2016. szeptember 3., szombat

Augusztusi zárás

Kis késéssel ültem most le megírni az augusztusi zárást, de ugye jobb későn mint soha. Olvastam többeknél, hogy siratják ezt a nyarat, hogy milyen gyorsan eltelt, hisz már szeptembert írunk. Nekem nagyon kettős érzetem van. Egyrészt sajnos ez a nyár sem lett az igazi, de panaszra természetesen így sincs okom, voltak programjaim, ha nem is mindig másokkal, akkor egyedül indultam el erre-arra, és a 3 nyári hónapból talán pont augusztus volt a legmozgalmasabb e téren. 
Másrészt hónapok óta kattogok egy fontos dolgon, érett bennem egy döntés, csak ezeket meghozni talán a legnehezebb, pláne úgy, hogy sokan biztos azt mondanák a problémámra és arra, hogy erre én mit lépek, hogy jó dolgomban nem tudom mit csinálok. De akikkel megvitattam a témát, mindenki támogatott, sőt, olyan helyekről kaptam teljesen pozitív, bátorító hozzáállást, ahonnan nem is gondoltam volna. Egy nagyon jó barátom mondta azt - és talán ezen gondolkoztam el a legjobban -, hogy egy életünk van, élje mindenki úgy ahogy szeretné, a lényeg, hogy neki jó legyen. Szóval nem tudom, hogy az én döntésem mit fog majd hozni, én most nagyon pozitív igyekszem lenni és remélem, hogy valami klassz fog alakulni.

A lelkizős rész után jöjjön a könyves tartalom is. Azt hiszem könyves téren is elengedtem egy érzést: fene nagy uralmat szerettem volna magam felett gyakorolni, és nem, nem és nem venni sok könyvet. De rájöttem, hogy erre a saját magamnak hozott "szabályra" is túlontúl rágörcsöltem, ott egye meg a fene, hogy már tényleg megvonom magamtól a könyveket, csak azért hogy év végére kevesebbet vegyek mint tavaly (ez már biztos nem így lesz). Szóval nem görcsölök rá darabszámokra, ha egy könyvet jól esik megvennem, akkor azt bizony én beszerzem. Így ebben a hónapban 5 könyv került hozzám. Először a Szandi nyári akciójában vettem meg Henry Gidel Coco Chanelről írt könyvét, majd egy régi elmaradásom pótlásaként szintén a kosaramba került Sylvia Plath Üvegburája. Mindkét könyvet régen a radaromon tartom már, szerintem nem fogok bennük csalódni.
Aztán Gerbrand Bakker Az iker c. könyvére csaptam le a Líra nagy nyári leárazásában (figyelitek, mindegyik akciós volt eddig :). Mikor elhatároztam, hogy megveszem, utána egyre-másra futottam bele a jó értékelésekbe, szóval sokat várok a könyvtől, és nem is értem, hogy eddig miért nem figyeltem fel rá.
Majd PuPillával bonyolítottunk le egy cserét, én egy Daruasszonyt adtam Gillian Flynn angol nyelvű Sharp Objectséért cserébe. PuPi köszönte szépen, de Flynn kisasszonyból nem kért a Holtodiglan után, én pedig a Daruasszonytól nem voltam elájulva, úgyhogy jó kis dolog ez a cserebere!

Az utolsó könyvecskéhez olyan érdekes út vezetett. Hemingway Vándorünnepe ezer éve kívánságlistás volt nálam és pár évvel ezelőtt egy antikváriumban egy válogatás kötetben be tudtam szerezni. Most nyáron, egyik este egy haverommal átbeszélgetett délután sétálok haza és az egyik bevásároló központnál vannak ezek az újfajta régi könyveket áruló kocsik. Csak fél szemmel tekintettem rá, már éppen elsétáltam mellette, amikor is megismertem a borítót, visszaléptem és úgy döntöttem, hogy ebben a pici, kézbe illő kivitelben is hazaviszem a Vándorünnepet csupán 300 Ft-ért. Annyira örömködtem az eladó srácnak, hogy ez milyen beszerezhetetlen, hogy egy idősebb házaspár fel is figyelt rá és megkérdezték, hogy miről áradozom ennyire, szóval még egy kicsit beszélhettem is nekik a Vándorünnepről. Ősszel újraolvasás következik!

