szerb Antal Utas és holdvilágot is, mert pechemre (vagy sem) elég közel mozgok pár automatához, így a kísértés könnyen elkap. Ezt majd a nyár során tervezem is újraolvasni (hogyan nyaraljunk könyveken keresztül 1. "áldozat").

És akkor jött a Könyvfeszt, amely most nagyon jól sikerült. Munkát tekintve kemény hónap van a hátam mögött, abszolút az tartotta bennem a lelket, hogy pénteken könyves buli van. A lányokkal nagyon jó péntek délutánt töltöttünk kint együtt, felváltva beszéltük rá egymást könyvekre. Vasárnap is tettem egy kört még egy barátnőmmel, de akkor én már csak ajándék könyveket vettem. Végül három tervezett beszerzésem lett: a 21. Század Kiadó KULT könyvei közül Naomi Alderman A hatalom kötete és Jim Crace Az utolsó aratása jött velem. Gyönyörű kiadványok, szokás szerint, de ezek tényleg messzemenően a legjobbak minőségben. Sikerült Heather Morris Az auschwitzi tetováló című elbeszélését Anetten keresztül kedvezményesen megvennem az Animus standjánál, ahol a legjobb hírt kaptam: Könyvhétre érkezik Backman Mi vagyunk a medvék című könyvének a folytatása. Majdnem örömtáncot lejtettem ennek hallatán, szóval már a Könyvhétre is bőszen tervezek. És akkor a kisördögök rábeszéltek még egy könyvre, Lugosi Viktória Ajvéjét vettem meg nagyon szép új kiadásban a Parktól.



Szóval 8 könyv a mérleg, amit ha elfektetek akkor végtelen, mint az én várólistám. De sebaj, szép lassan sorra fog kerülni mindegyik szépség.

OLVASÁSOK

Meglepő, de akármennyire húzós volt április egész szép számú olvasás van a hátam mögött, összesen 7.

  1. Marceline-Loridan Ivens: És te nem jöttél vissza - felemás érzéseket keltett bennem, mert a téma fontos, de a kivitelezés valahogy nem volt az igazi számomra.
  2. Kováts Kriszta-Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek - nagyon szerettem olvasni, tetszett a koncepció, a szép igényes kötet fényképekkel és dalokkal illusztrálva.
  3. Timothy Snyder: A zsarnokságról - kemény, nagyon kemény könyv volt számomra és sajnos nagyon is aktuális. Remélem, hogy sokan olvassák majd, mert fontos üzenetek, gondolatok találhatóak benne.
  4. Jennifer Niven: Veled teljes a világ -  leszívott agy állapotában a legjobb jó ifjúság könyveket olvasni, legalábbis nekem nagyon jól esik. Bár nem volt tökéletes könyv, vannak hibái, mégis szerettem.
  5. Alice Hoffman: The Ice Queen - szerettem volna a várólista-csökkentéssel is haladni, és Hoffmannal nem lehet mellényúlni. Szerencsére most is jól választottam, ízig-vérig hoffmani regény volt ez is, keserédes, szerelmes, érzelmes.
  6. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - terveztem régóta újraolvasni, a POKET zsebkönyvek miatt itt volt rá a legjobb alkalom és sokkal jobban tetszett, mint amikor kötelezőként olvastam. Azt hiszem most értettem meg igazán miről is szól ez a könyv.
  7. Lugosi Viktória: Ajvé - amire rábeszéltek a kisördögök, és amiről olvasás közben mindenki azt mondta, aki már olvasta, hogy mennyire szerette. Én egy picit mást vártam, sokkal humorosabb történetet, mert számomra ez egy nagyon szomorú könyv lett, még ha voltak benne különösen vicces jelenetek is. Ettől függetlenül közel került hozzám a könyv és az írónő többi könyvére is nagyon kíváncsi lettem.
Májusra sok-sok olvasást tervezek, illetve a posztok terén is szeretném behozni az elmaradásomat. Nagyon örülök, hogy áprilissal a jó idő is beköszöntött, egyre többet ülök ki én is a szabadba olvasni, úgyhogy a potenciális, általam kipróbált kávézókról is készülnek már újabb bejegyzések.

A többiek áprilisa:

5 megjegyzés:

Amadea írta...

Igazad van, ha valami jólesik, bármilyen ördögtől való fogyasztási cikk is, örülni kell neki, senkinek semmi köze hozzá és senkit nem bántunk vele.:)
A Zafónon én is szörnyülködtem egy sort, nem értem, hogy miért nem a korábbi egységes kiadású trilógiához igazították... ha azt hiszik, hogy a méretből fakadó magasabb ár megmenti a kiadót, az nagyon szomorú.:(

Heloise írta...

Úristen, úristen jön júniusban új Backman kötet? Váááááá, ez a hónap híre, nagyon örülök :) most én is örömtáncolok a monitor előtt.
Szuper könyveket zsákmányoltál szerintem :) Az ifjúsági regényekkel én is így vagyok amúgy, hogy leszívott aggyal kábé ezeket vagyok képes befogadni :) Niven könyve tényleg ilyen volt nekem is, hogy voltak hibái, éreztem is, de azért valahol mégis szerethető könyv volt.
Csodálatos májust neked és jó olvasást a zsákmányokhoz :)
Nagyon tetszenek a képeid! :)

theodora írta...

A havi zárás írásban én is pont ezt szeretem annyira! :)
A Zafónon én is kiakadtam, nem értem miért kellett ekkora kötetet készíteni, na meg az ára is elég borsos lett.
Több közös beszerzésünk is van, és a KULT Könyvek tényleg a legszebb, legigényesebb kiadású könyvek mostanság.
Várom a kávézós-olvasós bejegyzéseket!!! :)

Nikkincs írta...

Amadea: köszi, hogy te is ezt gondolod, azt hiszem ennyi idősen nekem már épp itt volt az ideje eljutnom erre a megállapításra :)
Nagyon sajnálom, hogy nem passzol a korábbi szép kiadású 3 részhez, pedig azt direkt megvettem.

Heloise: örülök, hogy örülsz és remélem így is lesz. Letámadtam szegényeket a kérdésemmel, mert már nagyon várom én is :)
Szerintem is jó kis könyvek kerültek hozzám.
Niven meg fontos témákról írt, teljesen jól fogyasztható stílusban, bár nem tökéletes, de ezt majd a posztban igyekszem kifejteni.
Amúgy tök jó, hogy mostanában találtunk pár normális YA könyvet, egy időben nagyon megcsömörlöttem tőlük és nem is voltak jók.
Köszönöm, neked is hasonlóan szép májust kívánok, sok jó történettel persze!

Theodora: sajnálom ezt a Zafónt, hogy ennyire nem passzol a sorba :/
Igen, láttam, vannak átfedések és a KULT könyvek nagyon tutik.
Oké, ígérem jönnek majd ha picit jobban tudom menedzselni az időmet.

Nita írta...

Nekem is jól esik visszatekinteni a hónapra. :)
Annyira szép ez a könyvkupac, nagyon érdekes könyveket választottál. Nekem is útba esik egy POKET automata, előre félek attól, mikor feltöltik majd. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...