2016. május 30., hétfő

Hullámhegyek és völgyek a Rengeteg kapcsán

Naomi Novik: Rengeteg


Kb. az alábbi szakaszokon mentem keresztül a Rengeteg megjelenése, megszerzése, majd elolvasása kapcsán.

1. Megjelenés előtt, beharangozáskor: hűha, ez nagyon érdekesnek tűnik, bár nem sok fantasyt olvasok, de a komfortzónából való kilépésre pont jó lenne. De azért lehet, hogy jobb lenne megvárni róla pár véleményt.

2. Megjelenéskor a Könyvfesztiválon: úristen, de klassz lett a borítója, micsoda színek és formák. Egye fene, mégis csak meg kell vennem! Jé, hogy ez 500 oldalas? Nem baj, jöhet!

3. Olvasás kezdete, pár fejezet után: ez nagyon tetszik! Hm, érzem én, hogy Agnyeskában és a Sárkányban, a varázslóban sokkal több van, mint azt elsőre sejteni lehet. Jó kis páros lesznek majd ők. Oké, igaz, hogy Agnyeska lépten-nyomon csetlik-botlik, viszont a Sárkány meg olyan kis mufurc, úgyhogy ha ők ketten "beszélnek" én biztos mosolygok. Jó lesz ez!

4. 20-30%-nál járva: tetszik ez a szláv világ, meg ahogy Agnyeska megtalálja a maga erejét, ahogy rátalál a saját mágiájára. A Sárkány pedig? Őt egészen megkedveltem. Tudtam én, hogy mélyebb jellem, mint amennyit mutatott magáról az elején.

5. Kicsit később...: azt hiszem én be nem tenném a lábam a Rengetegbe, fészkes fenevad, az már tuti! Parafaktor: magas, minek következtében át kell gondolnom a nyáron az erdőbe tervezett kirándulásomat, egyedül biztos nem vágok neki. Jegyzet magamnak: kerüljük el jó messzire a szívfákat!

Forrás
6. Ó, Marek herceg, te istencsapása, hogy én ezt a kis pukkancsot mennyire utálom!

7. 50%-nál: ... azt hiszem pihentetem az olvasását ... a csatajelenettel és a Rengeteggel való megküzdéssel még csak-csak elboldogulok, de ez a Marek hercegecske nagyon kikészít. És most ez a rész annyira unalmas lett!

8. 60-80%-nál: pfff.... ne már, miért vagyunk a királyi udvarban? Én a tornyot, a mágia tanulást és a Sárkányt kérem vissza! Amúgy is, Agnyeska és az ő földhöz közeli mágiája nem illik a sok piperkőc fajankó közé...húzzunk innen már! Még mindig unalmas ...

9. 90% körül: hűha, kicsit felgyorsultak az események. De végre újra egyesült a két főszereplő mágiája és ereje. És Sárkánynak külön piros pont azért a hadseregért, no, az nagyon para volt! (De azért lassan véget érhetne már a történet ...)

10. Vége: hmmm ... hmmm... még mindig csak hmmm. Oké, örülök hogy így lett vége, és annak is, hogy végül megismertem a Rengeteg igazi valóját, miért is lett az ami, meg miért viselkedett úgy ahogy, de túl hosszúra nyúlt ez az egész. Ha csak fele ennyi történés lett volna benne, szerintem sokkal jobb sztori kerekedett volna belőle.

+ A konklúziók:
ad1: azt hiszem, a fantasyval való ismerkedésem kevésbé zökkenőmentes, mint a sci-fivel való bimbózó románcom.

ad2: túl sok volt nekem most ez a könyv, meg a közepén túl unalmas - talán nem a szakdolgozat írása alatt kellett volna olvasnom.

ad3: az alapötlet zseniális, viszont mégsem lett az év könyve, kár érte!


Kiadó: Gabo
Kiadási év: 2016
Fordította: Heinisch Mónika

9 megjegyzés:

horsegirl írta...

Nagyon tetszik a poszt formája, ötletes. :) Kár, hogy végül nem lett annyira jó élmény. Nem értem, miért lett átrakva a királyi udvarba, a mágia tanulás ezerszer jobban hangzik. Azt hiszem, végleg lemondok erről a könyvről...

PuPilla írta...

Hm-hm. Már kicsit félek belevágni, azt hiszem arrébbtolom még. :) De nagyon hívogató pedig. Kár, hogyha leül középen, és laposás sokáig. Mondjuk ezen sokat segít általában, ha nagy falatokban olvassa az ember, meg ugye nem szakdoga közben, ami mindig fontosabb és nagyobb súllyal esik latba, mint a szórakoztató tevékenység. :)

Olvass pihentetésül valami komfortzónán belülit! :)

PuPilla írta...

Ja igen, nekem is nagyon tetszik ez a vázlatos, lépéses felbontása a posztnak. :)

Szilvamag írta...

Ó pedig én olyan nagy reményeket fűztem ehhez a könyvhöz...:(

Nikkincs írta...

horsegirl: köszi :) Amúgy annak is megvolt az értelme, de nekem túl sok volt már akkor a királyi udvar, meg unalmas is, sokkal jobban élveztem az első harmadát. De azért a véleményem ne tántorítson el!

PuPilla: igen, ezért is írtam le, hogy kevésbé tudtam koncentrálni a könyvre, félre is tettem egy ideig. Amúgy neked szerintem be fog jönni :) Ott van a Harry August - azt mennyire szeretted, én meg szenvedtem vele. De lehet, hogy nekem a fantasy mint műfaj nem annyira bejövős (leszámítva a Tündérkrónikákat :)) Köszi!

szilvamag: jaj, ne tántorítsalak el! Ha kisebb elvárásokkal kezded, szerintem jobb élmény lesz :)

katacita írta...

De jó poszt lett, Niki! :)
Jó kis hullámvasút volt neked ez a könyv. Engem egyre kevésbé érdekel, és egyre jobban örülök, hogy nem vettem meg, majd egyszer talán könyvtárból jó lesz.

Nikkincs írta...

Köszi Kata! Az volt, teljesen. Jól tetted, hogy nem vetted meg, érzésem szerint belőled is hasonló reakciókat váltott volna ki, még gondoltam is rád olvasás közben, hogy úgy kellett volna tegyek mint te :) Kölcsönzöm ha szeretnéd (ha csak addig el nem adom :))

Nita írta...

Tényleg jó ez a formabontó poszt!
Én is megvettem a könyvet, ezek után kicsit félve fogok majd belevágni az olvasásba...

Nikkincs írta...

Nita: Köszi! Á, ne félj, te sokkal több fantasyt olvasol hozzám képest, szerintem nem lesz vele nagy gondod.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...