És ha már olvasás: a sok agyalás mellett nem sok agykapacitásom maradt olvasni, 5 könyvet sikerült sorra keríteni. Elsőként Elizabeth Gilbert Big Magic-ét olvastam el, talán ez is egy katalizátor volt most nekem, örülök, hogy megvettem és elolvastam.  Aztán elkapott az újrázási vágy. Szerb Antal Utas és holdvilága került újra terítékre és úgy megdöbbentem, hogy most már egyidős vagyok Mihállyal és sokkal, de sokkal jobban megértettem mi megy végbe benne, mint első olvasáskor. Majd Nicole Krauss A szerelem története c. könyvét vettem le újra a polcomról, és bár nem egy könnyű stílusú, mégis szerettem megint csak a főszereplő kisöreg gondolatait olvasni. Majd az agyam eljutott a YA/NA szintre és Jessica Park Flat-Out Celeste-jét kezdtem el. Meglepődtem, de nem volt rossz, tetszett az alapszituáció és végre nem két pasi közötti nyűglődés a központi kérdés, hanem egy a "normálistól" eltérő lány harca a normálissá válásért. Az ötödik elolvasott kötet pedig John Banville A tenger c. könyve volt. Nem semmi ez a pasi. Ahogy ír! Voltak olyan mondatai, amik majdnem féloldalasak, de mégis vissza-vissza kellett térnem hozzá, mert olyan szép leírások voltak. A téma nem túl vidám: gyász feldolgozása, az öregedés elfogadása, régmúlt események újraélése, mindehhez a keretet a tenger nyújtja. Szép volt, olvassátok!

Összességében augusztus tényleg felemás lett, könyves és személyes téren is. Nem olvastam túl sokat, sőt, azóta még kevesebbet és rákattantam újra a sorozatnézésre (ki ne hagyjátok a Rectify-t és a How to get away a murder-t - mindkettő zseniális), az is lehet, hogy az évenkénti olvasási válság nálam most köszöntött be. De aztán volt részem jó kis könyves-csapatos baráti találkozókhoz, voltam életemben először Győrött, ültem vonaton felsővezetékszakadás miatt 4 órát este a semmi közepén (életemben nem röhögtem annyit, mint akkor!), és voltam egy hét szabin is, amikor Budapestet úgy néztem meg mint a turisták (hajóról, gyalog, Citadelláról, a Budai Várból  és mindenhonnan csodálatos szerintem, ja és még romkocsmáztam is párszor esténként). A következő hónapokról pedig nem is tudom mit gondoljak: nagyon vártam szeptembert, mert az ősz a kedvencem, de a bevezetőben írtak miatt nagyon kíváncsi vagyok mi lesz idén, pontosabban mi lesz a jövő. Majd meglátjuk! :)

A többiek zárása:

8 megjegyzés:

theodora írta...

Hajrá a váltáshoz és tényleg igaz, amit a jó ismerősöd mondott!
Ohh most elgondolkodtam, hogy beszerzem Az üvegbúrát, már olvastam régen, de nem ártana újra. Nicole Krauss könyvét a te instás képed miatt is beszereztem, nagyon kíváncsi vagyok rá. Illetve A tengerre is! A pénztárcám sír, a könyvolvasó énem meg fel van ajzva, megyek webshopokba nyálcsorgatni! :D

PuPilla írta...

Néha nagyon nehéz ilyeneket meglépni, amiről a bejegyzés első felében is írsz, de máshogy nem lehet katalizálni valamit, ebben nem lehet csak kicsit változtatni, kell az, hogy drasztikus legyen. És hidd el rendszerint valami jó sül ki belőle, jobb, más. Már a más is jó, nem? :) Én is támogatlak!

Győrött helyett azt olvastam gyűrödten ültem.. :D

Remélem tetszeni fog a Flynn könyv. :)

Nita írta...

