2016. január 31., vasárnap

Január - az év hétfője

Forrás
Végtelenül hálás vagyok, hogy holnap már februárt mutat a naptár és magam mögött hagyhatom az év hétfőjét, januárt. Tudtam, hogy nehéz lesz, de nem gondoltam, hogy ennyire és arra sem, hogy rátesz még az élet néhány lapáttal, hát köszi. De egy ilyen pocsék kezdés után csak jobb jöhet már, ugye? Az év első hónapjában csak a hétvégék éltettek. Meg az, hogy legalább a vizsgáim jól sikerültek. No meg a könyvek.

Bár képzeljétek, nem vettem egyet sem. És nem is vágytam egyre sem. És nem is vágyok továbbra sem. Valami változóban van. Hétvégén átpakoltam az egyik könyvespolcom, lekerült róla sok Nora Roberts, aminek anyukám ad mostantól otthont. Nem akarom őket megtagadni, hisz a múltam részei voltak és szerettem őket is olvasni, de az a lány, aki ezeket olvasta már rég nincs. Helyette másvalaki áll a polcok előtt, aki már nem hisz a tündérmesékben, akinek már komolyabb regények sorakoznak a polcán, és nagyobb részt tartalmasabb olvasnivalókat kíván. De szerintem így van ez jól. 
Szóval új könyv nélkül zártam a januárt, viszont magamat is meglepve elég sokat sikerült olvasnom. Ez annak köszönhető, hogy akármennyire fáradt voltam, minden este olvastam. Ha csak pár sort, pár oldalt, de akkor is. Ez számomra a nap fénypontja volt és a legjobb levezetője, muszáj volt valahogy kikapcsolnom a hajtás (a rengeteg excel tábla, kimutatás, határidő) után.

Sara Crowe - Campari reggelire: ezzel kezdtem az idei évet és jó választásnak bizonyult. Mókás, helyenként szomorkás, de összességében véve nagyon jó élmény volt.
Shan Sa - A gójátékos: nagy meglepetés volt, és iszonyat rég húztam már az elolvasását. Kérem szépen, pont erre jó a várólista-csökkentés. Jó könyveket olvasni, érdekes történeteket találni és még az olvasatlanjaidat is csökkenteni.
Frances Itani - A csend fogságában: szintén vcs, bár már nem olyan jó élmény. Ettől is kaptam egy új fajta megközelítést az 1. világháborúban történtekre, de a stílus és a szerkezet számomra nem jött be, ezért nem voltam maradéktalanul elégedett.
Alex Flinn - Beastly A szörnyszívű: óóó, édes, kedves, és a kedvenc mesém átirata a 21. századi időkre YA műfajban. Imádtam olvasni (na, ez a fajta tündérmese azért még jöhet)!
Böszörményi Gyula - A Rudnay-gyilkosságok: itt most dobpergés és trombitaszó - ez volt január legjobbja. Több mint hatszáz oldalon keresztül dagonyáztam legújabb kedvenc párosom, Ambrózy báró és Hangay Mili kalandjaiban és szócsatáiban. Sajnáltam, hogy a végére értem, mert még olvastam volna, de Böszörményi Gyula megnyugtatta a rajongókat, hogy dolgozni kezdett az utolsó köteten és ha minden jól megy idén karácsonyra majd kézbe is vehetjük.
Anna Gavalda - Billie: érzelmi hullámvasút Gavalda-módra. Mondanám, hogy "csak" a megszokottat kaptuk Gavaldától, de ő mindig meg tud lepni. Most is Billie-vel, ennek a kiscsajnak a karakterével, aki januárban egy kis lelket öntött belém is.
Gárdos Péter - Hajnali láz: végig vigyorogva olvastam Gárdos Péter szüleinek egymásra találását. Igazából a regény hibáit számomra teljesen elfedte ezeknek a fiataloknak az életösztöne, az élni akarása, az újrakezdés reménye.
Gretchen Rubin - Jobban, mint valaha: nagy reményekkel vágtam neki és számomra nagy pofára esés lett. Iszonyat módon felidegesített és felmérgesített jó néhány helyen.  Jövök majd róla bejegyzéssel, ott majd kifejtem bővebben.
Stephen King - Tortúra: A.t.y.a.é.g! Életem legdurvább könyve (Saramago Vaksága mellett). Egész végig be voltam tojva, az idegeim cafatokban, de ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia még így is! (vcs volt ez is)

