2017. július 2., vasárnap

Mid-Year Book Freak Out Tag 2017

Idén nem terveztem, hogy megcsinálom a tavalyi, féléves visszatekintős-összegzős posztot, de PuPilla volt olyan kedves, hogy továbbpasszolta nekem is, így hát mégis csak "értékelem", milyen is volt a 2017-es év első fele könyves szempontból.

1. A legjobb 2017-es olvasmányod.

Eddig hármat tudok mondani, ami nagyon megfogott idén: 
- Jandy Nelson Neked adom a napot
- Joël Dicker: A Baltimore fiúk
- Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

2. A legjobb folytatás, amit 2017-ben olvastál.

Fogós kérdés, mégpedig azért, mert 2017-ben úgy látszik nem nagyon olvastam se sorozatot, se folytatást. Egyet tudtam csak találni: John Scalzitól Az utolsó gyarmatot. Ez a Vének háborúja sorozatának a 3. kötete, és bár nem tetszett annyira, mint az első kettő, mégis jó évente vissza-visszatérni Scalzi sci-fi világába.

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél.

Talán már nem annyira friss, de idei és már a polcom is van: Jean-Michel Guenassia Javíthatatlan Optimisták Klubja. A megjelenése óta befutott vélemények csak megerősítettek abban, hogy jól tettem, hogy beszereztem.

4. A legjobban várt friss megjelenés az év második felére.

Most az Agavétól várom nagyon Megan Miranda A tökéletes idegen című könyvét. Tavaly olvastam  tőle a Minden eltűnt lányt, ami az időben visszafelé haladó elbeszélésével abszolút befutó volt nálam, így most kíváncsian várom, hogy mit tud az újabb könyvében az írónő.



5. Legnagyobb csalódás

Egyértelműen Carrie Snydertől A futónő. Még jó, hogy a könyvtárból hoztam csak ki.

6. Legnagyobb meglepetés

Ez most eléggé friss élmény. Szintén a könyvtárnak köszönhetem, hogy elolvastam Az első című novellás gyűjteményt Csapody Kinga és Nagy Boldizsár szerkesztésében. 15 magyar írótól 14 történetet szedtek csokorba, arról a bizonyos első alkalomról. Remek ötlet, klassz történetek, fontos téma!

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy neked új)

Akitől idén olvastam először és tervezek majd még az Colm Toibín.



8. Legújabb könyves szerelem

Itt én is - csakúgy, mint PuPi - a könyv külsejére és kivitelére nézve válaszolok. A Könyvhéten beszerzett Jane Rogoyska Gerda Taro - Aki "kitalálta" Robert Capát című könyv szerintem gyönyörű lett. Bár olvasni nem túl kényelmes a mérete miatt, a tartalma mindenképp ezt a kivitelezést kívánta meg.

9. Legújabb kedvenc karakter

Év elején olvastam el Charles Frazier Hideghegyét és ha karakter, akkor az mindenképpen Ruby. Kemény egy csaj, ugyanakkor hatalmas szíve is van.

10. Egy könyv, amin sírtál.

Mostanában nehezebben jönnek a könnyek, mint régebben, de a Merre jársz, Bojangels? végén elmorzsoltam párat.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett.

Ide Emylia Hall Nyarak könyvét tenném. Amolyan nosztalgikus boldogság fogott el olvasása közben, bár a történetre inkább a keserédes jelzőt mondanám, mégis, a nyári emlékek, amiket felidéztek bennem, azok a gondtalan nyarak abszolút boldoggá tudtak tenni.



12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál.

Hűha, nehéz kérdés és itt nem is tudok csak egy filmet megadni. Bár a filmek alapjául szolgáló könyveket nem olvastam, de mindhárom hatalmas hatással volt rám. Elsőként A számolás jogát mondanám, majd a Változó szerelmet és az Érkezést. Mindegyikben mást és mást találtam és biztos, hogy nem egyszer néztem meg őket.

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál.

Idén sajnos eléggé el vagyok maradva az értékelésekkel, de dolgozom rajta, hogy behozzam az elmaradásom. Amit idén én nagyon szerettem megírni az Laura Barnett Variációk egy párra című könyvéről szóló posztom volt.

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál vagy kaptál.

Egyértelműen a Parktól a Gerda Taróról szóló könyv ha a beszerzéseimből kell választani. De Az Aranypinty is nagyon szép kivitel, a borító igazán jól sikerült.

15. Melyik könyveket szeretnéd év végéig elolvasni?

Soroljam? Mennyi időtök van? :) A listám végtelen. Mindig találok valami újat, ami érdekel. Az idén beszerzett könyveim nagy részét mindenképpen, ezekből sorra szeretném keríteni Az Aranypintyet, a Javíthatatlan Optimisták Klubját, de tervben van a Beszélnünk kell Kevinről is már régóta, a legutóbbi könyvtári portyám eredményeképpen pedig A Burgess fiúk és Paolo Giordanótól az Ezüst és fekete is.




Akik már összegeztek:
PuPilla
Lobo
Dóri
BubuMaczko


3 megjegyzés:

Heloise írta...

Szuper összegzés, hajrá az év további felében :)
A Neked adom a Napot és a Hideghegy nagyon rajta van a listámon, nagy részt neked köszönhetően :)
Ó, és A számolás joga - jaj, úúúgy szerettem azt a filmet meg az Érkezést is. Utóbbit olvastad könyvváltozatban is? (bocsánat, nem nagyon emlékszem most..) És tényleg nem egyszernézősek nálam sem. :)
A Változó szerelem kimaradt nálam, viszont most utánanéztem gyors, és szerintem a hétvégén sort kerítek rá :)

PuPilla írta...

Köszi, hogy kitöltötted, még ha nem is akartál annyira félévösszegezni idén. :)
Örülök, hogy be van tervezve a Beszélnünk kell Kevinről is, majd szívesen beszélgetek Kevinről itt, ha elolvastad. :)
Az számomra is meglepetés, hogy olvastad Az első novellagyűjteményt. Nem gondoltam volna, hogy érdekel. Egyébként azt pláne nem feltételeztem, hogy jó a kötet. :)
Hm, A számolás jogát én is meg szeretném nézni!

Nikkincs írta...

Heloise: köszi! Fú, akkor most izgulok, de remélem, hogy neked is tetszeni fognak majd.
Nagyon jó mindkét film, kár, hogy A számolás joga nem kapott nagyobb reklámot. Nem, könyvben (még) nem olvastam az Érkezést.
A Változó szerelem nagyon cuki, ugyanakkor mondanivalóval is rendelkezik, majd mesélj ha sikerült megnézned!

PuPilla: én is nagyon szívesen beszélgetek majd róla, ősszel biztos sort kerítek rá.
Látod, mindig érnek minket meglepetések. Az jó, ha ez pozitív :) Valahogy nem is érdekelt annyira, de amikor elkezdtem olvasni, azt gondoltam, hogy ez jó és hasznos főleg azoknak, akikről szól persze.
Mindenképp nézd meg, biztos te is szeretni fogod :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...