Tudom, milyen rossz, mikor az ember ennyit gyötrődik egy fontos döntés előtt. Szerintem jól teszed, amit teszel, én is melletted állok!

Az meg még jobb, amit írtál, hogy most már azon se görcsölsz, hogy úristen, nehogy könyvet vegyél. Szerintem ebben is meg kell találni az egyensúlyt.

A győri utazásunk nekem is örök emlék marad. :) Budapestet meg olyan jó néha más szemmel nézni, nem csak úgy, ahogy a hétköznapokon megszoktuk.
Kívánom neked, hogy egy nagyon klassz ősz várjon rád! :)

Nikkincs írta...

theodora: köszi, remélem jól sül el majd a dolog.
Szorítok, hogy a N. Krauss könyv bejöjjön neked. Az üvegburát már olyan régen tervezem, ezért így most akciósan nem szerettem volna kihagyni. A tengert mindenképpen ajánlom, de nekem a másik könyve,a Végtelenek is nagyon tetszett.

PuPilla:köszönöm a támogatást, és igen, amit írtál tök igaz. Lehet, hogy merni kell valamit bevállalni és jön utána majd valami jobb. És igen, már a más is jobb :P
Hát végül is így is igaz, hiszen Győrött gyűrödten ültem 4 órát :))
Én is, neked meg a Daruasszony!

Nita: köszönöm, jól esik ez nekem nagyon!
Talán egyre jobban meglesz az az egyensúly a könyvek terén, ezeket a görcsöket is le kell tenni, hobbi miatt aggódni?! :))
Az a Győr, az felejthetetlen marad, az tuti! Ugye, Rita? :P
Köszi, remélem így lesz!

Heloise írta...

Ó, a Vándorünnep szuperjó vétel volt - pláne ennyiért! Emlékszem, én anno vagy egy évet vártam, hogy beszerezhessem magamnak. Most már csak Párizsba kell eljutni ezzel a könyvecskével, és akkor teljes lesz az életem :)
Az üvegburára kíváncsi vagyok, hogy fog neked tetszeni - én még nem mertem belevágni, a depresszív könyvek nagyon magukba tudnak szippantani sajnos.
A könyvbeszerzéssel kapcsolatos hozzáállásodat támogatom! :) Én sem szoktam bánkódni miattuk, mert minek. Inkább maximum akkor, amikor elhiszem, hogy kell nekem egy bizonyos könyv, közben pedig nem is. :D de megveszem. Ilyen szempontból igyekszek körültekintőbben vásárolni, átgondolni - így szerencsére ilyesmi már egyre ritkábban esik meg velem.

Amadea írta...

Én azt szoktam mondani, hogy nem okos dolog valaki felett ítéletet mondani, amíg nem kerülünk hasonló szituációba. Más bőrébe meg nem bújhatunk, miért olyan biztos, hogy azaz igazi megoldás, amit egy kívülálló mond? Érett, okos nő vagy, te érzed, mire van a leginkább szükséged.
Az üvegbura és Az iker engem is csábít(ott).:)

PuPilla írta...

Tééényleg! Rita!!! :D :D

Nikkincs írta...

Heloise: nagyon sokat jártam a Vándorünnep után anno, erre most így szembejön velem :) Remélem eljutsz Párizsba és teljes lesz majd az élmény!
Sokszor érzem úgy amúgy, hogy pont egy depresszív könyvre van szükségem, hogy rájöjjek, nincs is olyan rossz dolgom, mint ahogy azt én gondolom.
Ezt az érzést én sem szeretem, a legutóbb azt hiszem a Rengeteg volt ilyen csalódás. Van, hogy bedőlök a nagy szavaknak, holott a szívem mélyén érzem, hogy nem nekem való. Hallgatni kell a hatodik érzékünkre és akkor nem lesz gond :)

Amadea: köszönöm Amadea amit mondtál, nagyon jól esett! Remélem, minden jól fog majd elsülni.
Láttam, örülök, hogy beszerezted őket (nem, nem káröröm, hogy más is elcsábult), szerintem jó könyvek lesznek.

PuPilla: ugye, felejthetetlen? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...