Szóval könyvek terén teljesen rendben volt a január, nem éreztem késztetést vásárlásra és 9 könyvet elolvastam, amiből 4 a vcs-csapat tagja. A könyvek mellett azért volt még könyves élményben részem: részt vettem életem első irodalmi zenés estjén, az egyik csoporttársam jóvoltából láttam-hallhattam Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László estjét. Nagyon élveztem, szinte lubickoltam a hangulatban, a közegben és abszolút feltöltött ez a másfél óra. Illetve láttam moziban A dán lányt, amit szerintem majd könyvben is el kell olvasnom. Érzelmileg nagyon erős film, sokáig gondolkoztam rajta még a vége főcím után is. Megérte megnézni.

A többiek:

9 megjegyzés:

Nita írta...

Sajnálom, hogy ennyire nehéz volt neked a január! Reméljük, hogy a február már jobb lesz, és több pihenésre, kikapcsolódásra lesz időd.
Úgy látom, ez a hónap szinte senkinek sem a vásárlásról szólt. Szerintem nem is baj ez, legalább ilyenkor kicsit utolérjünk magunkat a rengeteg-rengeteg olvasnivalóval. :)
Nem csodálom, hogy féltél a Tortúrán, de egyetértünk, mindenkinek olvasnia kéne, szerintem zseniális regény.
Amúgy meg imádom a bejegyzés címét, nagyon találó, és boldog februárt nekünk! :)

Nikkincs írta...

Nita: fel voltam rá készülve, de így is sok volt. Érzem, hogy febr.ban majd új szelek jönnek :)
Mindenki nagyon visszafogta magát, és igazad van, ott van az a sok decemberi könyv, valamikor azokat is el kell olvasni :)
Nem tudtam mit várjak a Tortúrától, Kinget még nem olvastam, a horrort nem szeretem, de ez a pszicho-thriller vonal, ez nagyon odavágós volt.
Köszi, az érdem nem az enyém,valahol olvastam, de megragadt bennem :)

katacita írta...

Én is szurkolok, hogy a februárod jobb legyen, reméljük, kevésbé lesz depresszív ez a hónap, és kapunk egy kis ízelítőt a tavaszból!
A Camparit, A Rudnay-gyilkosságokat és a Hajnali lázt (lázat?) majd én is szeretném olvasni, és igazából a Gretchen Rubint is, de inkább megvárom, hogy mit írsz róla, úgyis van még egy angol nyelvű könyve is a polcomon (szegény néhány éve várja már, hogy olvassam). A Boldogságtervet te olvastad különben?

theodora írta...

Én is sokkal jobb és szebb februárt kívánok neked! :))
Az olvasás mindig jó menedék, és a könyvespolc felülvizsgálat is jó ötlet - én is időről-időre megállok előtte és átnézem mi az amit tényleg meg akarok tartani, újraolvasni. (Hétvégén ezért jó pár könyvet lefotóztam és feltettem a fb-ra, hogy megválnék tőlük).
Uhh a Hajnali láz engem is vonz, na meg A dán lány (januárban párszor be meg kivettem a virtuális kosaramban :D, de lehet most megrendelem, a filmre is nagyon kíváncsi vagyok!).

Zsófi írta...

Hú, kíváncsi vagyok a Gretchen Rubin bejegyzésre! Gyorsan be is tettem a blogot feedly-be, nehogy lemaradjak róla. :) Nekem Gretchen Rubin az az ember, akinek még a bevásárlólistáját is szívesen elolvasnám, így két könyv meg pár podcast után. Hamarosan tervbe van véve a Better than Before is. Úgy vettem észre, elég megosztó személyiség. Én sokat tanulok tőle, apróságokat, amik sokat számítanak.

PuPilla írta...

Sajnálom, hogy ilyen nehéz hónapod volt, és remélem tényleg jobb lesz sokkal a február. :) Nagyon találó ez a cím szerintem is január, mint hétfő.

Húha, eléggé belehúztál a vcs-könyvekkel - helyettem is! :D Példát veszek rólad ebben a hónapban (vagy a következőben :D). A Böszörményi könyv eddig nem érdekelt, kell nekem blogokat olvasni... a Tortúra régóta listás, de még nem olvastam, filmként is kiborító, nem bírtam még végignézni soha.
A dán lányt én is szeretném megnézni! :)

Nikkincs írta...

Köszi lányok mindenkinek, ez a január most ilyen lett, a februárban bízom, igyekszem én is tenni érte.

katacita: mindhárom könyvet csak ajánlani tudom, jók, főleg a Rudnay. Ha abból tetszett az első rész, szerintem ezt is szeretni fogod.
Most posztoltam a véleményem, hátha segít eldöntened, hogy az angolt olvasd-e vagy ezt. Nem, a Boldogságtervet még nem, de azért tervezem.

theodora: most anyukám járt a legjobban :) De nagyon érdekes visszagondolni, hogy honnan hová jut el az ember az évek múlásával. A Hajnali lázat téged ismerve pár óra alatt elolvasod :)
A dán lány szerintem nagyon klassz volt, azért vagyok kíváncsi a könyvre, hogy ad-e még plusz infót a filmhez képest. Szerintem Eddie Redmayne megint zseniális volt.

Zsófi: örülök, ha GR-ban megtaláltad azt, akiből tudsz inspirációt meríteni vagy akinek a tanácsait magadévá tudod tenni. Nekem nem jött be, le is írtam most, hogy miért. De - mint ott is írtam - biztos sokan megtalálják azt, ami miatt érdemesnek gondolják elolvasni, én sajnos nem így jártam vele. De a Boldogságtervet azért még szeretném én is elolvasni tőle.

PuPilla: köszi, ugye? Nem tudom ki volt az ötletgazda, de tudott valamit :)
Bele, de mindig így indulok, óriási lendülettel. A Böszörményi-könyvhöz meg csak annyit: ha tetszett Dávid Veron akkor ez is tetszeni fog. Hasonló kor, csak fent Pesten. Szerethető karakterek, kalandok és humoros adok-kapok a két főszereplő között. Csak ajánlani tudom, mondjuk egy balatoni nyaralásra :)
A Tortúra - hát nagyon durva volt. Az elején gondoltam, hogy megnézem a filmet, de nem. Most biztos nem. A könyv is totál kikészített, de még így is azt mondom, hogy el kell olvasni. Totál fura érzés.
Remélem, neked is tetszeni fog. Igaz, kisteremben láttam, de majdnem tele volt, sokan kíváncsiak a filmre.

PuPilla írta...

Ó, a francba, szerettem Dávid Veront. :D De nem akarom megvenni, szerintem megpróbálom kölcsönkérni/kölcsönözni a Böszörményit (tudatosság, tudatosság mindenek felett! :D )
Mindenképp el fogom olvasni a Tortúrát. Kb. öt éve vár, talán még öt év, és összeszedem magam hozzá eléggé. :D

Nikkincs írta...

PuPilla: tudom, hogy kedvenced neked is.
Tudatosság oké, ha nem tudod megszerezni, szólj!
Tyű, te sem olvastad még? De jó, akkor nem voltam ezzel egyedül. Nagyon brutális volt, de inkább a lelkedet szorongatja, és a bőröd alá bemászós módon hat az olvasóra. Tetszeni fog neked.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...